Allt fler länder skapar nu speciella regler för att öka sin konkurrenskraft inom techbranschen. Och en sektor satsar de särskilt på att attrahera: kryptovalutorna.
Där försöker nu fler uppstickarländer slå fiktiva mynt av den framväxande industrin, rapporterar Reuters. Bland länderna som utvecklat sina egna regelverk för krypto finns Belarus, Bahrain, Malta och Gibraltar.
Välkända finansstäder som London och New York använder sig av traditionella finansiella regelverk för att höja säkerhetsgraden, både för investerare och för att förhindra penningtvätt. Det lockar stora, redan etablerade företag som har möjlighet att betala de högre kostnaderna det för med sig, men skrämmer iväg de mindre bolagen.
Samtidigt har länderna med mindre regler och lagar inom sektorn, exempelvis Belize och Seychellerna, motsatt problem. Där skräms i stället de potentiella investerarna bort eftersom att det bristande regelverket öppnar upp för penningtvätt. Ett problem som sektorn länge kämpat med.
Den ekonomiska skillnaden för att etablera sig i de olika marknaderna är stor. Att driva affärer i Bahrains huvudstad Manama i stället för London uppger ZPX, ett kryptoföretag från Singapore, sparar dem 550.000 dollar per år.
Genom att erbjuda startups inom kryptovalutor hög säkerhet, samtidigt som de är en billigare marknad att etablera sig på bland annat genom skattelättnader, gör sig uppstickarländerna attraktiva inom den svällande sektorn.
Förhoppningarna är att få en större andel av den alltmer framväxande marknaden.
Och att det finns pengar att hämta står klart. Enligt irländska Research and Markets förutspås kryptovalutorna omsätta 1,4 miljarder dollar 2024.
Men att skapa nya regelverk för att locka fler kryptoföretag är inte helt riskfritt. Om reglerna visar sig bristfälliga kan problemen bli stora, både för företagen och för investerarna.
Och samtidigt finns inga garantier för att industrin kommer att fortsätta blomstra. När kritiken gällande säkerheten höjs delas världens länder upp. I Kina har kryptovalutor förbjudits helt, en lösning som även Indien sneglar åt, medan Japan och Frankrike även de utreder möjligheten till att utveckla speciella kryptoregler.