1515
Annons

Kapprustning mellan länderna om kryptovalutorna

Fler länder skapar nya regler för att attrahera startups inom kryptovalutor. Genom att erbjuda hög säkerhet och ekonomiska fördelar söker sig allt fler företag inom branschen till uppstickarländer för att få igång affärerna. Det rapporterar Reuters. 

Aktiemäklare i Manama, Bahrain, och kryptovalutan Bitcoin.
Aktiemäklare i Manama, Bahrain, och kryptovalutan Bitcoin.Foto:Charles Crowell/Bloomberg News, Sergey Mironov.
Foto:Sergey Mironov
Foto:CHARLES CROWELL

Allt fler länder skapar nu speciella regler för att öka sin konkurrenskraft inom techbranschen. Och en sektor satsar de särskilt på att attrahera: kryptovalutorna. 

Där försöker nu fler uppstickarländer slå fiktiva mynt av den framväxande industrin, rapporterar Reuters. Bland länderna som utvecklat sina egna regelverk för krypto finns Belarus, Bahrain, Malta och Gibraltar. 

Välkända finansstäder som London och New York använder sig av traditionella finansiella regelverk för att höja säkerhetsgraden, både för investerare och för att förhindra penningtvätt. Det lockar stora, redan etablerade företag som har möjlighet att betala de högre kostnaderna det för med sig, men skrämmer iväg de mindre bolagen. 

Samtidigt har länderna med mindre regler och lagar inom sektorn, exempelvis Belize och Seychellerna, motsatt problem. Där skräms i stället de potentiella investerarna bort eftersom att det bristande regelverket öppnar upp för penningtvätt. Ett problem som sektorn länge kämpat med. 

Den ekonomiska skillnaden för att etablera sig i de olika marknaderna är stor. Att driva affärer i Bahrains huvudstad Manama i stället för London uppger ZPX, ett kryptoföretag från Singapore, sparar dem 550.000 dollar per år.        

Genom att erbjuda startups inom kryptovalutor hög säkerhet, samtidigt som de är en billigare marknad att etablera sig på bland annat genom skattelättnader, gör sig uppstickarländerna attraktiva inom den svällande sektorn.  

Förhoppningarna är att få en större andel av den alltmer framväxande marknaden. 

Och att det finns pengar att hämta står klart. Enligt irländska Research and Markets förutspås kryptovalutorna omsätta 1,4 miljarder dollar 2024. 

Men att skapa nya regelverk för att locka fler kryptoföretag är inte helt riskfritt. Om reglerna visar sig bristfälliga kan problemen bli stora, både för företagen och för investerarna. 

Och samtidigt finns inga garantier för att industrin kommer att fortsätta blomstra. När kritiken gällande säkerheten höjs delas världens länder upp. I Kina har kryptovalutor förbjudits helt, en lösning som även Indien sneglar åt, medan Japan och Frankrike även de utreder möjligheten till att utveckla speciella kryptoregler.  


Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?