1515

Kapitalet strömmar till riskkapitalbolagens fonder

Mer och mer kapital söker sig nu till riskkapitalbolagens fonder. Det säger Per Franzén, partner på EQT i Di TV:s Börsmorgon. Han kan dock inte kommentera Di:s uppgifter att EQT nu tar in kapital till sin största fond hittills.

Juridiska skäl hindrar att riskkapitalbolag officiellt pratar om att de reser nya fonder innan det är klart. Per Franzén kan därför inte bekräfta Di:s uppgifter om att EQT nu reser kapital till EQT VIII som är tänkt att ta in 70 miljarder kronor.

”Vi lever i en lågräntemiljö och investerare världen över letar efter avkastning. Ett tillgångsslag som gått bäst historiskt är private equity och det attraherar naturligtvis kapital till sektorn”, säger han dock.

Ytterligare en trend talar för EQT, anser han. 

”Investerare söker sig till färre och färre aktörer. Det gynnar de stora spelarna, som EQT”, säger han.

Dessutom tar branschen marknadsandelar, från exempelvis hedgefonder, enligt EQT-partnern.

EQT är inte ensamt om att söka pengar till nya fonder, och fonderna blir också större och större. Men att insamlingsfrenesin skulle vara en signal på att branschen är nära en höjdpunkt, med lägre aktivitet och sämre avkastning framöver, tror han inte.

”Vi är en något cyklisk bransch, absolut, men fundamentalt sett beror branschens tillväxt på den lönsamhet som vi har genererat historiskt”, medger han.

Affärsklimatet är fortsatt bra.

”Värderingarna är visserligen höga, både på börsen och utanför, men likviditeten är god både på aktie- och kreditmarknaden. Även för stora affärer”, säger han.

En sådan storaffär presenterades på måndagen avseendet den danska betaljätten Nets, där EQT har utpekats som en intressent. Amerikanska Hellman & Friedman är nu villigt att slanta upp 42 miljarder kronor.

Premien i Netsbudet är 27 procent i förhållandet till stängningskursen den 30 juni, dagen innan bolaget bekräftade att det fanns en intressent på bolaget.

”Värderingsnivåerna är relativt sett höga i dag, men vi ser egentligen inga skäl till att det skulle förändras, fundamentalt sett, på kort eller medellång sikt”, säger han, utan att vilja kommentera Nets specifikt.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?