1515

Kanonår för blåbär – men brist på plockare driver upp priset

Efter några skrala blåbärsår är det fullt av det blåa guldet i landets skogar. 

Men på grund av coronapandemin saknas plockare – vilket leder till att inköpspriset på blåbär går upp. 

Foto:Kallestad, Gorm/TT

Det råder blåbärskris i blåbärsrisen. Men det är varken tillgången eller efterfrågan det är fel på – utan arbetskraften. 

”Det är ett gott blåbärsår! Tillgången på bär har gynnats av en typiskt svensk sommar vilket gjort att våra svenska skogsbär trivs och frodas”, säger Fredrik Reinholdsson, försäljningschef på Olle Svensson AB, en av de ledande leverantörerna av vildväxande och odlade bär. 

De senaste årens torra somrar följt av regn gjorde att förra årets tillgång på blåbär var det sämsta i mannaminne. 

”Nu har buskarna återhämtat sig och tillgången är bättre än normalt.”

Den svenska bärnäringen omsätter 2,5 miljarder kronor per år och är beroende av utländsk arbetskraft, dels från EU men framför allt av thailändare som står för 90 procent av bärplockningen.

”Det råder brist på plockare. Dels är det svårt med reserestriktioner, och sen har inte Sverige det bästa ryktet i världen just nu, vilket också påverkar.”

I mitten av juli gav thailändska myndigheter klartecken för bärplockare att resa till Sverige. Det finns dock vissa villkor som måste uppfyllas. Bland annat mäter man kroppstemperatur flera gånger per dag samtidigt som bilar och bostäder saneras regelbundet. Det har på sina håll inneburit extra kostnader för bolagen som anställer thailändare. 

Hur påverkar det här priset på blåbär?
”Vi gör allt för att bären inte ska bli dyrare än de var förra året. Priset till kunderna påverkar heller inte lönen till de organiserade plockarna, som går under kollektivavtal”, säger Fredrik Reinholdsson. 

För att få in ännu mer bär från lokala fritidsplockare höjer branschorganisationen Svensk Bärnäring kilopriset på bär. Blåbären har tidigare år legat på mellan 12 till 15 kronor per kilo, men riktpriset sätts till 18 kronor kilot.

Det finns alltså en hacka att tjäna för de som vill gå ut i skogen och plocka. Dock finns begränsningar i hur mycket bär fritidsplockare får sälja innan det blir skattepliktigt. Bärförtjänsten är skattefri upp till 12.500 kronor under ett beskattningsår. Sen får man snällt blanda in Skatteverket. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?