ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Amerikansk politik

Missnöjesmarkering från de egna leden

  • ”Ett kännbart slag för presidenten. Han har uppenbart inte ens sitt eget parti med sig i kampen för att bygga mer mur mot Mexiko”, skriver Di:s Frida Wallnor. Foto: Pontus Höök

Den republikanskt kontrollerade senaten röstade på torsdagen för att ogiltigförklara Donald Trumps nationella nödläge. Det är en kännbar missnöjesmarkering från de egna leden. 

USA:s senat röstade som väntat för att ogiltigförklara president Donald Trumps nationella nödläge på torsdagseftermiddagen lokal tid. Det har ingen större betydelse i praktiken, eftersom presidenten sagt att han kommer att rädda nödläget genom ett veto.

Men det är ändå ett kännbart slag för presidenten. Han har uppenbart inte ens sitt eget parti med sig i kampen för att bygga mer mur mot Mexiko.

Redan på förhand hade fyra republikanska senatorer meddelat att de skulle rösta med demokraterna, vilket precis hade räckt för att uppnå enkel majoritet i kammaren. I slutänden blev det dock betydligt fler. Hela tolv republikaner röstade för att ogiltigförklara presidentens nödläge, vilket gav röstsiffrorna 59 mot 41.

Eftersom representanthuset, där demokraterna har majoritet, redan har antagit ogiltigförklarandet går nu ärendet till Vita huset. Presidenten kommer att behöva lägga in sitt veto för att nödläget ska överleva. Och med tanke på vad han skrev på twitter på torsdagen är det sannolikt vad som nu väntar:

”Jag ser fram emot att lägga in mitt veto mot det demokratiskt inspirerade lagförslag som just antogs i senaten som skulle öppna våra gränser och därmed öka kriminaliteten, mängden droger och människohandeln i vårt land. Jag tackar alla starka republikaner som röstade för att försvara gränssäkerheten och muren som vi är i akut behov av.”

Det blir första gången som president Trump använder sitt veto, vilket är anmärkningsvärt med tanke på att mer än hälften av hans mandatperiod har passerat. Inget tyder heller på att kongressen kommer att kunna samla två tredjedelars majoritet i respektive kammare för att övertrumfa vetot.

Det innebär att president Trumps kamp för muren fortsätter. Genom att utropa nationellt nödläge i samband med budgetuppgörelsen om gränssäkerheten i februari gav han sig själv möjlighet att omdirigera federala medel till bygget utan att behöva fråga kongressen. Han kommer bland annat att använda motsvarande cirka 32,5 miljarder kronor som redan hade avsatts för militära projekt till murbygget.

Det är inte populärt i något av partierna. Det beror dels på att kongressledamöterna inte vill offra militära projekt i sina respektive delstater. Och dels för att många anser att presidenten tar sig för stora friheter på ett område som är kongressens ansvar: att fördela federala medel.  

Men räkna med att det kommer ett nytt försök att ogiltigförklara nödläget om några månader. Innan dess har sannolikt Vita huset behövt offentliggöra listan över vilka militärprojekt som drabbas, vilket kan öka det republikanska motståndet ytterligare.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer