1515
Annons

Kängan mot Kina: Taiwans president tar jordskredsseger

TAIPEI. Taiwans nuvarande president Tsai Ing-wen tog hem en jordskredsseger i lördagens regeringsval. Bakom vinsten står en stark ekonomi och oro för liknande tumult som i Hongkong. Peking svarade med anklagelser om valfusk. 

Taiwans nuvarande president Tsai Ing-wen (till vänster) vann presidentvalet stort.
Taiwans nuvarande president Tsai Ing-wen (till vänster) vann presidentvalet stort.Foto:AP/Johan Nylander
Tsai Ing-wen
Tsai Ing-wenFoto:AP
Foto:Chiang Ying-ying

Tusentals människor jublade och sjöng utanför Tsai Ing-wens Demokratiska framstegspartiets (DPP) huvudkontor i centrala Taipei på lördagskvällen i och med att partiet gick mot en brakvinst i både president- och regeringsvalet. 

”Jag är så lycklig! Jag kunde inte vara lyckligare” säger Helen Li, som är utanför partikontoret med sin syster. ”Taiwan kommer förbli ett fritt land. Men vi måste fortsätt att slåss mot Kina.”

Helen Li och hennes syster Sandra.
Helen Li och hennes syster Sandra.Foto:Johan Nylander

På restauranger och barer överallt i den taiwanesiska huvudstaden satt folk klistrade vid tv-skärmar och mobiltelefoner för att följa resultaten, vissa mer glada än andra. Den officiella rösträkningen visar att Tsai fick 57 procent av rösterna. Hennes huvudmotståndare Han Kuo-yu, som leder det Pekingvänliga KMT, fick 39 procent. Nybildade People First Party (PFP) plockade hem 4 procent.

Över 90 procent av alla i Taiwan motsätter sig förening med Fastlandskina. De flesta se sig som “taiwaneser” snarare än “kineser." 
Över 90 procent av alla i Taiwan motsätter sig förening med Fastlandskina. De flesta se sig som “taiwaneser” snarare än “kineser." Foto:Johan Nylander

Taiwan är en geopolitisk krutdurk. Öriket styrs i praktiken som en självständig nation med egen regeringen, militär och rättsystem och har starka förbindelser med USA. Samtidigt gör Peking anspråk på Taiwan som en kinesisk provins som ska införlivas med moderlandet på liknande sätt som Hongkong och Macao under principen ”ett land två system.”

Tsai Ing-wens Demokratiska framstegspartiet (DPP) har pressat betydligt hårdare än nationalistpartiet KMT för de facto självständighet, något som skapat en bister förbindelse med regeringen i Peking. Hon har vägrat att acceptera principen om att det bara finns ”ett Kina”, något som för Peking är helt avgörande för att kunna ha goda relationer. Kina har hotat med militärt anfall om Taiwan officiellt skulle förklara självständighet och har över tusen missiler riktade på öriket.

När Tsai Ing-wen klev upp på scenen för att hålla sitt segertal på lördagskvällen var det med lugn och allvar. Hon sa att regeringen kommer fortsätta att försvara örikets suveränitet, demokratiska system och folkets nationella identitet. Hon uppmanade Peking att upphöra sina hot och aggressioner och framhöll att relationen mellan dem båda måsta bygga på demokratiska principer.

 ”Valet visar för världen hur mycket det taiwanesiska folket uppskattar vår demokratiska livsstil”, sa hon till rungande jubel. ”Demokratiska Taiwan och vår demokratiskt valda regering kommer aldrig att böja sig för hot eller skrämsel.”

 USA:s utrikesminister Mike Pompeo gratulerade Tsai på lördagen och framhöll hur ”Taiwan än en gång visat styrkan i sitt robusta demokratiska system.”

Enligt en analys av Eurasia Group är Taiwanfrågan bland de högsta på Kinas president Xi Jinpings agenda och han kan komma att öka aggressionerna mot öriket beroende på hur Tsai Ing-wens politik utvecklas under hennes förnyade mandatperiod. Tsai väntas exempelvis begränsa eller helt stoppa kinesiska uppköp av taiwanesiska mediebolag, något som Peking uppges gjort strategisk för att manipulera nyhetsflödet och sprida desinformation.

”Det värsta scenariot vore om Kina reagerade starkt med militärs ingripande om de uppfattar förändringar i riktning officiell självständighet, något som troligen skulle riktas mot någon av Taiwans mindre öar. Varje steg mot att invadera Taiwan skulle dra in USA:s militär till regionen och skaka världens marknader”, skriver analyshusets Kelsey Broderick.

Han spår att Peking troligen kommer intensifiera dess ekonomiska och diplomatiska vapenskrammel mot Taiwan. Men samtidigt uppges Xi Jinping ha begränsad handlingsfrihet i och med handelskonflikten med USA och förhandlingarna om att nå ett handelsavtal. 

Taiwan är den så kallade asiatiska tigerekonomi som gick bästa förra året, och BNP väntas stiga med 2,6 procent i år, bland annat lyft av många bolag som flyttat tillbaka produktion och verksamhet till öriket.

Demonstrationerna mot regeringen i Hongkong – och i förlängningen mot kommunistregimen i Peking – har varit konstant närvarande under hela valrörelsen och flera ledande politiker framhöll utvecklingen i Hongkong som varnande exempel. Under massmötena kunde man överallt se flaggor från demonstranterna i Hongkong, och höra rungade slagord i stöd för den forna brittiska kolonin. 

Flaggor med stöd för demokratidemonstrationerna i Hongkong kan ses överallt i Taipei under valdagarna.
Flaggor med stöd för demokratidemonstrationerna i Hongkong kan ses överallt i Taipei under valdagarna.Foto:Johan Nylander

 ”Hur kan Hongkongs polis skjuta obeväpnade studenter? Hur kommer det sig att studenter hoppar från byggnader? Det är för att de inte har någon äkta demokrati. Vad de vill ha är en chans att bli hörda och att kunna rösta”, sa premiärminister Su Tseng-chang på fredagen.

  ”Vi kommer alltid stå upp för vår demokrati.”

Statskontrollerade kinesiska nyhetsbyrån Xinhua anklagade på söndagen Tsai för valfusk och skrev att hennes parti är av ”självisk, girig och elak natur.” 

Kinas utrikesdepartement meddelade samtidigt att Kina inte kommer att ändra sin hållning till Taiwan. 

”Oavsett vilka förändringar som sker i den inhemska situationen i Taiwan så förändras inte det grundläggande faktum att det bara finns ett Kina i världen och att Taiwan är en del av Kina”, skriver Kinas utrikesdepartement i en kommentar, rapporterar TT. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?