Kängan mot Arbetsförmedlingen: Misslyckas med att fånga upp alla entreprenörer

Arbetsförmedlingen har misslyckats fånga den entreprenörspotential som finns bland nyanlända. Åtgärder och anställning är fel fokus. Det anser Nyföretagarcentrum som har beräknat samhällsvärdet från företag startade av utlandsfödda och nyanlända.   

Foto:Pontus Lundahl/TT

Mellan 2015 och 2017 knådades fler än 22.000 nya företag fram via Nyföretagarcentrum. Tillsammans genererade de då ett samhällsvärde motsvarande närmare 14 miljarder kronor, enligt IUC Sverige. I beräkningarna har man tagit hänsyn till inbetalade skatter, arbetsgivaravgifter, moms och indirekta skatter på konsumtion. Bolagsskatt är inte med i kalkylen. 

Omkring 20 procent, 2.8 miljarder, kommer från bolag som startats av utlandsfödda. Nyanlända, alltså personer som har bott i landet max tre år, startade i sin tur företag som försåg samhället med en kvarts miljard kronor under perioden. 

”Många som kommer hit har haft egna verksamheter i sina hemländer många år. Det är dubbelt så stor andel entreprenörer i gruppen utlandsfödda och nyanlända som bland dem som är födda i Sverige”, säger Harry Goldman, vd Nyföretagarcentrum. 

Samhällets utväxling på de satsade skattekronorna är, så att säga, god. De 110 miljoner kronor som Nyföretagarcentrum fick i offentligt stöd från staten och kommuner under 2015–17 gav tillbaka cirka 13,9 miljarder kronor, visar beräkningarna i IUC:s rapport. 

Det privata näringslivet går in med lika stort stöd som de offentliga aktörerna. Den amerikanska finansjätten JP Morgan är en av bidragsgivarna till Nyföretagarcentrums projekt som syftar till att hjälpa nyanlända att starta företag i Sverige. 

”Migration är inte bara en stor fråga här i Sverige och nyföretagande är en nyckel till integration”, säger Harry Goldman. 

De flesta hittar till Nyföretagarcentrum på egen hand, via webben eller tips från bekanta, men också efter hänvisning från banken eller kommunerna. Bara 15 procent slussas vidare från Arbetsförmedlingens handläggare. Harry Goldman är kritisk till att myndigheten fortfarande är så ensidigt fokuserad på åtgärder och anställningar. 

”Arbetsförmedlingen kan lätt skicka en person på en svetskurs. Men för den som har lång företagserfarenhet är det enklare att göra det man gjort tidigare som företagare. Vi behöver ta tillvara den entreprenörserfarenhet som finns som dessutom kan leda till att nya arbetstillfällen skapas för fler.”

Harry Goldman.
Harry Goldman.

E-handel är det område som ökar mest bland de nya företagare som får coachning under starten av Nyföretagarcentrum. Ett annat område som har exploderat är skönhet. 

När det gäller nyanlända är servicetjänster, restaurangverksamhet och konsultfirmor inom it de vanligaste verksamheterna. Däremot har antalet som startar eget inom hälsa och omsorg minskat – bland både utlands – och svenskfödda, enligt Harry Goldman.  

”Diskussionerna om vinster i välfärden har påverkat. En liknande typ av nedgång såg vi också när det infördes skattemässiga åtstramningar på rot och rut-tjänster. Även om förändringarna inte blev så stora, ledde de till att färre vågade satsa.”

Majoriteten av de nybakade entreprenörerna är enmansföretagare. Efter tre år kryper snittet upp mot 1,6 anställda. 

”Sett till varje enskilt företag låter det inte så imponerande. Men tillsammans blir det en väldig omfattning av nya arbeten. Det finns inga av storföretagen som etablerar sig i Sverige som kan jämföra sig med det mikroföretagen skapar gemensamt.”

Tre år efter starten är 84 procent av företagen fortfarande verksamma. Konkursfrekvensen (också efter tre år) ligger på 1 procent. Lönenivåerna är dock låga. Snittet under första året ligger snittårslönen på knappt 93.000 kronor. År tre efter starten snittar lönenivån på drygt 212.000 kronor. 

Hur klarar man att vara företagare med inkomster på hobbynivå?

”Intäkterna är små de första åren, så ser det ut för de allra flesta företag. Många har ett jobb vid sidan av. Det är också vårt råd: behåll ditt jobb – vänta med att säga upp dig tills det lyfter.”

 

 


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Ny tjänst gör det lätt att hålla coronasäker årsstämma i bostadsrättsföreningen

Anna Rosén, affärsutvecklare på Riksbyggen.
Anna Rosén, affärsutvecklare på Riksbyggen.

Coronapandemin har gjort det svårt för många bostadsrättsföreningar att hålla sina årsstämmor. 

Men nu finns en nyutvecklad tjänst som gör det möjligt att genomföra stämman via dator, mobil och surfplatta. 

– Det är ett jättebra substitut till den vanliga stämman, säger Christoffer Sjölund, ledamot i BRF Kemisten i Umeå som testat tjänsten. 

Läs mer om Digital stämma 

När coronapandemin bredde ut sig uppstod ett problem för många bostadsrättsföreningar. Plötsligt blev det svårt att hålla sina stämmor inom den tid som lagen föreskrev. 

Efter en tillfällig lagändring i maj, då det blev tillåtet att genomföra föreningsstämma digitalt, tog Riksbyggen fram en helt ny tjänst.

– Rent tekniskt har det varit möjligt länge att hålla digitala möten, men det har inte funnits någon lag som har gjort det möjligt att ha en digital stämma. Men när lagändringen kom såg vi möjligheten att lösa ett problem för våra kunder, säger Anna Rosén, affärsutvecklare på Riksbyggen. 

Med tjänsten ”Digital stämma” kommer ett webbaserat administratörsgränssnitt där man skapar, bjuder in till, och genomför stämman. Dagordning och bilagor som ekonomiska dokument och motioner laddas upp i förväg så att medlemmarna kan läsa igenom dem innan mötet, precis som vid en vanlig stämma. När stämman väl genomförs loggar boende och styrelse in med Bank-ID i en app i sin surfplatta eller mobil. Även omröstningar sker i appen. 

– Det finns även möjlighet att vara med via en webbapplikation om man endast har tillgång till dator. Det enda som krävs är internet, säger Anna Rosén.

Det finns tre olika upplägg på den digitala stämman, från att styrelsen själv sköter all administration till att Riksbyggen tar hand om allt och dessutom tillhandahåller en sekreterare. 

– Vill man ha vår hjälp kan man verkligen luta sig tillbaka och låta oss sköta förberedelser, själva stämman och efterarbetet. Man kan välja den nivå man känner sig bekväm med. Och tjänsten gäller inte bara föreningar vi förvaltar idag, utan alla bostadsrättsföreningar är välkomna.

Många fördelar med digital stämma

Fördelarna med tjänsten ”Digital stämma” är många. En är såklart att medlemmarna kan rösta digitalt och att styrelsen får ett bra underlag för röstlängd och hur medlemmarna har röstat i olika frågor. Till skillnad från exempelvis poströstning, vilket är en lösning en del föreningar har prövat, går det att rösta om och diskutera saker som kommer upp spontant under mötet vilket kan öka engagemanget. Det är också enkelt att delta, vilket gör att det blir mer demokratiskt. 

– Jag tror att väldigt många bostadsrättsinnehavare som vanligtvis inte valt att prioritera att gå på en stämma nu kan tänka sig att vara med, eftersom det går att koppla upp sig från soffan på ett enkelt sätt. På så sätt ökar delaktigheten och demokratin. 

Dessutom har Riksbyggen med sina 80 års erfarenhet av förvaltning bra koll på föreningsjuridik. 

– Vi har kvalitetssäkrat hela flödet så om man använder det här verktyget kommer man med all säkerhet att göra rätt. 

Möjligt att genomföra teststämma

För de som önskar finns möjligheten att ha en teststämma innan den riktiga för att känna på verktyget. Något som BRF Kemisten i Umeå gjorde när de använde tjänsten för sin förening med 235 lägenheter.

– Det hjälpte väldigt mycket eftersom vi då kunde förklara hur appen fungerade, och lösa eventuella problem innan den riktiga stämman, säger Christoffer Sjölund, ledamot i styrelsen.

Han konstaterar att appen är lätt att hantera som administratör. Att det gick att ladda upp de röstberättigade från fil var enligt honom nödvändigt för att slippa skriva in flera hundra personer. 

– Appen är enkel att använda och verkar ha utvecklats för att folk ska undvika att kunna klicka fel. Det känns väldigt tryggt. 

Läs om hur din förening skaffar tjänsten Digital stämma 

Det här är Riksbyggens tjänst ”Digital stämma”

*Efter en tillfällig lagändring den 18 maj är det tillåtet att genomföra föreningsstämma digitalt, i kombination med möjlighet till fysisk närvaro eller poströstning.

*Riksbyggen har tagit fram tjänsten ”Digital stämma”, delvis påskyndat av coronautvecklingen men också för att svara upp mot  behov de identifierat hos sina kunder. 

* Alla handlingar, dagordning, årsredovisning och motioner finns i en app. Samtliga beslut och omröstningar görs i tjänsten. 

* Kamera, mikrofon, internetuppkoppling och BankID är allt som krävs för att få tekniken att funka.

*Det finns tre olika varianter av Digital stämma; Bas, Grund och Premium. Vid Bas sköter föreningen själv all administration, vid Grund ansvarar Riksbyggen för administration inför, under och efter stämman och vid Premium ingår även en sekreterare vid stämman. 

*När många bostadsrättsföreningar haft bokslut börjar de planera för vårens föreningsstämma. De flesta stämmor äger rum i april och maj.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?