Annons

Kändisarna bär deras smycken av nedsmälta vapen

Vad har Ringo Starr, Peg Parnevik och Alexander Karim gemensamt? 

De bär alla smycken som är gjorda av nedsmälta illegala vapen som tillverkas av det lilla Skåneföretaget Arild Links Fine Jewelry.

”Vi vill bidra till att göra världen lite bättre”, säger Fredrik Ivansson, vd och medgrundare till företaget. 

Foto:LinusMorales

Arild Links Fine Jewelry består av Fredrik Ivansson och Håkan Orrling, som träffades för två år sedan och förenades i drömmen om att bygga ett globalt varumärke. Fredrik Ivansson har jobbat med försäljning inom mediebranschen i 25 år och Håkan Orrling har varit guldsmed lika länge.  

”Vi tyckte att vi var en bra kombo”, säger Fredrik Ivansson. 

Vid sidan av guld, silver och diamanter görs smyckena av materialet humanium, som består av metall som kommer från nedsmälta illegala vapen som har samlats in i Centralamerika. Insamlingen görs av biståndsorganisationen Individuell Människohjälp, IM.

”IM kom på idén att samla in vapnen, krossa dem, smälta ned dem och rena dem till en rostfri legering som kan användas för att skapa smycken. Vi köper det här metallpulvret till ett överpris för att IM ska kunna bidra till att bygga byar och skapa skolgång åt barn och så vidare. Vi har redan bidragit till att 5.500 illegala vapen har försvunnit från gatorna i El Salvador, där problemen är som störst”, säger Fredrik  Ivansson. 

För varje sålt armband går dessutom en viss summa till den ideella organisationen Non-Violence som jobbar med att utbilda barn och ungdomar i konflikthantering. 

”Dessa samarbeten gör att även konsumenterna känner att de är med och bidrar.”

Håkan Orrling designar smyckena i humaniummetall som sedan produceras genom 3D-printing på företaget Digital Metal som ägs av metallpulvertillverkaren Höganäs AB i Skåne. Han gör bland annat armband för 2.000 kronor, som kunden sedan kan specialdesigna genom att lägga till lås, skruvar och berlocker med diamanter och andra ädelstenar.

”Som mest har vi sålt ett armband för 100.000 kronor”, säger Fredrik Ivansson.  

Bolaget grundades för två år sedan och omsatte en miljon kronor det första verksamhetsåret. 

”Vi ska omsätta minst dubbelt så mycket i år”, säger Fredrik Ivansson. 

Företaget har tagit in 3,5 miljoner kronor i riskkapital från en handfull investerare. Till dessa hör fastighetsentreprenören Erik Paulsson, Vivianne Lindén, exfru till Lindén-gruppens framlidne grundare Ulf G Lindén, och Peter Nilsson, koncernchef för Trelleborg.

”Nu står vi inför en andra kapitalrunda där vi ska ta in 6 miljoner kronor, som främst ska gå till marknadsföring”, säger Fredrik Ivansson.

Försäljningen sker via både e-handel och butiker, och bolaget har fått sina första återförsäljare i Helsingborg, Stockholm, Göteborg, Malmö, Halmstad och Marbella. 

”Vi har också redan sålt till 15 länder runtom i världen utan att marknadsföra oss utanför Sverige. Bland annat har vi sålt till Japan, USA och Brasilien.”

Bolaget har även fått draghjälp via några kända bärare av sina armband. Dessa är poplegendaren Ringo Starr, artisten Peg Parnevik, skådespelaren Alexander Karim och fotomodellen Roger Dupé. Roger Dupé är även ambassadör för Arild Links och Non-Violence.

”Vi fick dessutom en flygande start när vi fick chansen att träffa Dalai Lama när han var här på IM:s 80-årsdag 2018. Dalai Lama är ambassadör för själva metallen”, säger Fredrik Ivansson.

”Vår första kund var FN:s säkerhetsråd i New York, som fick vårt armband tillverkat i humaniummetall i present av den svenska regeringen när Sverige lämnade posten i säkerhetsrådet för ett par år sedan.” 

 

 

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?