Annons

Känd bro kan monteras ned – för Bezos tremastade lyxbåt

Amazongrundaren Jeff Bezos nya lyxseglare är gigantisk – vilket ställer till problem med logistiken. Delar av en historisk bro kan komma att monteras ned så att superyachten kan lämna varvet i Alblasserdam nära Rotterdam.

Amazongrundaren Jeff Bezos.
Amazongrundaren Jeff Bezos.Foto:John Locher

Han är en av världens rikaste män och hans nya tremastade segelyacht kommer med sina 127 meter att bli en av de längsta som hittills har byggts.

Men Jeff Bezos lyxfarkost – med en prislapp på runt 485 miljoner dollar (4,4 miljarder kronor) – är inte bara lång. Med sina master kommer den också att vara för hög för att passera under bron Koningshaven i den nederländska hamnstaden Rotterdam. 

Tidigare i veckan meddelade en talesperson för kommunen att grönt ljus getts till en begäran från skeppsbyggaren att tillfälligt ta bort mittendelen av bron så att yachten skulle kunna passera där i sommar. Det utlöste omfattande kritik i sociala medier och nu säger borgmästaren till nederländska medier att något beslut inte alls har fattats.

Kommunen kommer att fälla sin dom först efter det att en tillståndsansökan har lämnats in. Därefter kommer påverkan på bron att utvärderas, bland annat om nedmonteringen kan ske utan skador och om Bezos kommer att stå för hela notan.

Koningshaven, som även kallas De Hef, stod klar 1878 och byggdes om efter att ha bombats av nazisterna under andra världskriget. Nu är den en självklar del av stadens siluett och många i staden är kritiska till hur mångmiljardärens båt kan komma att påverka bron – i synnerhet som kommunfullmäktige efter en omfattande renovering 2017 lovade att de aldrig mer skulle plocka ner De Hef.

”Det här är bara massa nonsens. De hade aldrig gjort samma sak för oss normala människor”, säger en Rotterdambo till BBC.

”På ett sätt är det bisarrt att om du har ett känt namn, massa pengar och massa inflytande så kan du få en bro flyttad ur vägen”, säger en annan.

När Bezos inte njuter av livet ombord på sina yachter blickar han gärna mot stjärnorna – förra året följde han med på sitt företag Blue Origins första bemannade rymdresa.

Innehåll från FuturionAnnons

Oron på arbetsmarknaden dubbelt så hög som före pandemin

Ann-Therése Enarsson, vd på Futurion. Foto: Carola Andreasson.
Källa: Futurions Framtidssäkringsindex (FIX) som genomfördes av Novus 20 oktober – 13 november 2022
Ann-Therése Enarsson, vd på Futurion. Foto: Carola Andreasson. Källa: Futurions Framtidssäkringsindex (FIX) som genomfördes av Novus 20 oktober – 13 november 2022

Nästan dubbelt så många som före pandemin upplever sin ställning på arbetsmarknaden som hotad. Bland dem uttrycker många ett behov av att vidareutbilda sig för att kunna behålla jobbet. Samtidigt erbjuds de inte kompetensutveckling i samma utsträckning som de som upplever sig som attraktiva på arbetsmarknaden. Det är några av resultaten från FIX, tankesmedjan Futurions årliga framtidssäkringsindex. 

Hushåll och företag pressas av räntor, höga elpriser och en stundande lågkonjunktur. Arbetsförmedlingen meddelade i december att vi befinner oss i den värsta varselvågen sedan pandemiåret 2020. Det är tydligt att den ekonomiska situationen driver på arbetsmarknadsoron.

Mer än var fjärde yrkesverksam (26 procent) upplever att de har en svag ställning på arbetsmarknaden. Det motsvarar 1,2 miljoner svenskar. Före pandemin (2019) bedömde 14 procent av den yrkesverksamma befolkningen att de skulle ha svårt att hitta ett nytt jobb om de plötsligt blev av med sitt nuvarande och att de inte är attraktiva på arbetsmarknaden. Sedan dess har siffran alltså nästan dubblerats. 

Andelen som bedömer att de har en stark ställning på arbetsmarknaden har däremot återhämtat sig efter att ha störtdykt under pandemin. Före pandemin upplevde en fjärdedel av den yrkesverksamma befolkningen att de skulle ha lätt att hitta ett nytt jobb och att de är attraktiva på arbetsmarknaden, och nu är siffrorna tillbaka på samma nivå. 

– Det är en oroväckande utveckling. På många sätt håller världen på att återhämta sig efter att pandemin vände allting upp och ner 2020. Men nu väntar en lågkonjunktur och det osäkra omvärldsläget sprider oro och otrygghet på arbetsmarknaden, säger Ann-Therése Enarsson, vd på Futurion.  

För att kunna följa och påverka utvecklingen på arbetsmarknaden, studerar Futurion hur arbetstagarna uppfattar sin position på arbetsmarknaden. I Framtidssäkringsindex, FIX, mäter Futurion sedan 2019 bland annat hur många som tror att de skulle kunna hitta ett nytt jobb om de plötsligt blev av med sitt nuvarande, och om de anser sig vara attraktiva på arbetsmarknaden. 

Erbjuds inte kompetensutveckling 

Många av dem som upplever sin position som hotad på arbetsmarknaden (18 procent) tror att de skulle behöva vidareutbilda sig för att behålla sina jobb. Samtidigt uppger hälften av dem att de inte erbjuds kompetensutveckling av sin arbetsgivare. Bland de som ser sig som attraktiva på arbetsmarknaden däremot, uppger bara 23 procent att de inte erbjuds kompetensutveckling, medan hela 60 procent blir erbjudna det. 

– Det är anmärkningsvärt att de grupper som har störst behov av kompetensutveckling i många fall blir utan. Vi ser en polarisering på arbetsmarknaden där allt fler känner sig hotade och samtidigt inte får det stöd de behöver, fortsätter Ann-Therése Enarsson. 

Om Futurion

Futurion är den breda tjänstemannarörelsens tankesmedja som fokuserar på morgondagens arbetsliv. Tankesmedjan följer och analyserar utvecklingen på arbetsmarknaden och skapar arenor där olika tankar möts och bryts mot varandra. Futurion arbetar forskningsnära och i dialog med andra aktörer.

Läs mer på futurion.se 

 

Mer från Futurion

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Futurion och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera