1515
Annons

Kanarieöarna räddar charterbolagen i vinter

Den spanska ögruppen Kanarieöarna är charterbolagens livlina under vintersäsongen.

Men bokningarna går trögt så här långt – bara en fjärdedel så många den här vintern jämfört med ett vanligt år.

Foto:Marianne Løvland

Kanarieöarna tronar som ensamt resmål i de tre största charterbolagens internetkataloger under de närmaste månaderna. Charterbolaget TUI förmedlar visserligen resor åt flygbolag som reser till andra destinationer, men har precis som konkurrenterna Ving och Apollo valt att koncentrera det egna utbudet till den spanska ögruppen utanför Afrikas nordvästra kust.

”Utrikesdepartementet avråder fortfarande från resor utanför Europa. Det finns inte många fler platser än Kanarieöarna i Europa där det är varmt just nu”, säger Adam Györki, kommunikationsansvarig på TUI.

Charterbolagen har anpassat resorna för att göra dem säkrare ur smittskyddssynpunkt, bland annat genom att minska trängseln på transferbussar och ta bort möjligheten till självservering på bufféerna. Bokningsstatistiken är dock dyster läsning för ekonomiavdelningarna – siffrorna skvallrar om att många svenskar känner sig tveksamma inför att resa utomlands under pandemin.

”Bokningarna ligger på ungefär en fjärdedel jämfört med en vanlig vinter. Det är svårt för oss att veta hur det kommer att se ut framöver, det beror helt på vad som händer i utvecklingen av pandemin”, säger Györki.

Representanter för Ving och Apollo ger en liknande bild av bokningsläget inför vintern. Vings kommunikationschef Fredrik Henriksson säger att många av bokningarna sker efter nyår.

”På höstlovet hade vi fulla flyg, vissa veckor är mer eftertraktade än andra. Nu ser vi att folk börjar boka, men framför allt är det många som bokar till nästa år. Det är där vi ser störst tryck just nu, både i fråga om nybokningar och om kunder som har flyttat fram bokningar”, säger Henriksson. 

Apollos Sverigechef Erika Butterworth säger att bokningarna fram till nyår ligger på omkring 30 procent av normalt, men för månaderna januari-mars är siffran 40 procent. Apollo har – precis som konkurrenterna – sänkt priserna och sockrat med generösa avbokningsskydd för sälja fler resor.

”Vi pratar med många som gärna vill resa men känner sig osäkra på vad som kommer hända, och det finns de som funderar på vad deras grannar kommer att säga om de reser. Samtidigt har vi en större skara människor som säger att de har haft covid-19, att de har antikroppar och att de passar på att resa nu”, säger Butterworth.


Fortsatt kronofogdejakt på Auriant Mining-huvudägare

Kronofogden får genom förlängd preskriptionstid fortsätta jaga Preston Haskell, huvudägare i First North-listade Auriant Mining, som gräver guld i Ryssland och har halverats på börsen i år.

Kronofogden fortsätter jaga First North-listade gruvbolaget Auriant Minings huvudägare Preston Haskell som genom åren åkt på flera skattesmällar.
Kronofogden fortsätter jaga First North-listade gruvbolaget Auriant Minings huvudägare Preston Haskell som genom åren åkt på flera skattesmällar.

Preston Haskell, styrelseledamot och via bolag största ägare i det First North-noterade gruvbolaget Auriant Mining med guldproduktion i Ryssland, har genom åren åkt på flera skattesmällar på totalt hundratals miljoner kronor.

En skuld på 107 miljoner överlämnades till kronofogden för indrivning redan 2016, då Di skrev om fallet, men efterforskningarna har hittills inte gett några resultat skriver Siren på torsdagen.

Nu har förvaltningsrätten gett klartecken till fem års förlängning av preskriptionstiden, noterar nyhetsbyrån.

Bakgrunden är Skatteverkets omfattande granskning av Preston Haskells affärer under 2011-2015. Året efter krävdes han på över 100 miljoner kronor i ytterligare skatt. I december 2017 kom nästa smäll, ett krav på nära 139 miljoner.

Skatteverket, skriver Siren, hänvisade då till en sökning i journalistnätverket ICIJ:s databas med läckta så kallade Mossack Fonseca-dokument, som hade genererat träffar på totalt nio av hans bolag. Dessa hade varit registrerade på Brittiska Jungfruöarna och förvaltats åt Preston Haskell av en bolagsadministratör på ön Jersey.

”I juni 2018 blev skattebördan ännu tyngre, då Skatteverket lade på 92 miljoner i skattetillägg”, skriver Siren.

Detta efter att ha fått besked från en ekobrottsåklagare om att den USA-födde finansmannen inte var föremål för utredning om brott i ärendet. Knäckfrågan i skatteärendena rörde frågan om Preston Haskell skulle ses som obegränsat skattskyldig i Sverige, vilket Skatteverket fått gehör för i flera domstolsinstanser.

Preston Haskell har själv hävdat att han främst har vistats i Storbritannien och Ryssland och att han bara haft en affärsmässig relation till Sverige, även om han varit folkbokförd i landet och ägt flera bostadsrätter i Stockholm.

Sedan 2015 är han registrerad som utvandrad och har endast en särskild postadress kopplad till en advokatbyrå i Göteborg. 

Han har förutom styrelseuppdraget i Auriant Mining – som tidigare hette Central Asia Gold – även suttit i styrelsen för investmentbolaget GKL, noterar Siren.

Enligt Auriant Minings hemsida äger Preston Haskell genom bolag 51,6 miljoner aktier i bolaget via bolag. Enligt Holdings är detta bolag det Cypernregistrerade bolaget Bertil Holdings, och aktierna motsvarar 52,2 procent av bolaget samt är värda 82,5 miljoner kronor.

På företagsdatabasen Retrievers hemsida uppges Preston Haskell bo i Moskva.

Under 2021 producerade Auriant Mining 910,8 kilo guld, vilket var i linje med bolagets egen prognos om en nedgång från 2020 års 964,7 kilo, enligt bokslutsrapporten för 2021.

De konsoliderade intäkterna sjönk från 53,4 miljoner dollar 2020 till 47,7 miljoner 2021, medan nettoresultatet minskade från 10,4 till 7,1 miljoner dollar. Aktiekursen för bolaget har backat 72 procent sedan förra årsskiftet och 48 procent hittills i år, varav merparten sedan Rysslands invasion av Ukraina.

Dagens industri har utan framgång sökt Preston Haskell för en kommentar.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?