Annons

Kanadas regering ska rädda Bombardier

Kanadas regering kommer att låna ut 372,5 miljoner kanadensiska dollar, runt 2.500 miljoner kronor, till flygplans- och tågtillverkaren Bombardier. Pengarna ska gå till två av företagens program för jetflygplan.

Hjälpen är betydligt mindre än det lån på en miljard dollar som företaget först sökt, men koncernchefen Alain Bellemare kallar det för rätt nivå av stöd. Lånen, som kommer från en kanadensisk flyg- och försvarsfond som riktar in sig på forskning och utvecklingsprojekt, kommer att användas för Bombardiers nya flygplansmodell CSeries och affärsplanet Global 7.000.

Pengarna ska betalas ut över fyra år.

Åtgärden kan riva upp en gammal konflikt med rivaliserande flygplansnationen Brasilien, som har hotat att utmana Kanada rättsligt i WTO med anledning av vad landet kallar orättvist stöd för Bombardier.

"Vi kommer att slåss mot det, var än vi behöver slåss mot det", kommenterar handelsminister François-Philippe Champagne hotet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?