1515

Kanada legaliserar cannabis

Kanada blir i höst det första större landet i världen att helt tillåta cannabis för vardagsbruk. Det står klart sedan underhuset i Ottawa sagt ja med 205 röster mot 82.

Och premiärministern tror att fler följer efter.

Innan förslaget träder i kraft ska senaten rösta om saken och sedan måste generalguvernören ge sitt samtycke. Senaten kan dock inte stoppa förslaget, som mest fördröja det.

"Vi ser nog framför oss ett datum då det implementeras någon gång i början av september, kanske i mitten av september", säger Bill Blair, regeringspartiet Liberalernas ansvarige i frågan, till medier i Ottawa.

För premiärminister Justin Trudeau, som erkänt att han rökt marijuana vid några tillfällen även i vuxen ålder, är det ett vallöfte som infrias. Och han tror att andra vill följa efter.

"Det finns mycket intresse bland våra allierade för vad vi gör", sade han till nyhetsbyrån AFP nyligen.

"De inser att det regelverk som funnits inte hindrar unga från att få enkel tillgång till cannabis."

Trudeau ser det också som att man tar en svart sektor och gör den vit, ekonomiskt och skattemässigt. Och det är ingen liten sektor – myndigheten Statistics Canada beräknar att omsättningen blir 5,7 miljarder dollar (38 miljarder kronor) per år. Finansminister Bill Morneau hoppas på 400 miljoner dollar i skatteintäkter – pengar som i och för sig centralmakten delar med provinser och territorier.

Legaliseringsprocessen, som började med medicinskt bruk för över två decennier sedan, lockar också investerare från hela världen. Det finns sedan flera år tillbaka ett "marijuanaindex" på Torontobörsen. Indexet rusade upp med många hundra procent, baserat bland annat på Trudeaus vallöften, under 2016 och 2017, men har hittills i år fallit kraftigt.

När lagen träder i kraft ska såväl produktion som försäljning och konsumtion av drogen tillåtas. Men liksom med tobak och alkohol kommer det att vara strikt reglerat. Till exempel ska privatpersoner få odla högst fyra plantor hemma.

Personligt innehav ska vara begränsat till 30 gram, och försäljningsställen ska godkännas av myndigheterna.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?