1515

Kanada köper stridsflygplan från Boeing

Kanada har ingått en avsiktsförklaring med USA om köp av 20 stycken Super Hornet-stridsflygplan från Boeing, rapporterar DoD Buzz.

Värdet på stridsflygplanen uppgår till 5,2 miljarder dollar, motsvarande 41 miljarder kronor, enligt det amerikanska utrikesministeriet.

Nyheten kommer efter att Kanadas regeringsparti liberaldemokraterna i flera månader tvekat kring ett köp av Lockheed Martins F-35 Joint Strike Fighters.

I november valde regeringen att helt åsidosätta sakfrågan genom att istället välja Boeings Super Hornets som uppbackning till den åldrande flottan av CF-18 från McDonnell Douglas.

Vid sidan av att få tillgång till stridsflygplanen från Boeing kommer Kanada enligt avtalet också att ges ett paket med koppling till Super Hornets. I det ingår bland annat radar, transpondersystem, lämpliga reservdelar och hjälmar.

Saab har tidigare sagt att de inte skulle delta i projektet, även om det på vissa håll spekulerats i att Gripen skulle kunna vara ett alternativ för Kanada.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?