Annons

Kamprad storvinnare på franska valet

Resultatet från den första omgången i det franska presidentvalet fick de europeiska börserna att ta glädjeskutt. Några andra som kan skratta hela vägen till banken är världens rikaste personer. Ingvar Kamprad är en av dem som gjort ett rejält klipp på fransmännens val.

Ingvar Kamprad, tillsammans med de andra 499 rikaste människorna i världen har haft en smakstart på veckan. Det franska presidenvalet har gjort att denna grupp fått nästan 241 miljarder kronor extra i kassan. Ikea-grundaren har ensam tjänat 8,6 miljarder kronor på valet. Det visar Bloombergs miljardärindex.

Efter söndagens första valomgång stod det klart vilka det blir som ska göra upp om den franska presidentposten. Mittenkandidaten Emmanuel Macron och nationalisten Marine Le Pen blev fransmännens favoriter i söndagens valomgång. Att den EU-vänliga och frihandelsförespråkande Emmanuel Macron vann omgången och leder stort i opinionen inför den andra valomgången spås vara anledningen till börsuppgångarna i Europa de senaste dagarna.

Resultatet har gjort att börserna gemensamt hamnat på den högsta nivån sen 17 månader tillbaka, rapporterar Bloomberg.

Behöver företaget pengar? Sälj fakturan till bäst pris – jämför här (extern tjänst)

Den stora vinnaren på valet, rent ekonomiskt, är mannen bakom klädkedjan Zara, som tjänade 24 miljarder kronor på valet. Något som gjorde att han då seglade upp som världens näst rikaste man i världen 705,18 miljarder kronor i kassan, eftersom han gick om Amazons grundare Jeff Bezos. 

Ingvar Kamprad ligger för närvarande på trettonde plats bland världens rikaste, enligt Bloombergs index.

Just nu leder Emmanuel Macron med 62 procent av väljarstödet gentemot Marine Le Pens 37 procent, och mycket talar för att det blir en liberal president som flyttar in i Elyséepalatset. Den andra valomgången hålls den 7 maj. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera