Annons

Kampen trappas upp: Tele 2 smygstartade med 5g

Kampen mellan Tele 2 och Telia trappas upp. På söndagen tog Tele 2 ett första viktigt steg mot det som ska bli ett nytt nationellt 5g-nät.

Men än så länge omfattas bara Stockholms innerstad.

Kampen mellan Tele 2, med vd Anders Nilsson, och Telia, med vd Allison Kirkby trappas upp.
Kampen mellan Tele 2, med vd Anders Nilsson, och Telia, med vd Allison Kirkby trappas upp.Foto:Tele 2/Di

På måndagen ska Telia och Ericsson hålla en pressträff för att inviga sitt nya 5g-nät i Stockholm. Men redan på söndagen smyglanserade Tele 2 sitt 5g-nät i Stockholm.

”Vi är utmanaren i telekombranschen. Det var så det här företaget startade för 30 år sedan, för att utmana monopolet och Televerket. Det är den andan som lever kvar och då är det naturligt att man vill vara först”, säger Anders Nilsson, vd för Tele 2.

Vad innebär det här för Tele 2:s ställning på marknaden?
”Det här är nästa generations uppkoppling och det är klart att är man först ut och ger kunderna möjlighet att få det från Tele 2 så kommer vi nog ha en fördel av det över tid”, säger han.

Än så länge handlar det dock om en mycket begränsad grupp som påverkas av Tele 2:s lansering. Nätet omfattar än så länge bara Stockholms innerstad, men beskrivs av Anders Nilsson som starten på ett nationellt 5g-nät som på sikt ska omfatta hela Sverige.

”Det här är inget testnät, inget småskaligt, utan det här är det ordinarie nätet som vi har börjat bygga ut nu”, säger han och fortsätter:

”Staten har ännu inte auktionerat ut frekvenserna som ska användas för 5g fullt ut, men vi lyckades köpa frekvenser på marknaden så att vi kunde lansera det här kommersiellt nu.”

Nästa steg i utbyggnaden blir Göteborg och Malmö, där 5g-nätet öppnas om en månad, den 24 juni. Någon tidsplan för övriga Sverige finns ännu inte.

”Vi måste få tillgång till frekvenser över hela Sverige och de är planerade att auktioneras ut i november. Och då tänker vi köpa frekvenser och sedan kan vi börja rulla ut över landet. Det kommer att ta något år skulle jag gissa”, säger Anders Nilsson.

Det är fortfarande relativt få privatpersoner som har möjlighet att använda sig av den nya tekniken och så här långt har Tele 2 sytt ihop ett avtal med Samsung, som ger möjlighet för deras kunder med en 5g-kompatibel telefon att använda det nya nätet utan extra kostnad.

Tele 2 arbetar nu för att ta fram fler erbjudanden med andra mobiltillverkare.

”Vi ska nu certifiera alla som har den här typen av telefoner och det kommer att ske löpande”, säger Anders Nilsson.

Vilka kommer närmast efter Samsung?
”Jag vågar inte säga det. Men det vi väntar väldigt mycket på är när Apple ska lansera sin 5g-Iphone. Det har de inte sagt än, men det är klart att det blir en milstolpe.”

Samtidigt som de allra flesta kommer att surfa på som vanligt i det gamla 4g-nätet, är det inte säkert att alla som går över till 5g kommer att märka någon jättestor skillnad.

Anders Nilsson pekar dock på flera viktiga fördelar och Tele 2:s 5g-användare kan nå hastigheter på över 1 Gbit/sekund, vilket är upp till fyra gånger snabbare än dagens 4g-nät.

”Fördröjningen blir mindre, hastigheten blir snabbare, vilket innebär att du kan ladda ned saker mycket fortare. En spelfilm tar till exempel bara några sekunder att ladda ned”, säger han.

Den nya 5g-tekniken öppnar också upp för nya tjänster och smarta prylar, som kräver en större överföringskapacitet i näten.

På söndagen meddelade även operatören 3 att man i juni lanserar 5g i stadskärnorna i Malmö, Lund, Helsingborg, Västerås, Uppsala samt i de västra delarna av Stockholm. Lanseringarna är nästa fas i utbyggnaden av 5g-nätet som inleddes redan i december förra året i södra Stockholm.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Visiba CareAnnons

Digitala vårdmöten är här för att stanna

Med hjälp av AI-teknik guidar Visiba Cares tjänst Red Robin patienter och vårdpersonal. 
Med hjälp av AI-teknik guidar Visiba Cares tjänst Red Robin patienter och vårdpersonal. 

Behovet och användandet av digitala lösningar inom vården har ökat drastiskt under coronapandemin. Dessa lösningar kommer fortsätta att nyttjas även efter krisen, menar Peter Tyreholt, produktchef på Visiba Care, och pekar på mer patienttid för vårdgivaren som en av många fördelar. 

Efter coronavirusets utbrott har vården tagit stor plats i debatter och på nyhetssidor. Vårdpersonal är hårt belastad och vård som inte är kopplad till pandemin har skjutits upp. 

- Det kommer inte bli en tydlig avslutning på covid-19 i Sverige inom förutsebar tid, utan vi kommer förmodligen behöva leva med pandemin länge. Samtidigt finns det ett stort behov att börja beta av den vård som blivit uppskjuten. Då är digitala lösningar ett viktigt stöd för att kunna hantera en längre period av en pandemi och samtidigt få den övriga verksamheten att fungera, säger Peter Tyreholt, produktchef på Visiba Care.

Dramatisk ökning av digitala vårdmöten under coronakrisen

Visiba Care grundades 2014 och har sedan dess gett vården möjlighet att möta patienter digitalt, antingen via videosamtal eller chatt beroende på ärende. Behovet av digitala vårdmöten har skjutit i höjden under rådande kris – sedan 11 mars har volymen av digitala möten per dag ökat med 660 procent. 

- Vi har haft en del att göra, milt uttryck. Många av våra befintliga kunder har varit oerhört flexibla i sina arbetssätt och flera av dem ställde om på dagen, säger Peter Tyreholt. 

EXTERN LÄNK: Så funkar Visiba Cares lösning  

Lätt för vårdorganisationer att anpassa sitt vårdutbud med plattformen

Bolaget riktar sig främst till stora vårdorganisationer – som regioner, kommuner eller större privata vårdgivare – till vilka de levererar en skalbar digital plattform under organisationens eget varumärke där de kan öppna en eller flera digitala mottagningar och anpassa sina erbjudanden. Detta har många också gjort under våren. Peter Tyreholt berättar:

- Ett exempel är vårdcentralerna Bra Liv, som är Jönköpings primärvård. De har flera gånger konfigurerat sina vårderbjudanden för att anpassa sig efter händelseutvecklingen av viruset, till exempel att patienter med luftvägssymtom först tas emot digitalt och nu senast för att hantera det utökade uppdraget runt provtagning.

EXTERN LÄNK: Läs hur Visiba Care med hjälp av AI-teknik guidar patienter till rätt plats i vårdkedjan

Peter Tyreholt tror inte att svensk sjukvård kommer att återgå till det normala när väl pandemin har lagt sig. Undersökningar visar exempelvis att både patienter och vårdutövare ställer sig positiva till digitala möten efter att ha provat dem.

- Det har också pratats länge om att flytta point of care, alltså var du behandlas, så nära hemmet som möjligt. Detta kommer nu att öka kraftigt eftersom det blivit tydligare än kanske någonsin att centrala samlingsplatser är sårbara när något är smittosamt, säger han och avslutar:

- Digitalisering erbjuder helt nya sätt att organisera vården och den möjliggör att man kan automatisera många processer, vilket frigör livsviktig tid som vårdgivarna kan lägga på sina patienter istället. 

Fakta Visiba Care
Visiba Care lanserades 2014 och är idag Nordens ledande plattform för digitala vårdbesök. Plattformen används av över hälften av Sveriges regioner, på över 1 500 mottagningar och inom en stor bredd av vårdverksamheter, både inom hemsjukvård, primärvård och specialistvård. Visiba Care har stor erfarenhet av att hjälpa vårdgivare att komma igång och framgångsrikt införa digitala vårdmöten.
Läs mer på www.visibacare.com 

Mer från Visiba Care

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visiba Care och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?