1515

Kampen trappas upp: Tele 2 smygstartade med 5g

Kampen mellan Tele 2 och Telia trappas upp. På söndagen tog Tele 2 ett första viktigt steg mot det som ska bli ett nytt nationellt 5g-nät.

Men än så länge omfattas bara Stockholms innerstad.

Kampen mellan Tele 2, med vd Anders Nilsson, och Telia, med vd Allison Kirkby trappas upp.
Kampen mellan Tele 2, med vd Anders Nilsson, och Telia, med vd Allison Kirkby trappas upp.Foto:Tele 2/Di

På måndagen ska Telia och Ericsson hålla en pressträff för att inviga sitt nya 5g-nät i Stockholm. Men redan på söndagen smyglanserade Tele 2 sitt 5g-nät i Stockholm.

”Vi är utmanaren i telekombranschen. Det var så det här företaget startade för 30 år sedan, för att utmana monopolet och Televerket. Det är den andan som lever kvar och då är det naturligt att man vill vara först”, säger Anders Nilsson, vd för Tele 2.

Vad innebär det här för Tele 2:s ställning på marknaden?
”Det här är nästa generations uppkoppling och det är klart att är man först ut och ger kunderna möjlighet att få det från Tele 2 så kommer vi nog ha en fördel av det över tid”, säger han.

Än så länge handlar det dock om en mycket begränsad grupp som påverkas av Tele 2:s lansering. Nätet omfattar än så länge bara Stockholms innerstad, men beskrivs av Anders Nilsson som starten på ett nationellt 5g-nät som på sikt ska omfatta hela Sverige.

”Det här är inget testnät, inget småskaligt, utan det här är det ordinarie nätet som vi har börjat bygga ut nu”, säger han och fortsätter:

”Staten har ännu inte auktionerat ut frekvenserna som ska användas för 5g fullt ut, men vi lyckades köpa frekvenser på marknaden så att vi kunde lansera det här kommersiellt nu.”

Nästa steg i utbyggnaden blir Göteborg och Malmö, där 5g-nätet öppnas om en månad, den 24 juni. Någon tidsplan för övriga Sverige finns ännu inte.

”Vi måste få tillgång till frekvenser över hela Sverige och de är planerade att auktioneras ut i november. Och då tänker vi köpa frekvenser och sedan kan vi börja rulla ut över landet. Det kommer att ta något år skulle jag gissa”, säger Anders Nilsson.

Det är fortfarande relativt få privatpersoner som har möjlighet att använda sig av den nya tekniken och så här långt har Tele 2 sytt ihop ett avtal med Samsung, som ger möjlighet för deras kunder med en 5g-kompatibel telefon att använda det nya nätet utan extra kostnad.

Tele 2 arbetar nu för att ta fram fler erbjudanden med andra mobiltillverkare.

”Vi ska nu certifiera alla som har den här typen av telefoner och det kommer att ske löpande”, säger Anders Nilsson.

Vilka kommer närmast efter Samsung?
”Jag vågar inte säga det. Men det vi väntar väldigt mycket på är när Apple ska lansera sin 5g-Iphone. Det har de inte sagt än, men det är klart att det blir en milstolpe.”

Samtidigt som de allra flesta kommer att surfa på som vanligt i det gamla 4g-nätet, är det inte säkert att alla som går över till 5g kommer att märka någon jättestor skillnad.

Anders Nilsson pekar dock på flera viktiga fördelar och Tele 2:s 5g-användare kan nå hastigheter på över 1 Gbit/sekund, vilket är upp till fyra gånger snabbare än dagens 4g-nät.

”Fördröjningen blir mindre, hastigheten blir snabbare, vilket innebär att du kan ladda ned saker mycket fortare. En spelfilm tar till exempel bara några sekunder att ladda ned”, säger han.

Den nya 5g-tekniken öppnar också upp för nya tjänster och smarta prylar, som kräver en större överföringskapacitet i näten.

På söndagen meddelade även operatören 3 att man i juni lanserar 5g i stadskärnorna i Malmö, Lund, Helsingborg, Västerås, Uppsala samt i de västra delarna av Stockholm. Lanseringarna är nästa fas i utbyggnaden av 5g-nätet som inleddes redan i december förra året i södra Stockholm.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?