1515
Annons

Kampen trappas upp: Tele 2 smygstartade med 5g

Kampen mellan Tele 2 och Telia trappas upp. På söndagen tog Tele 2 ett första viktigt steg mot det som ska bli ett nytt nationellt 5g-nät.

Men än så länge omfattas bara Stockholms innerstad.

Kampen mellan Tele 2, med vd Anders Nilsson, och Telia, med vd Allison Kirkby trappas upp.
Kampen mellan Tele 2, med vd Anders Nilsson, och Telia, med vd Allison Kirkby trappas upp.Foto:Tele 2/Di

På måndagen ska Telia och Ericsson hålla en pressträff för att inviga sitt nya 5g-nät i Stockholm. Men redan på söndagen smyglanserade Tele 2 sitt 5g-nät i Stockholm.

”Vi är utmanaren i telekombranschen. Det var så det här företaget startade för 30 år sedan, för att utmana monopolet och Televerket. Det är den andan som lever kvar och då är det naturligt att man vill vara först”, säger Anders Nilsson, vd för Tele 2.

Vad innebär det här för Tele 2:s ställning på marknaden?
”Det här är nästa generations uppkoppling och det är klart att är man först ut och ger kunderna möjlighet att få det från Tele 2 så kommer vi nog ha en fördel av det över tid”, säger han.

Än så länge handlar det dock om en mycket begränsad grupp som påverkas av Tele 2:s lansering. Nätet omfattar än så länge bara Stockholms innerstad, men beskrivs av Anders Nilsson som starten på ett nationellt 5g-nät som på sikt ska omfatta hela Sverige.

”Det här är inget testnät, inget småskaligt, utan det här är det ordinarie nätet som vi har börjat bygga ut nu”, säger han och fortsätter:

”Staten har ännu inte auktionerat ut frekvenserna som ska användas för 5g fullt ut, men vi lyckades köpa frekvenser på marknaden så att vi kunde lansera det här kommersiellt nu.”

Nästa steg i utbyggnaden blir Göteborg och Malmö, där 5g-nätet öppnas om en månad, den 24 juni. Någon tidsplan för övriga Sverige finns ännu inte.

”Vi måste få tillgång till frekvenser över hela Sverige och de är planerade att auktioneras ut i november. Och då tänker vi köpa frekvenser och sedan kan vi börja rulla ut över landet. Det kommer att ta något år skulle jag gissa”, säger Anders Nilsson.

Det är fortfarande relativt få privatpersoner som har möjlighet att använda sig av den nya tekniken och så här långt har Tele 2 sytt ihop ett avtal med Samsung, som ger möjlighet för deras kunder med en 5g-kompatibel telefon att använda det nya nätet utan extra kostnad.

Tele 2 arbetar nu för att ta fram fler erbjudanden med andra mobiltillverkare.

”Vi ska nu certifiera alla som har den här typen av telefoner och det kommer att ske löpande”, säger Anders Nilsson.

Vilka kommer närmast efter Samsung?
”Jag vågar inte säga det. Men det vi väntar väldigt mycket på är när Apple ska lansera sin 5g-Iphone. Det har de inte sagt än, men det är klart att det blir en milstolpe.”

Samtidigt som de allra flesta kommer att surfa på som vanligt i det gamla 4g-nätet, är det inte säkert att alla som går över till 5g kommer att märka någon jättestor skillnad.

Anders Nilsson pekar dock på flera viktiga fördelar och Tele 2:s 5g-användare kan nå hastigheter på över 1 Gbit/sekund, vilket är upp till fyra gånger snabbare än dagens 4g-nät.

”Fördröjningen blir mindre, hastigheten blir snabbare, vilket innebär att du kan ladda ned saker mycket fortare. En spelfilm tar till exempel bara några sekunder att ladda ned”, säger han.

Den nya 5g-tekniken öppnar också upp för nya tjänster och smarta prylar, som kräver en större överföringskapacitet i näten.

På söndagen meddelade även operatören 3 att man i juni lanserar 5g i stadskärnorna i Malmö, Lund, Helsingborg, Västerås, Uppsala samt i de västra delarna av Stockholm. Lanseringarna är nästa fas i utbyggnaden av 5g-nätet som inleddes redan i december förra året i södra Stockholm.

Motvind för svenska hedgefonder

Den turbulenta starten på året har varit svårnavigerad för merparten av svenska hedgefonder.

Trots en återhämtning under juli har den genomsnittliga fonden backat sedan årsskiftet. Bäst har trendföljande fonder som Lynx och SEB Asset Selection klarat sig.

Foto:Colourbox

Facit för svenska hedgefonder per den sista juli är en negativ avkastning på 2,45 procent enligt analystjänsten Hedgenordic. En återhämtning på drygt 2 procent under juli räckte inte till för att nå över nollstrecket.

Skillnaderna mellan enskilda hedgefonder men även mellan kategorier är betydande. Bäst i år är trendföljande fonder, ofta kallade CTA. De har lyft med närmare 4 procent i snitt. Bland svenska hedgefonder märks mångmiljardfonderna Lynx, plus 29,6 procent vid utgången av juli, och SEB Asset Selection, plus 12,5 procent. Även fonden Volt har gått bra med drygt 8 procent i avkastning.

Lynx ägs delvis av landets ledande hedgefondbolag Brummer & Partners. Brummers samlingsfond Multistrategy, som förvaltar drygt 27 miljarder kronor, består av en handfull av gruppens fonder inklusive Lynx. Samlingsfonden har i år avkastat 3,8 procent trots en mindre nedgång under juli.

Fonden Florin Court hör också till Brummers starkaste kort med en avkastning på 16 procent i år.

Hedgefonden Elementa, inriktad på att köpa eller ta säljpositioner på små och medelstora bolag, har trots ett tapp på drygt 4 procent under juli hittills ett lysande år med en avkastning på 22,5 procent sedan årsskiftet. Därmed går fonden mot strömmen då aktiefokuserade hedgefonder enligt Hedgenordic i år har tappat 4,5 procent.

Till exempel så har Prior & Nilssons aktieinriktade hedgefond Idea haft det blytungt under året och ligger trots ett nästan sjuprocentigt lyft i juli back med 13 procent. Under den senaste månaden ökade fonden sin exponering mot verkstadsbolag och minskade innehaven i läkemedelsföretag. De största innehaven är den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk, lastbilstillverkaren Volvo och verkstadsjätten Atlas Copco.

Även den aktietunga hedgefonden Rhenman Healthcare lyfte under juli med drygt 5 procent men ligger ändå back i år med 4,5 procent. Fondens bästa bidragsgivare under månaden var det amerikanska vårdbolaget Tenet Healthcare, som avkastade 20 procent, samt medicinteknikbolaget Abiomed, plus 14 procent.

I botten hittills i år ligger en av fjolårets vinnarfonder, Coeli Absolute European, med minus 22 procent i bagaget trots en viss återhämtning under juli månad.

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera