1515

Kamp väntar om Italiens budget

Hårda ord varvas med mjuka när Italien och EU-kommissionen gör sig redo för årets stora budgetkamp i eurozonen.

Italien vill gärna diskutera sin budget – men tycks inte planera för några ändringar.

"Vi kommer att svara EU-kommissionen i ett brev där vi kommer att poängtera de positiva aspekterna i den här budgeten", berättar vice premiärminister Luigi Di Maio i en intervju med radiokanalen RTL på måndagen.

Både där och i en tv-intervju med Rai i söndags försöker Di Maio från den populistiska Femstjärnerörelsen lugna marknaden med löften om att den italienska regeringen inte tänker hoppa av det europeiska samarbetet.

"Det finns ingen plan B utan bara en plan A, som går ut på att ändra EU. Så länge jag leder den här rörelsen och är minister i den här regeringen så kommer jag alltid att garantera att Italien stannar i euron och i EU", säger Di Maio till Rai.

Di Maio och regeringspartnern Matteo Salvini från högerpopulistiska Lega har enats om en budget som kommer att innebära ett budgetunderskott på 2,4 procent de närmaste åren.

Det är betydligt mer än vad EU-kommissionen vill se, inte minst med tanke på Italiens enorma statsskuld på motsvarande 130 procent av landets BNP.

Kommissionen ska diskutera frågan under tisdagen och kan mycket väl komma att kräva åtgärder.

"När man är medlem i EU och i den inre marknaden och eurozonen så måste man respektera ett antal gemensamma regler", säger finanskommissionären Pierre Moscovici till franska radiokanalen France Inter.

Samtidigt bjuder även han på lugnande ord och betonar att han gör skillnad på Salvinis politiska läggning och Italiens regering.

"Jag bekämpar Lega på politisk nivå, men jag respekterar den italienska regeringen. EU-kommissionen vill inte ha en kris mellan Bryssel och Rom", säger Moscovici.

Från andra euroländer hörs samtidigt en betydligt tuffare ton mot Italien.

"Om den inte ändras måste EU-kommissionen säga nej till budgeten. Österrike är inte redo att stå upp för andra länders skulder när de staterna medvetet bidrar till osäkerhet på finansmarknaden", säger Sebastian Kurz, förbundskansler i EU:s nuvarande ordförandeland Österrike, i ett uttalande enligt Reuters.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?