Hoppa till innehållet

Annons

Kamp mot barnfattigdom - "Kunskapsnivån måste upp"

Matsäck till skolutflykten eller krav på dator för att göra skoluppgifter är mardrömmar för tusentals barn i Sverige.

Men i många kommuner saknas både riktlinjer och kunskap för att jobba med ekonomisk utsatthet bland barn, visar en undersökning från Majblomman.

Tove Lindahl Greve, generalsekreterare för Majblomman.
Tove Lindahl Greve, generalsekreterare för Majblomman.Foto: Pressbild och TT

”Vi ser två övergripande problem. Det ena är att det är så ojämlikt, det spelar så stor roll i vilken kommun i Sverige barn växer upp. Det andra är att kunskapsnivån om de här frågorna tycks vara ganska låg”, säger Tove Lindahl Greve, generalsekreterare för Majblomman, som har frågat landets kommuner om deras arbete med barnfattigdom.

145.000 barn i Sverige lever i familjer med låg inkomststandard, enligt Statistiska centralbyrån. Det innebär att inkomsterna inte täcker de nödvändigaste levnadsomkostnaderna.

Tove Lindahl Greve pekar på att det finns både kortsiktiga och långsiktiga perspektiv på ekonomisk utsatthet bland barn. På kort sikt är det att känna sig utanför. Majblomman har djupintervjuat barn och ett citat som finns med i rapporten är "Jag är den enda som tar skolans matsäck. Andra tycker jag är konstig". 

"Det fångar känslan som de här barnen har. De upplever att de är annorlunda, och det får konsekvensen att de exkluderar sig själva från sociala sammanhang där det kan kännas obekvämt”, säger Tove Lindahl Greve.

Barnen vet inte om det är 5, 50, 500 eller 5.000 kronor som kommer att vara obehagligt att prata om hemma. De löser det genom att inte fråga alls, och sjukanmäler sig när det är utflykt eller sitter på bänken på idrotten för att de saknar godkända skor.  

De här barnen anger också att de har låg framtidstro och känner låga förväntningar från vuxna, vilket enligt Majblomman får effekt på längre sikt.

Föreningens slutsats är att arbete med barnfattigdom fungerar bäst i kommuner som har långsiktiga planer och överenskommelser över partigränserna. Utan riktlinjer är det upp till varje skola eller lärare att tolka skollagen. Det ger utrymme för godtycklighet, och utpekande av enskilda barn.

I år har man utsett Luleå till årets barnkommun, med motiveringen att man där lyfter in de här perspektiven i alla frågor som rör barn, från lovaktiviteter till infrastruktur.

”Framgångsrika kommuner har förstått att ekonomisk utsatthet bland barn inte kan hanteras som en särskild fråga. Den bor i alla beslut som tas i kommunen. Kunskapsnivån på det här området måste höjas”, säger Tove Lindahl Greve.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera