1515
Annons

Kamp mot barnfattigdom - "Kunskapsnivån måste upp"

Matsäck till skolutflykten eller krav på dator för att göra skoluppgifter är mardrömmar för tusentals barn i Sverige.

Men i många kommuner saknas både riktlinjer och kunskap för att jobba med ekonomisk utsatthet bland barn, visar en undersökning från Majblomman.

Tove Lindahl Greve, generalsekreterare för Majblomman.
Tove Lindahl Greve, generalsekreterare för Majblomman.Foto:Pressbild och TT

”Vi ser två övergripande problem. Det ena är att det är så ojämlikt, det spelar så stor roll i vilken kommun i Sverige barn växer upp. Det andra är att kunskapsnivån om de här frågorna tycks vara ganska låg”, säger Tove Lindahl Greve, generalsekreterare för Majblomman, som har frågat landets kommuner om deras arbete med barnfattigdom.

145.000 barn i Sverige lever i familjer med låg inkomststandard, enligt Statistiska centralbyrån. Det innebär att inkomsterna inte täcker de nödvändigaste levnadsomkostnaderna.

Tove Lindahl Greve pekar på att det finns både kortsiktiga och långsiktiga perspektiv på ekonomisk utsatthet bland barn. På kort sikt är det att känna sig utanför. Majblomman har djupintervjuat barn och ett citat som finns med i rapporten är "Jag är den enda som tar skolans matsäck. Andra tycker jag är konstig". 

"Det fångar känslan som de här barnen har. De upplever att de är annorlunda, och det får konsekvensen att de exkluderar sig själva från sociala sammanhang där det kan kännas obekvämt”, säger Tove Lindahl Greve.

Barnen vet inte om det är 5, 50, 500 eller 5.000 kronor som kommer att vara obehagligt att prata om hemma. De löser det genom att inte fråga alls, och sjukanmäler sig när det är utflykt eller sitter på bänken på idrotten för att de saknar godkända skor.  

De här barnen anger också att de har låg framtidstro och känner låga förväntningar från vuxna, vilket enligt Majblomman får effekt på längre sikt.

Föreningens slutsats är att arbete med barnfattigdom fungerar bäst i kommuner som har långsiktiga planer och överenskommelser över partigränserna. Utan riktlinjer är det upp till varje skola eller lärare att tolka skollagen. Det ger utrymme för godtycklighet, och utpekande av enskilda barn.

I år har man utsett Luleå till årets barnkommun, med motiveringen att man där lyfter in de här perspektiven i alla frågor som rör barn, från lovaktiviteter till infrastruktur.

”Framgångsrika kommuner har förstått att ekonomisk utsatthet bland barn inte kan hanteras som en särskild fråga. Den bor i alla beslut som tas i kommunen. Kunskapsnivån på det här området måste höjas”, säger Tove Lindahl Greve.


Innehåll från NedermanAnnons

”Ren luft hindras av vanans makt i tillverkningsindustrin”

En välfungerande luftfiltreringsanläggning är kritisk för en god arbetsmiljö, optimerad produktion samt minimal energiförbrukning i tillverkningsindustrin.

Miljöteknikbolaget Nederman satsar stort på att stötta industrin att ta kontroll över luftreningen i tillverkningsindustrin med hjälp av SmartFilters.

Kunskapsbristen om vikten av en välfungerande industriell luftfiltrering är ofta boven i moderniseringsprocessen av stora industrier. Det menar Magnus Edmén, VP E&FT / Head of Sales Area EMEA på Nederman, och berättar att verksamheter inte alltid har full kontroll på deras luftfiltreringsanläggningar – även om en luftfiltreringsanläggning kan vara produktionskritisk. 

– I vissa fall är filtreringsanläggningar avgörande för tillverkningen; om den slutar fungera stannar produktionen. I andra fall kan driftstörningar leda till utsläpp av cancerogen svetsrök eller i värsta fall bidra till brand eller dammexplosion.

Automatiserade energibesparingar

SmartFilter är ett multifunktionellt luftreningsfilter som är lämpligt för industriella avfall såsom rök, damm, träspån och annat brännbart damm. Utöver att filtrera industriluften samlar de in data som ger användaren värdefull information om omedelbara och möjliga framtida underhållsbehov. I de mest avancerade smarta filtren styrs anläggningen automatiskt mot en så låg energianvändning som möjligt med hjälp av egenutvecklade algoritmer. 

Edmén anser att Internet of Things möjliggör effektiv realtidskommunikation så att verksamheter får bättre koll på sin energiförbrukning, produktions- och arbetsmiljörisker. 

– En vanlig missuppfattning är att hållbarhet och lönsamhet inte går ihop. Nya miljötekniska uppfinningar kan optimera energiförbrukning, sänka kostnader och möjliggöra en lönsam hållbarhetspolicy. 

Fara för hälsa och miljö

Magnus har arbetat med miljöteknik i över 20 år och är väl medveten om riskerna som kan komma med bristande kunskap om energikonsumtion och miljörisker inom industrin. I och med att många tillverkningsföretag tidigare saknat tillräckliga data på till exempel energikonsumtion har steget mot hållbara lösningar inte tagits. Med IOT-lösningar kan industrin ta kontroll över fabrikens luftflöden och minska faror som skadliga utsläpp kan innebära för både hälsa och miljö.

– Jag skulle säga att den största anledningen till att industrin tar så små utvecklingssteg framåt är vanans makt. Man driver sin verksamhet som man alltid har gjort i och med att det fungerar, men man tänker inte steget längre och börjar titta på fördelarna som kommer med en optimerad luftfiltrering. Det är här ny teknik kan förenkla för industrin; antingen genom att filtren själva talar om ifall det finns underhållsbehov eller att de själva optimerar sin energikonsumtion utan manuella inspel.

Läs mer här 

Mer från Nederman

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nederman och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?