ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Handelskriget

Källor: USA:s avtal med Huawei förlängs

USA:s handelsdepartement kommer att bevilja den Huawei ett nytt uppskov, uppger källor för Reuters. Det innebär att den kinesiska telekomjätten får tillåtelse att köpa amerikanska komponenter i ytterligare 90 dagar.

På måndag skulle den dispens som det kinesiska telekombolaget Huawei har fått för att köpa amerikanska komponenter ha upphört. Men enligt källor till nyhetsbyrån Reuters kommer det amerikanska handelsdepartementet att bevilja bolaget uppskov och förlänga tidsfristen med ytterligare 90 dagar.

Huawei är sedan i maj svartlistat av amerikanska myndigheter, och den amerikanska regeringen har länge anklagat bolaget för att vara involverade i spionage och andra aktiviteter kopplade till den kinesiska ledningen.

Trots svartlistningen har Huawei fått dispens att köpa vissa amerikanska komponenter i ett led att minimera störningar för bolagets befintliga kunder, av vilka många driver nätverk i USA. Däremot är det kinesiska företaget fortfarande förbjudet att köpa delar för att tillverka helt nya produkter.

Av de totalt 70 miljarder dollar som Huawei köpte komponenter för i fjol, gick 11 miljarder dollar, motsvarande 106 miljarder kronor, till amerikanska företag som Qualcomm, Intel och Micron Technology.

Utfrysningen av Huawei har varit ett viktigt redskap för USA i handelsförhandlingarna med Kina, och enligt nyhetsbyrån kommer Kinas president Xi Jinping och USA:s ledare Donald Trump att diskutera telekombolagets ställning i ett samtal under helgen.

Enligt Reuters har varken USA:s handelsdepartement, det kinesiska utrikesdepartementet eller Huawei kommenterat uppgifterna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer