1515
Annons

Källor: USA:s avtal med Huawei förlängs

USA:s handelsdepartement kommer att bevilja den Huawei ett nytt uppskov, uppger källor för Reuters. Det innebär att den kinesiska telekomjätten får tillåtelse att köpa amerikanska komponenter i ytterligare 90 dagar.

På måndag skulle den dispens som det kinesiska telekombolaget Huawei har fått för att köpa amerikanska komponenter ha upphört. Men enligt källor till nyhetsbyrån Reuters kommer det amerikanska handelsdepartementet att bevilja bolaget uppskov och förlänga tidsfristen med ytterligare 90 dagar.

Huawei är sedan i maj svartlistat av amerikanska myndigheter, och den amerikanska regeringen har länge anklagat bolaget för att vara involverade i spionage och andra aktiviteter kopplade till den kinesiska ledningen.

Trots svartlistningen har Huawei fått dispens att köpa vissa amerikanska komponenter i ett led att minimera störningar för bolagets befintliga kunder, av vilka många driver nätverk i USA. Däremot är det kinesiska företaget fortfarande förbjudet att köpa delar för att tillverka helt nya produkter.

Av de totalt 70 miljarder dollar som Huawei köpte komponenter för i fjol, gick 11 miljarder dollar, motsvarande 106 miljarder kronor, till amerikanska företag som Qualcomm, Intel och Micron Technology.

Utfrysningen av Huawei har varit ett viktigt redskap för USA i handelsförhandlingarna med Kina, och enligt nyhetsbyrån kommer Kinas president Xi Jinping och USA:s ledare Donald Trump att diskutera telekombolagets ställning i ett samtal under helgen.

Enligt Reuters har varken USA:s handelsdepartement, det kinesiska utrikesdepartementet eller Huawei kommenterat uppgifterna.

Hummerilska hos USA – anser att Kina bryter handelsavtal

En konflikt har blossat upp mellan USA och Kina. I fokus – Kinas bristande import av hummer från delstaten Maine.

USA anklagar nämligen Kina för att inte följa det handelsavtal som skrevs under när Donald Trump var president och den republikanska senatorn i Maine, Susan Collins, vill nu se ”omedelbara åtgärder”.

Just hummerfisket var en av de näringsgrenar som påverkades i samband med handelskriget mellan USA och Kina. När det så kallade fas 1-avtalet skrevs under var det avtalat att Kina skulle importera amerikanska varor för motsvarande 200 miljarder dollar som kompensation. Men av humrar har det enligt USA nu inte skett nästan någon import alls.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera