Källor till Di: Skattehöjningar och besparingar på minst 4 miljarder

Regeringen, Centern och Liberalerna går fram med skattehöjningar och besparingar på minst fyra miljarder kronor i vårändringsbudgeten som presenteras nästa vecka. Besparingar sker bland annat på äldreomsorgen och biståndet, erfar Di.

Den senaste veckan har regeringen, C och L presenterat en rad satsningar som partierna enats om i vårändringsbudgeten.

Det handlar bland annat om sänkta arbetsgivaravgifter för unga, en breddning av nystartsjobben och mer pengar till LSS och kvinnojourerna.

Men reformutrymmet är i princip obefintligt och för att finansiera satsningarna kommer regeringen och samarbetspartierna gå fram en rad skattehöjningar och besparingar.

Enligt vad Di erfar summerar skattehöjningarna till 1,3 miljarder kronor och de är i huvudsak kopplade till den gröna skatteväxlingen.

Det handlar bland annat om höjda kemikalieskatter och höjda skatter på fossila bränslen vid värmeproduktion. Regeringen, C och L går också vidare med förslaget om höjda skatter på diesel inom gruvnäringen, som kritiserats hårt av företrädarna inom industrin.

För att klara finansieringen läggs även ett antal besparingar, där man kapar en rad utgifter i M- och KD-budgeten.

Totalt handlar det om besparingar på minst 2,7 miljarder kronor för 2019, som innebär att flera riktade bidrag till kommunerna som fanns med i M- och KD-budgeten nu skrotas, varav 310 miljoner på äldreomsorgen.

Det görs även besparingar på biståndsområdet, där ändrade avräkningar ger ett tillskott på 700 miljoner till statskassan.

Drygt 730 miljoner sparas in på utbildningsområdet och det handlar dels om en långsammare utbyggnad av vissa utbildningar och dels om ändrade statsbidrag för yrkesvux.

Regeringen, C och L har också kommit överens om att spara 250 miljoner på näringslivspolitiken.

 


Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?