Annons

Källor till Di: Skattehöjningar och besparingar på minst 4 miljarder

Regeringen, Centern och Liberalerna går fram med skattehöjningar och besparingar på minst fyra miljarder kronor i vårändringsbudgeten som presenteras nästa vecka. Besparingar sker bland annat på äldreomsorgen och biståndet, erfar Di.

Den senaste veckan har regeringen, C och L presenterat en rad satsningar som partierna enats om i vårändringsbudgeten.

Det handlar bland annat om sänkta arbetsgivaravgifter för unga, en breddning av nystartsjobben och mer pengar till LSS och kvinnojourerna.

Men reformutrymmet är i princip obefintligt och för att finansiera satsningarna kommer regeringen och samarbetspartierna gå fram en rad skattehöjningar och besparingar.

Enligt vad Di erfar summerar skattehöjningarna till 1,3 miljarder kronor och de är i huvudsak kopplade till den gröna skatteväxlingen.

Det handlar bland annat om höjda kemikalieskatter och höjda skatter på fossila bränslen vid värmeproduktion. Regeringen, C och L går också vidare med förslaget om höjda skatter på diesel inom gruvnäringen, som kritiserats hårt av företrädarna inom industrin.

För att klara finansieringen läggs även ett antal besparingar, där man kapar en rad utgifter i M- och KD-budgeten.

Totalt handlar det om besparingar på minst 2,7 miljarder kronor för 2019, som innebär att flera riktade bidrag till kommunerna som fanns med i M- och KD-budgeten nu skrotas, varav 310 miljoner på äldreomsorgen.

Det görs även besparingar på biståndsområdet, där ändrade avräkningar ger ett tillskott på 700 miljoner till statskassan.

Drygt 730 miljoner sparas in på utbildningsområdet och det handlar dels om en långsammare utbyggnad av vissa utbildningar och dels om ändrade statsbidrag för yrkesvux.

Regeringen, C och L har också kommit överens om att spara 250 miljoner på näringslivspolitiken.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera