Annons

Källor: Talibanerna går med på vapenvila

Talibanerna i Afghanistan har gått med på en tillfällig vapenvila. Det kan öppna för ett fredsavtal med USA, skriver AP på Twitter.

Vapenvilan måste godkännas av talibanernas högste ledare, men det väntas ske, enligt nyhetsbyrån AP:s källor. Det anges inte hur lång vapenvilan är, men det har talats om tio dagar.

Washington har arbetat för ett fredsavtal som skulle ge USA möjlighet att ta hem de 12 000 amerikanska soldater som fortfarande är kvar i det krigshärjade landet. USA vill att ett avtal ska innehålla ett löfte från talibanerna att Afghanistan inte ska användas som bas för terroristgrupper.

Direkta förhandlingar mellan talibanerna och Afghanistans regering är en hörnpelare i det avtal som USA och talibanerna har arbetat fram i över ett år.

Talibanernas delegation ska på söndagen ha återvänt till Qatar där de har ett kontor, efter möte med amerikanska företrädare i Afghanistan.

Ett planerat toppmöte i USA med talibaner och Afghanistans president i september blåses av i sista stund, sedan talibanerna genomfört ett attentat i Kabul där bland andra en amerikansk soldat dödades.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?