Annons

Källor: Opec nära kompromiss

Opec arbetar med att få färdigt detaljerna i planen om att begränsa oljeproduktionen och vissa meningsskiljaktigheter i oljekartellen håller på att överbryggas. Det uppger källor inom Opec för Reuters.

Vid septembermötet i Algeriet kom Opec överens om att begränsa produktionen för första gången sedan 2008, dock med vissa undantag för Iran, Libyen och Nigeria.

Oljekartellen siktar på att klubba överenskommelsen vid mötet den 30 november i Wien då alla detaljer ska vara klara.

Opec ska nu ha antagit en flexiblare hållning till Irans krav om att få producera mer, vilket tidigare har varit en orsak till splittring inom gruppen.

Enligt källor vill landet ha ett produktionstak vid 4 miljoner fat per dag, medan flera medlemmar snarare ser en begränsning vid 3,7 miljoner fat per dag. Iran ska ha erbjudits ett produktionstak vid 3,75 miljoner fat per dag eller mer.

"Vad som än krävs för att nå konsensus kommer det att vidtas av ministrarna. Vi kan inte lämna Wien den 30 november utan en överenskommelse", säger en av källorna.

Reuters rapporterade tidigare under dagen att gruppen sannolikt kommer att hålla ett informellt möte i Doha på fredag för att bygga konsensus runt överenskommelsen.

Vid mötet i Algeriet i september kom Opec-länderna överens om att begränsa produktionen till 32,5-33 miljoner fat per dag, men sköt fram beslut om detaljerna.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?