ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Källor: Omöjligt stoppa Telias TV4-köp

  • Telias vd Johan Dennelind. Foto: Jack Mikrut

Telias avtal om att köpa TV4 av Bonnier är bindande. Stoppar regeringen köpet tvingas Telia betala miljarder i skadestånd, uppger källor för SvD.

 ”Sista ordet är inte sagt”, är regeringens besked om Telias Company förvärv av TV4, som statsminister Stefan Löfvén (S) tydligt visat att han ogillar. 

Telias ledning aviserade i juli att bolaget träffat ett avtal med TV4-ägaren Bonnier Broadcasting, trots att regeringen, som företräder största Teliaägaren staten, inte vill att köpet bli av.

Och enligt avtalet finns bara ett giltigt skäl att backa ur en fullbordan av förvärvet, uppger SvD:s källor, och det är om EU:s konkurrensmyndigheter skulle sätta stopp för affären. Vad regeringen tycker, eller vad svenska myndigheter gör med sändningstillståndet för TV4 har ingen påverkan på avtalet, skriver SvD.

Socialdemokraterna och Moderaterna är överens om att affären borde stoppas. I bred enighet anser riksdagspartierna att det inte vore bra att staten kontrollerar både SVT, via ägarstiftelse, och TV4 via sin ägarpost om 37 procent i Telia.

Men enligt SvD:s källor innebär avtalet att Telia riskerar att åka på ett miljardskadestånd om politikerna försöker få bolaget att backa ur affären.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies