1515
Annons

Källor: Ingen mjuk infasning av EU:s strafftullar

EU-länderna väntas på torsdag ge klartecken för strafftullar på 2,8 miljarder euro mot importvaror från USA kring månadsskiftet juni-juli.

Alla tullar väntas sättas in omedelbart. Tidigare har en infasning diskuterats.

Det uppgav EU-källor för Nyhetsbyrån Direkt på tisdagen.

Strafftullarna är ett svar på USA:s stål- och aluminiumtullar mot EU, som infördes den 1 juni.

Kommissionen har förberett en lista på amerikanska exportprodukter värda 2,8 miljarder euro som kan beläggas med 25-procentiga strafftullar. Listan består bland annat av stål, industrivaror, livsmedel och kläder.

EU anser att Världshandelsorganisationen WTO:s regler ger EU rätt att införa strafftullarna från den 20 juni.

Troligen kommer EU:s inre procedur betyda att det dröjer några dagar ytterligare, men sannolikt inte in i juli, uppgav EU-källor. Efter EU-ländernas klartecken ska kommissionens kollegium fatta det formella beslutet, vilket kan ske just den 20 juni.

EU-källor förklarade att stödet bland EU-länderna är stort. Men givetvis finns möjligheten att något EU-land skulle vilja diskutera någon aspekt vidare så att beslutet dröjer någon vecka.

Beslutsordningen är sådan att en kvalificerad majoritet måste rösta emot kommissionens förslag för att fälla det. Ett sådant utfall anses högst osannolikt, uppgav EU-källor.

Politiskt är beslutsamheten stor bland EU-länderna om att ge ett kraftfullt svar mot USA, särskilt efter helgens oförsonliga diskussion om ståltullar vid G7-toppmötet, sade EU-källor.

Tidigare har Tyskland förespråkat en mjukare linje för EU:s motåtgärder mot USA, eventuellt med en infasning av strafftullarna. Frankrike har fört den hårdaste linjen.

Innehåll från ZipforceAnnons

Zipforces nylanserade elcykelkit får internationell uppmärksamhet

I en värld där allt fler sitter still medan bekväma prylar utvecklas och miljön mår sämre gäller det att tänka smart, hållbart och utanför boxen. Det menar Måns Bengtsson, grundare av Zipforce som snabbt kan förvandla vanliga cyklar till elcyklar.

– Vi har just slagit upp dörrarna för försäljning i Europa och dessutom lanserat den lättaste och det mest prisvärda elcykelkitet på marknaden, säger han.

När elcykeln introducerades på marknaden var succén snabbt ett faktum. Plötsligt kunde de som vanligtvis tog bilen till jobbet antingen cykla hela vägen eller på ett smidigt sätt ta sig till och från kollektivtrafik, och på så sätt bidra till ett minskat trafiktryck i städerna. Att investera i en ny elcykel innebär dock att ens gamla cykel lämnas i förrådet och en ny behöver produceras och transporteras, ofta från ett annat land – något som inte är optimalt för klimatet.

Brinner för återvinning

2020 lanserades den första produkten hos Zipforce, ett bolag som kombinerar smart teknologi med svensk ingenjörskonst och brinner för smart och kreativ återvinning. Det är det enda svenska bolaget som är med på EIT Urban Mobility Program, ett nytt EU-initiativ som satsar på start-ups som bidrar till ett mer hållbart och grönt sätt att transportera sig.

– Vi vill lösa trafik- och transportutmaningarna som finns i världen och samtidigt hjälpa till att reducera människans klimatpåverkan. Många äger redan en cykel i dag – varför behöva köpa en ny? Zipforce ger befintliga cyklar ett nytt liv och att den är portabel, vilket gör att den är smidig, minskar stöldrisken och gör att familjen kan dela.

Lättast på marknaden

Motorn är liten, smart och effektiv och Zipforce har sammanställt ett komplett kit med allt från batteri till pedalsensor för att göra installation och användande enkelt. Nu presenterar de två revolutionerande produkter som bara dagar efter lanseringen fått stor internationell uppmärksamhet: Zipforce Distance och den lättare versionen Zipforce Slim som enbart väger två kilo. 

– Det gör Slim till den lättaste produkten på marknaden. Båda är prisvärda, har tystare motorer och installationen är betydligt enklare då trampsensorn sitter trådlöst på cykelns pedalarm.

I samband med lanseringen har Zipforce slagit upp dörrarna för försäljning i Europa och de har redan siktet inställt på nya marknader.

– Vårt mål är att skapa ett hållbart, prisvärt och kul sätt för cykelanvändare att elektrifiera sin cykel och göra fysisk aktivitet både enklare och roligare, var man än befinner sig. Vi är glada att kunna bidra till att göra världen lite mer bekväm, utan att behöva tumma på faktorer runtomkring.

Läs mer om Zipforce här

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Zipforce och ej en artikel av Dagens industri

Lockheed Martin får jättekontrakt på 7 miljarder dollar

USA:s försvarsdepartement meddelade under natten till lördag svensk tid att amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin får ett kontrakt värt 7,6 miljarder dollar motsvarande dryga 77 miljarder kronor.

Ett amerikanskt F-35
Ett amerikanskt F-35Foto:Harald Tittel/AP

Totalt ska Lockheed Martin tillverka 129 nya stridsflygplan av modellen F-35, dock i olika variationer, till flera grenar inom det amerikanska försvaret. 16 stycken av modellen F-35A ska också säljas till utlandet.

Produktionen av planen kommer framför allt ske i Texas, men även till viss del i andra delstater.

Lockheed Martin stängde till kursen 434,24 dollar i fredags, före nyheten släpptes. Aktien har till skillnad från börsen i övrigt haft en positiv utveckling under året och är upp cirka 22,5 procent. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera