1515
Annons

Källor: Hajpad elbilstillverkare nära börsen genom svensk småspararfavorit

Den hajpade elbilstillverkaren Lucid Motors är nära att noteras via ett specialförvärvsbolag, ett så kallat Spac-bolag. Ett besked kan komma redan i veckan som kommer, uppger källor med insyn för Bloomberg.

Lucid Air.
Lucid Air.Foto:Pressbild.

Di har tidigare rapporterat om Lucid Motors och dess vd Peter Rawlinson vars bil Lucid Air ska ha brutal prestanda och världsledande räckvidd på mer än 83 mil.  

Lucid Motors plan är att modellen ska börja tillverkas i år, men redan nu är bolaget alltså nära att noteras via Spac-bolaget Churchill Capital Corp IV som startats av Wall Street-veteranen Michael Klein. 

Churchill Capital Corp IV är Michael Kleins största Spac-bolag och har tagit in drygt 2 miljarder dollar. Dessutom uppges bolaget ha fört samtal med institutionella investerare om att ta in mellan 1-1,5 miljarder dollar ytterligare för att stödja affären. Enligt uppgifterna kan ett avtal presenteras på tisdag, men samtalen kan fortfarande falla samman.

Churchill Capital Corp IV har femfaldigats i värde sedan Bloomberg i januari avslöjade att samtalen pågick. Även svenska sparare har lockats av uppgifterna, hos nätmäklaren Avanza är Churchill Capital Corp IV det fjortonde mest populära amerikanska bolaget med över 10.000 ägare. 

Totalt uppges Lucid Motors, som bland annat backas av Saudiarabiens statliga investeringsfond, värderas till omkring 15 miljarder dollar. En representant för Lucid Motors har avböjt att kommentera uppgifterna. Bloomberg har inte kunnat nå Churchill Capital Corp IV för en kommentar.

Di har tidigare rapporterat att Spac-bolagen hittills i år stått för 63 procent av det kapital som anskaffats vid börsnoteringar i USA, enligt en sammanställning som Bloomberg gjort.

Starka reaktioner på nej till höghastighetståg

Högerpartierna är emot att satsa på höghastighetsbanor mellan storstäderna.

Det har skapat en oro i berörda kommuner för vad regeringsskiftet innebär.

Maria Stockhaus, som skrivit under motionen för Moderaternas del.
Maria Stockhaus, som skrivit under motionen för Moderaternas del.Foto:Press.

Den avgående S-regeringen vill bygga höghastighetsbanor mellan Stockholm och Göteborg och Stockholm–Malmö.

Men högerpartierna M, KD, L och SD, som väntas stödja en ny M-ledd regering, tycker däremot att sådana banor blir alldeles för dyrt.

I riksdagsmotion skriver de fyra partierna bland annat att en satsning på höghastighetståg ”riskerar att tränga undan andra nödvändiga investeringar” inom infrastruktur. Motionen yttrar sig över en skrivelse från den avgående regeringen om den nationella planen för transportinfrastrukturen 2022–2033. 

Motionen väcker oro för att redan planerade satsningar på deletapper av de nya stambanorna ska drabbas.

”Jag har svårt att tro att det är sant”, säger Göran Forsberg (S), tidigare kommunalråd i Nyköping, till NT.

En deletapp av de nya stambanorna som finns i den nationella planen är den så kallade Ostlänken mellan Järna och Linköping.

”Vi står på olika sidor i politiken. Men oavsett det: Jag kan inte tro att någon är så oerhört korkad att man ställer av ett projekt som befinner sig på den position som Ostlänken gör”, säger Göran Forsberg.

Helena Gellerman, som skrivit under motionen för Liberalerna, uppger för NT att samarbetspartierna vill se en ny utredning kring järnvägen.

”Jag vill inte föregå den utredningen. Den ska titta på hur man löser det på bästa sätt”, säger hon. 

Maria Stockhaus, som skrivit under motionen för Moderaternas del, uppger dock för TT att Ostlänken inte påverkas:

”Moderaterna har sedan länge varit emot de dyra höghastighetstågen. Vi vill i stället satsa resurserna på befintligt järnvägsnät. Det är vad partierna på vår sida politiken också skriver i en motion som gavs in till riksdagen i går. Det finns dock inte några planer på att stoppa Ostlänken”, säger hon i en skriftlig kommentar.

Ulf Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Borås, räknar samtidigt med att inte heller den planerade järnvägen mellan Borås och Göteborg påverkas.

”Skulle den järnvägen försvinna, vilket jag än så länge inte har fått några indikationer på, då skulle det vara riktig allvarligt. Men jag utgår ifrån att den sträckan ligger kvar”, säger han till Borås Tidning.

LÄS OCKSÅ:
Högerpartierna säger nej till höghastighetsjärnväg
DEBATT Hög tid satsa på tåg i tid

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera