ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Källor: Allt mer talar för nytt uppdrag för Shekarabi

  • Civilminister Ardalan Shekarabi och statsminister Stefan Löfven. Foto: Sören Andersson / TT

Enligt vad Di erfar är det allt mer som talar för att nästa arbetsmarknadsminister heter Ardalan Shekarabi. I dag är Ardalan Shekarabi (S) civilminister med ansvar för bland annat kommunfrågor. 

Vad Di erfar har Ardalan Shekarabi tagit externa kontakter för att diskutera frågor som rör Arbetsförmedlingen

Flera av varandra oberoende källor, nära regeringen och inom politikområdet, pekar samtidigt ut Ardalan Shekarabi som den just nu mest sannolika kandidaten till att bli nästa arbetsmarknadsminister. 

Men det är Stefan Löfven som äger frågan och vem det slutligen blir kan därför ändras och är osäkert in i det sista. 

Läs mer: Statsvetare: ”Rimligt att han får röra på sig uppåt” 

Nyligen meddelade statsminister Stefan Löfven att regeringens kandidat att efterträda Cecilia Malmström som Sveriges EU-kommissionär är arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Den nya EU-kommissionen tillträder den 1 november under ordföranden Ursula von der Leyens ledning.

Den avgående ministern Ylva Johansson, som trots tårarna vid presskonferensen är rejält trött på uppdraget, ser gärna en ersättare så snart som möjligt erfar Di. 

Samtidigt ska Ardalan Shekarabi ha utryckt intresse och anse sig redo för en tyngre ministerportfölj, enligt en av den handfull centralt placerade uppgiftslämnare, som pekar ut Ardalan Shekarabi som en av de mer sannolika efterträdarna.

Arbetsmarknadspolitiken står under omfattande förändring i enlighet med januariavtalet. Den politiska kursändringen innebär att Arbetsförmedlingen senast 2021 ska ha stöpts om till en smalare myndighet som arbetar med kartläggning av arbetssökande, upphandlingar och ren myndighetsutövning, medan rustning och matchning av arbetslösa mot lediga jobb ska skötas av fristående leverantörer. 

På den tillträdande ministerns bord ligger även att sjösätta etableringsjobb för nyanlända och långtidsarbetslösa med lägre lön på hela arbetsmarknaden - också i företag som saknar kollektivavtal. 

En annan delikat fråga i januariavtalet handlar om att modernisera arbetsrätten, vilket av Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt kopplats till hot om politiskt misstroendevotum. 

Andra namn som förekommit i spekulationerna om ministerposten är infrastrukturminister Tomas Eneroth, näringsminister Ibrahim Baylan och Medlingsinstitutets tillträdande generaldirektör, Irene Wennemo. TCO:s ordförande Eva Nordmark är en annan tänkbar kandidat men ska tidigare ha tackat nej till samma uppdrag, enligt uppgifter till Di. Men de uppgifterna tillbakavisas av henne själv.

Ardalan Shekarabi  och Stefan Löfven avböjer att kommentera uppgifterna. Löfvens pressekreterare säger till Di att det inte finns någon tidsram när en ny minister ska vara utsedd. 

Läs mer: AF-slaktens nästa offer – företagen 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer