ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Källa: Klart att Opec ökar produktionen

  • Oljekartellen Opec har nått ett avtal om att öka produktionen. Foto: Hasan Jamali

Oljekartellen Opec har nått ett avtal om att öka produktionen med cirka en miljon fat per dag från och med juli, uppger en källa för nyhetsbyrån Reuters. Uppgörelsen omfattar Opecländerna och dess allierade, däribland Ryssland.

Att Opec närmat sig ett avtal om ökad produktion stod klart tidigare under fredagen, då Irans oljeminister Bijan Zanganeh signalerade att landets motstånd mot en produktionsökning mjuknat.

"Vi håller på att koka ihop något", sade Zanganeh till journalister efter att ha träffat Saudiarabiens energiminister Khalid al-Falih inför fredagens Opecmöte i Österrikes huvudstad Wien.

Tidigare har Iran sagt nej till Saudiarabiens förslag att öka oljekartellens produktion med en miljon fat per dag. Ryssland, som inte ingår i Opec men som närvarar vid mötet, stödjer däremot förslaget. Men nu tycks alltså Saudiarabien ha övertalat ärkefienden Iran att samarbeta.

Opec började 2017 att begränsa produktionen i syfte att få upp priserna. Men priserna har nu nått så pass höga nivåer att trycket på Opec växer från stora oljekonsumenter som USA, Kina och Indien.

Osäkerheten inför Opecmötet fick världsmarknadspriserna på råolja att stiga under fredagens tidiga handel. Och efter uppgifterna om att ett avtal nu nåtts steg priserna ytterligare, trots att innebörden av uppgörelsen alltså ska vara att produktionen ska ökas.

Vid 14.20 kostade Nordsjöolja för leverans i augusti 74:51 dollar per fat, en uppgång med 1:46 dollar jämfört med föregående handelsdag. USA-oljan hade stigit i pris med 1:10 dollar till 66:64 dollar per fat.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies