1515
Annons

Kalixbolaget efter käftsmällen från Electrolux: ”Vi var för godtrogna”

KALIX.
Borö i Kalix var redo att växla upp och gjorde en affär med storföretaget Electrolux. Då gick allt fel.

”Vi var för godtrogna och i dag är vi mer försiktiga. Det var en dyr lärpenning, men vi klarade oss”, säger Ellinor Rönnkvist, delägare och vice vd.

Ellinor Rönnkvist, delägare och vice vd för Borö.
Ellinor Rönnkvist, delägare och vice vd för Borö.Foto:Jens Kärrman

I Borös fabrik i Kalix står ackumulatortankar och varmvattenberedare på rad. Tankar och beredare till värmepumpar är kärnverksamheten i företaget som alla i branschen kallar ”Boröpannan”, trots att de sedan många år inte tillverkar några pannor.

”Pappa var rörmokare och funderade på hur det skulle gå att göra saker och ting bättre. På 1970-talet började han med pannor, först ved och sedan pellets, som han for runt och installerade”, berättar Ellinor Rönnkvist.

Efterhand tog värmepumparna över på villamarknaden och Borö följde med i utvecklingen. Bolaget tillverkar produkter under kundernas namn, men har också ett eget varumärke. I ungdomen brukade Ellinor Rönnkvist jobba några veckor varje sommar i familjeföretaget, men hade inte planerat att ta över.

Nu står hon ändå här några decennier senare, mellan ackumulatortankarna, som delägare och vice vd.

”Jag läste till civilingenjör i Luleå och då kände jag att vi blev styrda mot storföretagen. Där får man jobba med en väldigt smal del av kakan. Jag har alltid velat jobba bredare och då kändes Borö intressant”, berättar hon.

Som examensarbete utvecklade Ellinor Rönnkvist 2005 ett kvalitets- och miljöledningssystem åt Borö som fortfarande används. Några år senare tog hon på allvar en ledande roll i företaget. Det blev en tuff start.

Företaget ville komma närmare marknaden i södra Sverige. Då hörde de talas om att Electrolux ELUX B -2,85% Dagens utveckling var på väg att lägga ner i Motala.

Foto:Jens Kärrman

”De sa att pengarna inte var viktigast, utan att det blev bra. Men det var bara snack”, säger Ellinor Rönnkvist.

Kort efter att Borö köpt verksamheten i Motala av Electrolux började problemen.

”När avtalet var undertecknat försvann alla kontaktpersoner, de var puts väck, och vi fick bara prata med en advokat. Det var inte alls som de lovat och visat i sina kalkyler”, säger Ellinor Rönnkvist.

Marken gungade under fötterna för Kalixföretaget. Från att ha varit lönsamt och välmående blödde bolaget pengar och gjorde 2012 en förlust på nära 30 miljoner kronor.

”Vi skalade av lokaler och mark som vi inte behövde, sålde allt som gick att sälja. Vi jobbade med leverantörer och kunder. Sen fick man sitta på sommaren framför datorn och se när det kom in kronor på kontot så att vi kunde betala fakturorna”, berättar Ellinor Rönnkvist.

Det var en tuff men lärorik tid.

”Svåra tider är ofta mer lärorika än när det går bra. Vi har lärt oss mycket om vårt eget företag, men vi har också blivit mer försiktiga. Tyvärr är det så att vi inte litar på folk på samma sätt som tidigare.”

Efter några år kunde Borö åter visa svarta siffror och anläggningen i Motala är i dag en viktig och lönsam del av verksamheten. Numer sköter Ellinor Rönnkvist fabriken i Kalix medan hennes far Bo Rönnkvist håller till i Motala.

”Det är en fördelning som fungerar bra. Pappa jobbar med den tekniska delen, jag jobbar lite bredare. Jag har allt från produktion till personal, kvalitet och marknad. Det är många mössor”, säger Ellinor Rönnkvist.

Under pandemin har omsättningen sjunkit, men lönsamheten har varit fortsatt god. Ellinor Rönnkvist ser positivt på framtiden. Även om villamarknaden i Sverige är mogen när det gäller värmepumpar så är behoven stora på fastighetssidan. Och så finns ju Europa.

”EU har satt upp väldigt höga klimatmål och det gynnar vår bransch. Europa kommer att bli en intressant marknad. På många håll eldas det med kol och det är på väg bort. Sverige har ett bra rykte eftersom vi har en lång historia med den här tekniken”.

Hälften av företaget kommer förbli Kalix troget även om marknaden finns söderut. Det går att hitta prisvärda transportlösningar eftersom många lastbilar på väg till Malmfälten annars går tomma söderut. Personalen på en liten ort är lojal och trogen, även om konkurrensen om arbetskraften i Norrbotten är hård.

”Allt som har med gruvorna att göra är negativt för oss. De erbjuder höga löner och suger åt sig alla yngre. Vi behöver dessutom svetsare och de är väldigt eftertraktade”, säger Ellinor Rönnkvist och skrattar.

”Vi får verkligen anstränga oss. Tack och lov uppskattar många som skaffat familj att kunna gå hem klockan fyra varje dag”.

Nya siffror: Här går det trögast att sälja bostaden

Bostadspriserna har fallit rejält under våren och sommaren – samtidigt som utbudet är rekordstort. 

Nya siffror från Hemnet visar att vissa typer av bostäder är betydligt mer svårsålda än andra just nu.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera