Kalifornien trotsar Trumps klimatlinje

Kaliforniens guvernör Jerry Brown utmanar tillträdande president Donald Trumps klimatpolitik: Delstaten planerar minskade utsläpp och en "egen jäkla satellit" för att övervaka klimatförändringarna om så behövs.

"Vi har forskarna, vi har universiteten, vi har de nationella laboratorierna och det politiska inflytande som krävs", sade demokraten Brown häromveckan inför över 3.000 klimatforskare som samlats i San Francisco för konferens.

"Vi kommer att klara det, tvivla inte."

Han får medhåll av Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet, som i nuläget gästforskar i Colorado i USA. Landets delstater har stort självbestämmande och Kalifornien har gått i bräschen tidigare när gäller olika typer av miljöhänsyn, påpekar han.

"Kalifornien en av världens största ekonomier, det spelar stor roll hur man agerar. Och det har signaleffekt på andra delstater. Många delstater är betydligt mer progressiva än vad Trump är."

Forskarna som lyssnade till Jerry Brown, medlemmar av Amerikas Geofysiska förbund, sade sig vara förskräckta över republikanens retorik rörande klimatförändringar samt vissa utnämningar han gjort, som att klimatförnekaren Scott Pruitt ska bli chef för miljöskyddsmyndigheten EPA, skriver San Francisco Chronicle.

Under valrörelsen kallade Trump klimatförändringarna för "en bluff" som kineserna skapat och sade att ingen riktigt vet om de är på riktigt - vilket går tvärtemot den samlade meningen hos världens forskare. Han sade också att USA ska dra sig ur det globala klimatavtal som slöts i Paris i fjol, något Tjernström säger är lättare sagt än gjort.

Efter valsegern verkar dock Trumps inställning ha mjuknat något. Den blivande presidenten har träffat förre vicepresidenten och klimataktivisten Al Gore och sagt att han ska ha ett öppet sinne. Men tillsättningar som Scott Pruitt tyder på det motsatta. Forskare på energidepartementet uppges jobba frenetiskt för att bevara klimatdata som de fruktar att näste energiminister - Rick Perry, tidigare Texasguvernör och en man som står oljeindustrin nära - vill förstöra.

Innovationsstarka Kalifornien har skrivit under en avsiktsförklaring med över 200 länder, delstater och regioner som går ut på att begränsa de klimatpåverkande utsläppen per invånare och år rejält. Man planerar också att nå upp till de i nuläget lagstiftade målen om minskningar av utsläppen till 40 procent under 1990 års nivåer till 2030.

"Kalifornien kan bidra stort till bekämpningen av klimatförändringar, oavsett vad som pågår i Washington", sade Brown häromdagen till tidningen The New York Times och lovade "action".

Men frågan är komplex. Dels är de nationella forskningslaboratorierna i Kalifornien beroende av federala anslag från Washington DC. Och dels riskerar Kalifornien att bolag flyr till andra delstater om man håller fast vid strikta utsläppsregler och annan miljöreglering. Brown har många lokala politiker med sig, men näringslivet har uttryckt farhågor. Tjernström tror dock att bolagen är mer flexibla än vad man låter påskina.

"Företagen anpassar sig, det har de gjort på många platser. De vet att verkligheten ser ut så här och att man måste förhålla sig till den", säger han.

Samtidigt har många Kalifornienbor de senaste åren fått känna på det mer extrema väder som anses följa i växthuseffektens spår. Delstaten har till exempel drabbats av stora skogsbränder och extrem torka, vilket lett till ransonering av vatten.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?