1515

Kalifornien ger grönt ljus: Självkörande bilar får plocka upp passagerare

Fordonsmyndigheten DMV i Kalifornien ger grönt ljus för självkörande bilar att plocka upp passagerare, med brasklappen att man inte får ta betalt för tjänsten.

Det rapporterar San Francisco Examiner. 

Om Waymo, Lyft och andra företag verksamma på området vill utföra sådana tjänster behöver de därmed vara gratis. Enligt dokument har ett flertal företag, däribland Waymo, bett om att få ta betalt av kunder. 

Det är dock ett pilotprogram, och kommissionären Liane Randolph som står bakom beslutet uppger att avsaknaden av betalningsmöjlighet gör att programmet särskiljer sig från det slutgiltiga. 

Man kommer även begära data från de verksamma företagen som kommer att offentliggöras, däribland krockrapporter och hur många mil som ett fordon färdats. Ett antal bilföretag såsom Lyft har begärt att deras krockrapporter ska vara hemliga då det kan vara känslig information ur ett konkurrensperspektiv. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?