Kakas ägare vill få fler kvinnor att starta arkitektbyrå

GÖTEBORG. Arkitekterna Karin Skoglund och Annika Hedeblom blev förebilder när de startade Kaka Arkitekter i en bransch dominerad av manliga entreprenörer.

Med kunder som Vasakronan och Wallenstam har byrån på fem år vuxit från noll till 14 anställda och blev i fjol Gasellföretag.

Arkitekterna Annika Hedeblom och Karin Skoglund startade arkitektbyrån Kaka Arkitekter ihop för att skapa mer mångfald bland företagarna i branschen och blev dessutom Gasellföretag i fjol. Här är de vid orangeriet byrån ritat vid Artilleristallarna i Göteborg.
Arkitekterna Annika Hedeblom och Karin Skoglund startade arkitektbyrån Kaka Arkitekter ihop för att skapa mer mångfald bland företagarna i branschen och blev dessutom Gasellföretag i fjol. Här är de vid orangeriet byrån ritat vid Artilleristallarna i Göteborg.Foto:Bo Håkansson

Det nya orangeriet i Artilleristallarna i centrala Göteborg är välkomnade. Kafégästerna sveps in i goda dofter från ett bageri och ett kafferosteri. Och den mäktiga glasväggen stänger ute den gråregniga januaridagen.

”Man ska må bra i en miljö som vi har skapat. Välmående är alltid i fokus vare sig vi ritar bostäder, kontor, affärslokaler eller förskolor och gruppboenden”, säger Karin Skoglund, medgrundare och delägare i byrån Kaka Arkitekter.

Kaka Arkitekter började för fyra år sedan med uppdraget att varsamt renovera de gula tegelstensbyggnaderna från år 1835 i samarbete med fastighetsägaren Wallenstam. Första etappen med ombyggnad av affärslokaler och tillbyggnader stod klart för snart ett år sedan.

”Det har varit ett spännande projekt med många utmaningar. Många har en relation till det här kvarteret så det har varit viktigt att både få ombyggnaden att smälta in men också tillföra något nytt till miljön såsom orangeriet med sitt vinklade tak som utmärker sig men ändå är i harmoni med taken runt omkring”, säger Annika Hedeblom.

I andra etappen arbetar Kaka Arkitekt med ombyggnaden av det stora garaget med sitt välvda tak. Det ska vara klart i september för då öppnar Götaplatsgruppen sin nya restaurang här. Inredningen gör arkitektbyrån Okidoki som också var Karin Skoglund och Annika Hedebloms tidigare arbetsgivare. Byrån blev Gasellföretag 2014 och 2015.

”Jag kom till Okidoki 2008 och Annika 2010, så vi var med under de åren som bolaget växte som allra mest. Det är erfarenheter vi haft nytta av i vårt eget företag som vi startade i juli 2014”, säger Karin Skoglund.

Annika Hedeblom är dessutom dotter till Gasellföretagaren Tomas Åkesson som var vice vd och delägare i bostadsutvecklaren Sverigehuset i Göteborg, där Bertil Börjesson var vd och grundare. Bolaget blev Gasellvinnare i Västra Götalands län 2006.

”De sålde företaget 2008 men driver fortfarande företag tillsammans i byggbranschen trots att de båda nu är 70 år”, säger Annika Hedeblom.

I fjol var det så dags för Kaka Arkitekter att också bli ett Gasellföretag. Mellan 2015–2018 ökade omsättningen med 620 procent till 15 miljoner kronor och antal anställda från två till 13.

”Vi satte upp tydliga tillväxtmål när vi startade som att öka med ett par anställda om året och ett par miljoner i omsättning. De målen lyckades vi mer än väl infria och som resultat av det blev vi också ett Gasellföretag vilket är kul”, säger Annika Hedeblom.

Kaka Arkitekter gör allt ifrån mindre inredningsuppdrag till stora byggprojekt. Bland kunderna finns Aranäs, Wallenstam, Vasakronan, Balder, Kungsbacka kommun och Atrium Ljungberg. Och byggföretaget Byggdialog.

”Från start har vi haft som ambition och önskemål att få rita skolor och förskolor. Och ett avtal 2016 med Byggdialog och flera kommuner har gett oss möjligheter att få ta oss an flera sådana projekt”, säger Karin Skoglund.

Ett annat viktigt uppdrag i början var när Kaka Arkitekter gjorde inredningen för Collector Banks nya kontor här i Göteborg och som också utsågs till Sveriges snyggaste kontor 2015. Det satte den då nystartade byrån på kartan.

Duons samarbete började redan som studenter på Chalmers arkitektutbildning 1999.

Efter några år på olika arkitektkontor i Göteborg kom de samman hos Okidoki innan nästa steg blev att starta eget i Karin Skoglunds kök.

”Vi ville starta eget arkitektkontor för att bli förebilder för andra kvinnor så att fler vågar starta eget i den här branschen. Nästan alla byråer drivs av män trots att de flesta som utbildar sig till arkitekter är kvinnor”, säger Annika Hedeblom.

Numera huserar företaget i en sekelskiftesvåning i centrala Göteborg. Och här arbetar elva kvinnor och tre män.

”Vi vill givetvis få en bättre blandning på vår arbetsplats men vi får nästan bara ansökningar från kvinnor för det är så branschen ser ut i dag”, säger Karin Skoglund.

I början av förra året kände hela byggsektorn av osäkerheten kring utvecklingen av den tidigare så heta byggkonjunkturen. Nervösa beställare drog i nödbromsen och projekt senarelades. Något som även drabbade Kaka Arkitekt.

”Det var ett hysteriskt drag under 2017 och 2018 men i början av 2019 stannade det plötsligt av. Det var den hittills tuffaste perioden för oss för vi tvingades ta beslut som att då inte anställa vilket drabbade bland annat två praktikanter”, säger Karin Skoglund.

Sedan dess har projekt kommit igång igen men trycket i byggandet är inte lika kraftfullt längre. Duon beskriver läget som mer normalt under 2020.

”Som företagare i den här branschen får vi lära oss att leva med konjunktursvägningar. Det är också en anledning till att vi valt att ha en stor bredd i våra uppdrag och en bra mix av offentliga och privata kunder”, säger Annika Hedeblom.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?