1515
Annons

Kakaorusningen spelar liten roll för Cloetta

Cloettas råvarukostnader utgörs numera till bara 10 procent av kakao, bolaget köper kakao 6-9 månader i förväg, och kunderna brukar vara med på noterna när priserna behöver höjas.

Det säger Cloetta CLA B +1,19% Dagens utveckling s ir-chef Jacob Broberg till Nyhetsbyrån Direkt apropå vinterns kraftiga uppgångar i världsmarknadspriset på kakao; 25 procent och de högsta priserna sedan november 2016. Rörelsen har varit särskilt påtaglig under andra halvan av februari, samtidigt som Cloettaaktien har pressats (se diagram nedan).

"Upp- och nedgångar i priset kan påverka på marginalen, men man ska komma ihåg att kakao bara utgör 10 procent av våra råvarukostnader, att jämföra med sockers 15 procent och förpackningsmaterialets 20 procent", säger han.

Siffrorna återspeglar vad Cloetta på sin hemsida uppger om förhållandena under 2016.

Jacob Broberg fortsätter:

"Normalt förköper vi 6-9 månader och ibland längre än så, så vi har normalt god synlighet framåt och dessutom tillgång till råmaterialet." Kakaon köps, säger han, från internationella grosshandelshus och inte via mäklare. I aktie- och obligationsprospekts listor över råvaruleverantörer syns tyska Nordzucker och Cargill i toppen.

Vad gäller prishöjningar och distributörernas följsamhet säger han att "de ser ju samma prisgrafer som vi" och inser därför när priserna måste höjas, eftersom Cloetta sänker sina priser när världsmarknadspriset går ned.

I Cloettas känslighetsanalys nämns att en prisuppgång för råvaror på 10 procent skulle påverka resultatet före skatt 2016, som underliggande blev drygt 600 miljoner kronor, med minus 150 miljoner.

Det låter, givet det du säger nu, ganska mycket.

"Jo, men de 10 procenten avser prisuppgångar på samtliga råvaror, inte bara kakao, och räkneexemplet bygger på att vi inte höjer priser alls ut mot kunderna, vilket vi ju gör."

År 2010 nämnde Cloetta i sin rapport för det andra kvartalet att stigande kakaopriser hade tyngt lönsamheten.

Då, påpekar Jacob Broberg på tisdagen när han konfronteras med denna historik, stod choklad dock för mer än 80 procent av verksamheten mot bara 17 procent i dag tack vare samgåendet med Malaco-Leaf 2012 samt köpet av Candyking i fjol. Detta har gjort verksamheten avsevärt mer lösgodisexponerad, förklarar han. Och vad gäller sockerpriset sjönk det under 2017, men kronan försvagades och åt upp sockereffekten.

"Man ska aldrig titta kortsiktigt på råvarugrafer när man studerar Cloetta, utan de långa trenderna på 6-18 månader, och vår förmåga att ta ut prisökningar eller -sänkningar", sammanfattar Jacob Broberg.


Innehåll från SkandiaAnnons

Så spelar pensionskapitalet roll för att lösa planetens utmaningar

Helena Hagberg, hållbarhetschef på Skandia.
Helena Hagberg, hållbarhetschef på Skandia.

Skandia ska minska fossila innehav med 75 procent, samtidigt som gröna investeringar fördubblas. 

– Vi kan inte vänta, detta decennium är avgörande för om världen ska kunna uppnå Parisavtalets mål, säger Helena Hagberg, hållbarhetschef på Skandia.

Pensionsbolaget Skandia har omkring 800 miljarder kronor under förvaltning. Det är smått svindlande siffror och med stort kapital kommer också ett stort ansvar.

– Klimatfrågan är en av vår tids viktigaste frågor. Vi har ett långsiktigt förvaltningsuppdrag och här kan pensionskapitalet verkligen bidra till positiv förändring. Det behövs och spelar roll för att lösa de stora samhällsutmaningar vår planet står inför, säger Helena Hagberg.

Skandia kan bidra till klimatomställningen

För bara tio år sedan var det bolag inom fossil energi och råvaror som toppade listorna över världens högst värderade bolag. I dag har de ersatts av bolag inom teknik och innovation.

– Den globala ekonomin står inför en stor omställning. För att klara de mål som finns uppsatta behöver investeringarna vara en kraft i själva omställningen, där det verkligen behövs. Det gör att vi som pensionsbolag kan ge möjlighet till god avkastning samtidigt som vi bidrar till klimatomställningen, säger Helena Hagberg. 

Finansmarknaden är på väg att bli en viktig nyckel till omställningen mot en mer hållbar framtid. Bland Skandias ”framtidsinvesteringar” märks en lång rad spännande satsningar inom exempelvis höghastighetsfiber i Europa, digitaliserade tjänster, smarta elnät samt infrastruktur för att möjliggöra fortsatt utbyggnad av förnybar elproduktion.

– Vi har tack vare vår storlek på marknaden lång erfarenhet av både investeringar i infrastruktur och i nystartade onoterade bolag, så kallat venture capital. Att bygga för framtiden innebär allt oftare investeringar med tydligt hållbarhetsfokus, säger Helena Hagberg.

Skandia har sjösatt nya mål

För att möta och bidra till klimatomställning har Skandia sjösatt offensiva mål. Redan 2025 ska innehaven i fossil energi i pensionsportföljen ha minskat med 75 procent, samtidigt som gröna investeringar fördubblas. Dessutom har Skandia förbundit sig att investera ytterligare minst 40 miljarder kronor i klimatinvesteringar fram till 2030.

– Investeringar i det långa perspektivet måste göras nu. Vi har successivt minskat andelen tillgångar i fossila bränslen, som i dag utgör enstaka procent av vårt investerade kapital. Samtidigt växlar vi upp takten i investeringar som bidrar till klimatomställningen, berättar Helena Hagberg och avslutar:

– Det innebär inte att vi enbart kommer att investera i förnyelsebar energi och grön teknik – vår omvärld ser inte ut så. Omställningen är långsiktig och inbegriper många olika sektorer och går olika fort i olika delar av världen. Men vi har inte tid att vänta och agerar nu för att långsiktigt anpassa portföljerna och bidra till de globala klimatmålen.

Tänk på:
Tänk på att en placering i en försäkring med traditionell förvaltning är förenad med viss risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Överskott från vår kapitalförvaltning fördelas till försäkringen med en återbäringsränta. Beroende på resultatet i kapitalförvaltningen kan ditt försäkringskapital både öka och minska i värde. I en försäkring med traditionell förvaltning finns dock en garanti när det blir dags för utbetalning, vilket innebär att du inte kan få mindre än vad vi har garanterat dig. Garantin baseras på en viss del av den premie du betalar in. Informationen i artikeln är inte avsedd som rådgivning. Behöver du rådgivning utifrån dina personliga förutsättningar, kontakta gärna en rådgivare. 

Skandia Liv – tryck här för att komma igång och spara 

Mer från Skandia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skandia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?