1515
Annons

Kai Wärn om kronprinsen: ”Har alla förutsättningar”

Henric Andersson blir ny vd för Husqvarna efter Kai Wärn som lämnar posten vid årsstämman i april. Den nye vd:n är långvägare inom koncernen.

”Henric är en stark och välrenommerad ledare med starkt affärs- och teknikfokus”, säger Husqvarnas ordförande Tom Johnstone.

Henric Andersson blir ny vd för Husqvarna efter Kai Wärn som lämnar posten vid årsstämman i april.
Henric Andersson blir ny vd för Husqvarna efter Kai Wärn som lämnar posten vid årsstämman i april.Foto:Pressbild/Amanda Lindgren.
Di skrev i november att ett vd-byte i Husqvarna stod för dörren och att Henric Andersson var favorit till att ta över posten.
Di skrev i november att ett vd-byte i Husqvarna stod för dörren och att Henric Andersson var favorit till att ta över posten.

Den 46-årige ingenjören Henric Andersson har varit anställd i Husqvarna HUSQ B +0,12% Dagens utveckling gruppen sedan 1997 och har arbetat inom flera olika delar av koncernen. Han har ingått i koncernledningen sedan 2012 då han blev direktör för produktutveckling för hela koncernen, 2015 utsågs han till chef för Construction. Under Henric Anderssons ledning har Construction gjort flera strategiska förvärv.

Di skrev i november att ett vd-byte i Husqvarna stod för dörren och att Henric Andersson var favorit till att ta över vd-posten efter Kai Wärn. 

”Jag är glad över att styrelsen har känt sig komfortabel med att utse en intern efterträdare. Det ser jag som väldigt positivt”, säger avgående vd Kai Wärn.

Vad behöver Henric Andersson göra för att synliggöra aktieägarvärden?
”Implementera vår nya tydliga strategi, med fokus på robotprodukter, omställning till batteridrivna och smarta maskiner samt en mer kundnära affärsmodell”, säger Tom Johnstone.

Vilka är Henric Anderssons främsta styrkor?
”Henric är en väldigt duktig chef både operativt och strategiskt. Dessutom har han på toppen av det visat att han är fullt kapabel att köra en rätt så aktiv förvärvsagenda. Henric har alla förutsättningar att ta Husqvarna en nivå till”, säger Kai Wärn.

Varför är det rätt tidpunkt att göra vd-skiftet nu?
”Det är många saker som kommer tillsammans. Vi lade fast en strategi i ledningsgruppen i slutet på förra året, jag har hunnit bli över 60 år och sedan har vi en intern succession som är klar”, säger Kai Wärn.

”Det här är ett styrelsebeslut efter en tid av successionsplanering. Flera bitar har fallit på plats, med ny långsiktig strategi lanserad härommånaden och att Kai skulle pensioneras till årsslutet. Och eftersom vi hade en efterträdare på lut så sa vi att låt oss göra det nu”, säger Tom Johnstone.

Att Kai Wärn, som varit vd sedan 2013, lämnar Husqvarna kommer inte som någon större överraskning. Han har under flera år varit tydlig med hans kontrakt löper ut kring nästa årsskifte.

Husqvarna har under Kai Wärns ledning förbättrat rörelsemarginalen signifikant, trots betydande strukturella utmaningar. Aktien har sedan han blev utnämnd gått avsevärt bättre än börsindex men har haft en svagare utveckling under senare tid.

”Jag tror att man måste se till de nästan sju år han varit vd, och hur totalavkastningen samt resultatutvecklingen har varit då. Kai och hans team har gjort ett mycket bra jobb, och vi i styrelsen är mycket nöjda”, säger Tom Johnstone.

Tom Johnstone tackar Kai Wärn för en god insats.

”Jag och hela styrelsen vill rikta ett stort tack till Kai för hans ledarskap av Husqvarna Group sedan 2013 och det mycket fina arbete han har utfört. Resultaten kan tydligt ses i perioden både i den finansiella utvecklingen och totalavkastning för aktieägarna”, säger Tom Johnstone.

Kai Wärn är på väg in i flera börsbolagsstyrelser och kommer att fortsätta arbeta för Husqvarnas båda storägare, Investor och Lundbergföretagen. Det står sedan tidigare klart att han ska bli styrelseordförande i Electrolux Professional som knoppas av från Electrolux i vår. I förra veckan avslöjade Di, baserat på uppgifter från källor, att Kai Wärn har accepterat att bli vald till ny styrelsemedlem i verkstadsjätten Sandvik. Enligt vad Di erfar har Kai Wärn i flera år blivit erbjuden plats i Sandviks styrelse men tidigare tackat nej då han velat koncentrera sig på vd-posten i Husqvarna.

Ska du bli styrelseproffs?
”Det vet jag inte men jag är öppen för att något uppdrag till förutom Electrolux Professional efter att jag slutar på Husqvarna i april”, säger Kai Wärn.

Är det aktuellt med nya operativa uppdrag?
”Nej, jag har haft det bästa vd-jobbet på börsen här i Husqvarna, jag har stortrivts och är tacksam för att ha fått vara en del av bolaget i nästan sju år. Vi har under de här åren gjort en stark förflyttning av bolaget”, säger Kai Wärn. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?