1515

Kaffeproducenter pressas få ner akrylamiden

Kaffeproducenter pressas att få ner halterna av det cancerogena ämnet akrylamid.

I Kalifornien måste Starbucks och andra kaffekedjor nu varningsmärka kaffekopparna, och ny lagstiftning inom EU tvingar producenterna att se över sina tillverkningsprocesser.

Foto:Christine Olsson/TT

Ungefär en knapp tredjedel av den akrylamid som svensken får i sig kommer från den rykande kaffekoppen. Även om världshälsoorganisationen WHO 2016 slog fast att det inte finns några tydliga bevis på att drycken orsakar cancer, så är akrylamid i sig farligt.

"Akrylamid är ett otrevligt ämne, det är genotoxiskt karcinogen, alltså kromosomskadande och cancerframkallande. Det vet världen och det har man vetat längre, och att det finns i mat har man vetat i omkring femton år bak i tiden", säger Lilianne Abramsson Zetterberg, toxikolog och professor vid Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket understryker att konsumenten inte blir sjuk av att få i sig mycket akrylamid vid ett tillfälle utan att man vill minska exponering av ämnet under en livstid.

Akrylamid bildas som biprodukt vid kafferostning. I amerikanska delstaten Kalifornien har en domare nu beslutat att kaffekedjor som Starbucks måste varningsmärka sitt kaffe. Bolagen har inte kunnat bevisa att nivåerna är ofarliga, och enligt kalifornisk lag måste man då varna kunderna för kemikalier som kan orsaka cancer.

I EU har man valt en annan väg. Från och med den 11 april ska producenter av ett antal särskilt utvalda livsmedel, däribland kaffe, minska nivåerna av akrylamid de närmaste åren. De andra produkterna är chips, pommes frites, produkter av potatisdeg, bröd, flingor, kex- skorpliknande produkter, kakor, barnmat och exempelvis välling. Företagen måste fundera över vilka ingredienser och tillverkningssätt de väljer.

"Den nya förordningen ställer krav på att de måste få ner halterna, som successivt ska sänkas", säger Petra Fogelberg, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Under flera år har halterna av akrylamid mätts i olika livsmedel, och i ett första steg ska nivåerna ned till 90 procent från dagens nivåer.

"Det här är inget nytt för företagen och många företag har jobbat med det länge. Hade det varit lätt att få bort akrylamiden hade vi inte haft den i dag. Det är svårt för dem, men om tre år när vi ska se över gränserna och se vad halterna ligger på då så hoppas jag att man sett en sänkning", säger Fogelberg.

För vissa produkter arbetar nu EU också med att införa gränsvärden för akrylamid, med försäljningsförbud om man inte hamnar under dem.

Om EU:s väg, eller varningsmärkning är bäst, är en politisk fråga, enligt Abramsson-Zetterberg.

"Det beror på vilket filosofi man har. När EU agerar på det här sättet lägger man kraven lite tydligare på producenten, när man varningsmärker någonting lägger man det mer på konsumenten", konstaterar hon.


Innehåll från FrameryAnnons

Framery ger effektivare och gladare arbetsplatser

En väsentlig andel av stressrelaterade problem grundar sig i stressiga och högljudda kontorsmiljöer, där över 50 procent av alla personer har svårt att koncentrera sig i öppna kontorslandskap*.

– Stressiga miljöer kan få stora konsekvenser. När vi nu alltmer börjar återgå till kontorsarbete är det därför centralt att erbjuda sina medarbetare störningsfria lösningar, betonar Rasmus Nanhed, Head of Sales på Framery. 

Sedan 2010 har branschpionjären Framery utvecklat ljudisolerade telefon- och möteshytter. Enligt Jukka-Pekka Holopainen, Sales Director för Nordics, Middle East & Africa, handlar företagets affärsidé i slutändan om att göra folk gladare – och friskare. 

– Enligt BBC Capital minskar till exempel den individuella produktiviteten med runt 15 procent på ett kontor med öppen planlösning. Många störningsmoment leder helt enkelt till mental stress, vilket påverkar både hälsa och effektivitet negativt. Med våra mötes- och telefonpodar får medarbetarna möjlighet att arbeta fokuserat och utan buller och störningar.

En snabb och kostnadseffektiv lösning

Det är emellertid inte bara flexibilitet som är Framerys styrka. Podarna kan levereras inom fyra veckor över hela världen via Framerys återförsäljare och inkluderar allt som behövs för att komma igång direkt. El- och USB-uttag, såväl som belysning, ventilation och ljudisolering är redan på plats. 

De flyttbara podarna finns i ett flertal storlekar, vilka lämpar sig för allt från enskilt arbete till möten på 4-6 personer. Poddarna installeras snabbt och är redo att användas direkt. Det är en flexibel lösning, med överlägsen ljudisolering, ergonomi och akustik. Som användare kan du vara säker på att ditt samtal inte kan höras in eller ut ur podden.

– Därtill är hytterna långt bättre ur miljösynpunkt än fasta väggar. Att bygga till mötesrum eller slå upp nya väggar är ineffektivt i längden – förr eller senare kommer företagets behov att ändras och plötsligt behöver man bygga om igen. Det blir dyrt både ekonomiskt och klimatmässigt. En mötespodd från Framery kan enkelt flyttas eller tas med till nästa kontor, konstaterar Rasmus.

Större acceptans av hemarbete ger mer videomöten

Det talas mycket om framtidens kontor och hybrid arbetsmodell vilket innebär att fler människor ibland kommer att arbeta från sina hem eller andra platser än kontoret. 

– Folk har blivit vana vid att arbeta i lugn och ro därhemma och videomöten har kommit att bli norm för de flesta. Detta lär inte förändras även om allt fler återvänder till kontoren. Ett halvfullt kontor med personer som samtidigt sitter i videomöten kommer att lyfta ljudnivåerna till svindlande höjder. Att spontant kunna droppa in i en pod för enskilt arbete eller boka utrymme för viktiga videomöten kommer att vara avgörande för många, fortsätter Rasmus.

Kan både hyras och köpas

För att ytterligare öka sina kunders valmöjlighet erbjuder Framery podar både till uthyrning och försäljning. Det går lika bra att beställa sina podar direkt på Framerys hemsida, som att kontakta sin ordinarie återförsäljare; Framery samarbetar med de flesta stora kontorsmöbelaktörerna. 

– I nuläget vet vi inte hur framtiden kommer att se ut, men allt pekar på att snabbrörlighet och effektivitet kommer att vara än mer affärskritiskt under de kommande åren. Vill man då utveckla ett kontor efter morgondagens behov behöver man snabbt kunna anpassa både sig själv och sin verksamhet. Där kan vi hjälpa till, med kostnadseffektiva och smarta lösningar, avslutar Jukka-Pekka.

Läs mer om Framerys podlösningar

* Källa: University of Sydney

 

Mer från Framery

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Framery och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?