1515

Kaffepriset rusar – högsta nivån på sju år

Frosten har slagit hårt mot de brasilianska kaffeplantagerna, samtidigt som efterfrågan på bönor ökar efter pandemin. Nu skjuter kaffepriset i höjden – till den högsta nivån på sju år. Om utvecklingen håller i sig kan det på sikt bli dyrare även i Sverige.

Kaffebönor.
Kaffebönor.Foto:Anders Wiklund/TT

Råvarupriset för kaffesorten arabica steg på fredagen till den högsta nivån sedan 2014, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Kostnaden för den högkvalitativa bönan, som är en av Brasiliens främsta exportvaror, låg då på drygt två dollar per pund (cirka 454 gram).

Emma Frödå, lantbruksexpert på Danske Bank, säger att ökningen på sikt kan påverka även svenska konsumenter, eftersom Sverige är helt beroende av importen.

”Ökar priserna för råvaran kommer det påverka konsumenterna om priserna håller sig på de här nivåerna”, säger hon.

Prisökningen har framför allt sin grund i tre olika faktorer. Tidigare i år drabbades världens största kaffeproducent Brasilien av torka som följdes av frost. Frosten har slagit hårt mot viktiga kaffeplantager i delstaten Minas Gerais, som producerar 70 procent av landets arabicabönor.

Skördarna i år väntas därför bli 19 procent mindre än i fjol, enligt en prognos från Amerikanska jordbruksdepartementet.

”Man tror också att frosten kommer att påverka skörden för nästa säsong. Har man en låg skörd 2021 och man tror att det blir en låg skörd 2022, då kommer priset ligga på höga nivåer. Sedan är det mycket som kan hända till nästa år”, säger Emma Frödå.

Samtidigt ökar efterfrågan på kaffe – speciellt på arabicabönan som används av restauranger och kaféer – i takt med att fler länder öppnar upp efter pandemin. En tredje faktor som påverkar är stigande transportkostnader i Colombia och Vietnam, två andra stora kaffeproducenter.

Priset på kaffe har tidigare legat på samma höga nivåer 2014, därefter sjönk det men vände uppåt igen 2019. I början av pandemin när länder stängde inför skördesäsongen fanns en oro för brist på arbetskraft och då gick priserna upp ytterligare.

Analytikern Valeria Rodriguez, på Fair trade-organisationen Max Havelaar, uppger för AFP att det kan dröja tre till nio månader innan några effekter syns i handeln, där ökningarna än så länge är mer måttliga.

Även i Sverige är det svårt att svara på när en eventuell prisökning skulle märkas.

”Är det bara en peak och priset sedan går ner igen höjs troligtvis inte priserna direkt till konsumenterna”, säger Emma Frödå.

Det är också för tidigt att säga om även tillgången på kaffe kan påverkas av de minskade skördarna.

”Jag tror att priset kommer gå upp men jag tror inte att det kommer stå tomt i hyllorna.”


Innehåll från Siemens VitvarorAnnons

Induktionshällen som sätter nya gränser

Sensorkontrollerade funktioner och induktionsteknik garanterar en fantastisk matlagningsupplevelse. Siemens inductionAir Plus ger dig nya möjligheter att skapa ett kök som passar in i din dröm.
Sensorkontrollerade funktioner och induktionsteknik garanterar en fantastisk matlagningsupplevelse. Siemens inductionAir Plus ger dig nya möjligheter att skapa ett kök som passar in i din dröm.

Framtidens teknik redan i dag.

Siemens inductionAir Plus gör matlagningen till ett rent nöje.

– Designen är häpnadsväckande och funktionen med den integrerade fläkten i hällen är fantastisk, säger Mårten Skoglund, produktutbildare för Siemens Vitvaror.

Läs mer om Siemens inductionAir Plus här. 

I nära 200 år har Siemens Vitvaror stått för innovation och pålitlighet. 

Grundat i Tyskland har de som ledord att förutse konsumentens behov och att tillhandahålla lösningar för att göra livet enklare och effektivare.

Just enkelt och effektivt är något som de flesta eftersträvar i köket när det kommer till att laga mat. Och det är nu möjligt med innovativa Siemens inductionAir Plus.

Maximal flexibilitet

Siemens inductionAir Plus är en spishäll och fläkt i ett, där fläkten sitter integrerad i mitten av hällen – allt för att få bästa resultat och maximalt flexibilitet. 

Den innovativa kombinationen av en modern induktionshäll och en kraftfull inbyggd köksfläkt skapar helt nya möjligheter i köksinredningen.

– Det är en mycket bra lösning för det öppna köket och den är väldigt enkel att installera, säger Mårten.

Med kolfilter blir det en värmebesparande effekt i hemmet, då fläkten återanvänder den varma luften och släpper tillbaka den ren och luktfri i rummet istället för ut ur huset. 

Mårten Skoglund är produktutbildare för Siemens Vitvaror.
Mårten Skoglund är produktutbildare för Siemens Vitvaror.

”Os-näsa” som styr

Den inbyggda fläkten har försetts med climateControl vilket närmast kan liknas vid en ”os-näsa” som automatiskt justerar fläktstyrkan. Denna mäter ångintensiteten och fettinnehållet under tillagningen och justerar fläktstyrkan därefter.

Det innebär att fläkten bara används när den behövs och då i precis rätt styrka. Och den extremt tysta iQdrive-motorn gör att det i princip bara är maten som hörs. 

Sensorteknologi

Hällen hos Siemens inductionAir Plus har flera flexibla matlagningszoner med intelligent sensorteknologi som säkerställer att inget bränns vid. 

Zonerna är skapta med förutsättningen att stekpannor och kastruller finns i många former och storlekar, och inte en millimeter utrymme går till spillo. Kokkärl kan dessutom flyttas fritt runt hela hällen. 

Hällar med flexInduction känner automatiskt av kokkärlens storlek och form, och värmen genereras bara där det behövs.

– Jag har lagat mat på många olika hällar genom åren, men Siemens inductionAir Plus är speciell. Den har en massa smarta funktioner som verkligen gör livet enklare och hjälper dig i köket, säger Mårten Skoglund.

Sätter ny standard

Den teknologi som i dag finns i Siemens inductionAir Plus sätter på ett sätt en ny standard även om den är anpassad för dagens kök. Produkten finns i tre bredder - 80, 70 och 60 centimeter och kan passas in i standardköksskåp. 

I dag är hemmen dessutom mer uppkopplade och Siemens inductionAir Plus är inget undantag. Med Home Connect-appen kan du enkelt övervaka, använda och kommunicera med spisen i köket. 

– Siemens inductionAir Plus gör livet lite enklare, det är en nyhet som ger frihet och skapar oanade möjligheter, avslutar Mårten Skoglund.   

Läs mer om Siemens inductionAir Plus här. 

 

Mer från Siemens Vitvaror

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens Vitvaror och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?