1515

Kaffe-vd:n: ”Det var uppfriskande att hamna i ett italienskt kaos”

Foto:Tommy Andersson

Den bästa resa jag gjort.
”I somras, när vi hyrde hus i Cinque terre-området med min fru och tre barn. För en person som är så strukturerad som jag är det uppfriskande att hamna i ett italienskt kaos, kombinerat med maten och vädret.”

Hit åker jag aldrig mer.
”Min fru körde Ironman i Haugesund i Norge i juni. Det var kallt, regnigt och staden är sliten och ruffig. Jag kände mig ganska färdig med Haugesund.” 

Mitt första resminne.
”Ayia Napa på Cypern när jag var sju år, då var det bara en liten fiskeby. Jag kommer tydligt ihåg att vi besökte en grekisk-ortodox gudstjänst. Lite speciellt när man är liten och inte kan sitta still.”

Min senaste privatresa.
”Till Florens för två veckor sedan, i samband med ett bröllop inom familjen.”

Tre saker jag alltid packar ned.
”Löparskorna är alltid med och så försöker ha med någon bok att läsa som inte har med jobbet att göra. Och hörlurarna.”

Så reser jag klimatsmart.
”Jag åker mycket tåg i jobbet, mellan Karlstad och Stockholm. Annars är jag lite dålig på att göra de valen. Jag tycker att det är svårt att inte flyga.”

Mitt märkligaste reseminne.
”När jag fick akut blindtarmsoperation i Inverness i Skottland. Jag var elva år och vi bodde på ett bed & breakfast men var tvungna att åka till sjukhuset mitt i natten. Ägarna trodde att vi smet från räkningen. Jag hamnade på sjukhus i fyra dagar, men jag tyckte nog det var lite spännande. Jag fick god mat och juice - det fick jag aldrig dricka hemma. Och så såg jag amerikansk wrestling på tv för första gången.”

Mitt dyraste reseminne.
”Vi blev kvar några dagar extra i Italien i somras för att bilen havererade. Det blev dyrt.”

Min mest minnesvärda matupplevelse utomlands.
”En italiensk restaurang i New York som heter Il Buco. Det var ett överdåd av smaker och högkvalitativa råvaror och hur mycket mat som helst.” 

Något jag unnar mig som jag inte gör hemma.
”Vi försöker äta bra och lägga energi på att hitta bra lokala restauranger. Det är jag ganska dålig på i vardagen.”

 

 


Innehåll från SAVRAnnons

Kvinnor halkar efter ekonomiskt – på grund av sina sparvanor

Kvinnor har i större utsträckning än män sitt sparande på sparkonton. Det visar en undersökning om svenskarnas fondsparande som YouGov gjort för spartjänsten Savr.

Investeringsvanorna hos män och kvinnor skiljer sig åt på många punkter. Undersökningen visar bland annat att 79 procent av kvinnor har ett sparande på sparkonto, medan motsvarande siffra hos män är 67 procent. Män är istället mer benägna att investera sitt kapital i fonder och aktier.

 Vad beror skillnaderna på?

Kvinnor skattar sin kunskap om sparande lägre än män (källa: Fondbolagens förening 2020), vilket också bekräftas i nämnda undersökning från YouGov: Fler kvinnor (27 procent) än män (15 procent) säger att anledningen till att de inte fondsparar är för att de inte vet hur man gör.

Det tycks med andra ord finnas en vilja att ta tag i sin ekonomi och investera pengarna istället för att ha dem på ett sparkonto, men ett hinder för många är att de upplever att det krävs kunskap – och att de inte besitter den.

Riskerna med att ha pengarna på sparkonto

I oktober 2021 låg Sveriges inflation på 3,1 procent. Med andra ord: den som har pengar på ett sparkonto till en lägre ränta än så, förlorar i praktiken pengar då det sparade kapitalets värde urholkas. Kvinnor har generellt såväl lägre lön som mindre kapital än män, och att då ha stora delar av sitt sparande på ett sparkonto innebär att man riskerar att hamna än mer på efterkälken ekonomiskt.

Att komma igång med fonder är enklare än många tror

Spartjänsten Savr har utvecklat en funktion som gör det enkelt även för nybörjare att komma igång med fondsparandet. Genom att ange hur länge och hur mycket man vill spara, får spararen förslag på en fördelning mellan olika typer av fonder som passar hens livssituation och sparmål.

Savr ger sina sparare upp till 50% rabatt på fondavgifterna jämfört med banker och nätbanker. Detta gör att deras genomsnittskund sparar 145 226 kronor extra* på 30 år, bara genom att ha sina fonder hos dem. På savr.com kan du enkelt se hur mycket mindre dina fonder kostar hos dem jämfört med banker och nätbanker.

*Startkapital 60 000 kr, månadsspar 1000 kr, 8% avkastning/år.

Om Savr

Savr är spartjänsten som återbetalar all provision till sina kunder, vilket gör fondsparandet upp till 50% billigare än hos banker och nätbanker. Savr står under Finansinspektionens tillsyn genom Fondab och har precis som banker såväl insättningsgaranti som investerarskydd.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under 19–24 maj 2021 har sammanlagt 2020 intervjuer genomförts via internet med män och kvinnor 18+ år i Sverige.

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?