Annons

Kaféer och restauranger öppnar i Australien

Restauranger och kaféer får åter ta emot besökare i på flera håll i Australien.

Efter omkring två månaders nedstängning lättar nu coronarestriktionerna på flera håll i landet.

Foto:Rick Rycroft

Australier som vill äta ute har begränsats till avhämtningsmat under coronapandemin. Nu får restauranger, kaféer och pubar ta emot gäster igen i flera delar av landet.

I den folkrikaste delstaten New South Wales får upp till tio besökare åt gången gå på krogen, men då måste mat serveras, och det är bara bordsservering som gäller. Dessutom måste varje besökare ha ett utrymme på fyra kvadratmeter. I delstaten Northern Territory öppnar restauranger och pubar utan gräns vad gäller antalet gäster, men man får bara stanna i två timmar.

Flera andra restriktioner försvinner samtidigt. I New South Wales, med största staden Sydney, kan man bland annat simma längder i offentliga pooler eller utöva lagidrott utomhus. Det blir också tillåtet att samlas upp till tio personer utomhus, lekplatser öppnar och man får ha upp till fem besökare i sitt hem.

Delstatens premiärminister Gladys Berejiklian uppmanar dock invånarna att hålla sig borta från kollektivtrafiken under rusningstid.

”Vi vet från utlandet att kollektivtrafiken tyvärr var den främsta anledningen till att viruset spreds”, säger hon enligt ABC News.

I Australien har omkring 7.000 fall av covid-19 registrerats, enligt myndigheterna. 98 personer har avlidit. Restriktioner infördes i mars och många företag har varit tvungna att göra sig av med folk. I torsdags presenterades siffror som visade att nära 600 000 personer förlorade sina arbeten i april månad.

Premiärminister Scott Morrison presenterade nyligen hur man i flera steg ska öppna landet igen och få i gång ekonomin. Öppningen sker i olika takt i landets olika delstater.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?