1515

Kaféer och restauranger öppnar i Australien

Restauranger och kaféer får åter ta emot besökare i på flera håll i Australien.

Efter omkring två månaders nedstängning lättar nu coronarestriktionerna på flera håll i landet.

Foto:Rick Rycroft

Australier som vill äta ute har begränsats till avhämtningsmat under coronapandemin. Nu får restauranger, kaféer och pubar ta emot gäster igen i flera delar av landet.

I den folkrikaste delstaten New South Wales får upp till tio besökare åt gången gå på krogen, men då måste mat serveras, och det är bara bordsservering som gäller. Dessutom måste varje besökare ha ett utrymme på fyra kvadratmeter. I delstaten Northern Territory öppnar restauranger och pubar utan gräns vad gäller antalet gäster, men man får bara stanna i två timmar.

Flera andra restriktioner försvinner samtidigt. I New South Wales, med största staden Sydney, kan man bland annat simma längder i offentliga pooler eller utöva lagidrott utomhus. Det blir också tillåtet att samlas upp till tio personer utomhus, lekplatser öppnar och man får ha upp till fem besökare i sitt hem.

Delstatens premiärminister Gladys Berejiklian uppmanar dock invånarna att hålla sig borta från kollektivtrafiken under rusningstid.

”Vi vet från utlandet att kollektivtrafiken tyvärr var den främsta anledningen till att viruset spreds”, säger hon enligt ABC News.

I Australien har omkring 7.000 fall av covid-19 registrerats, enligt myndigheterna. 98 personer har avlidit. Restriktioner infördes i mars och många företag har varit tvungna att göra sig av med folk. I torsdags presenterades siffror som visade att nära 600 000 personer förlorade sina arbeten i april månad.

Premiärminister Scott Morrison presenterade nyligen hur man i flera steg ska öppna landet igen och få i gång ekonomin. Öppningen sker i olika takt i landets olika delstater.


Innehåll från ImpactfondenAnnons

Här är fonden som ger investerare en möjlighet att finansiera omställningen till hållbarhet

Magnus Rosén, förvaltare av Impactfonden och Marko Rado, assisterande fondförvaltare.
Magnus Rosén, förvaltare av Impactfonden och Marko Rado, assisterande fondförvaltare.

FN:s klimatpanel pekar tydligt på ett brådskande behov av att ställa om till långsiktig hållbarhet och begränsa den globala uppvärmningen. 

Nu lanseras Impactfonden – en högräntefond – som finansierar utvalda företags önskan att bedriva hållbara verksamheter och projekt.

Läs mer om Impactfonden 

Idag arbetar många företag aktivt med hållbarhet, men det räcker inte. Magnus Rosén, förvaltare av Impactfonden, menar att en viktig väg framåt är att öka finansieringen av hållbara projekt och verksamheter – men minska den för fossilindustrin och kravställa den för byggindustrin. 

– Byggindustrin står för cirka 38 procent av globala koldioxidutsläpp. Att via kravställd finansiering hjälpa de bolag som vill förändra detta och agera hållbart är centralt för fonden – även om det bara blir som en droppe i havet, säger han.

Hållbara obligationer ska finansiera projekt och verksamheter med positiv påverkan på miljö och samhälle och i förlängningen även klimatet. 

– Fonden investerar i företag med långsiktiga och ansvarsfulla ägare som vill vara med att driva på en hållbar utveckling, säger Magnus. 

Sker via obligationslån

Fonden följer de FN-stödda PRI-riktlinjerna och beaktar de 17 Globala Hållbarhetsmålen varav en utvald grupp av dessa som hållbara samhällen och energi, jämlikhet och välbefinnande premieras. Alla investeringar följer praxis för ESG. 

– Investeringarna sker via obligationslån till stora och företrädelsevis börsnoterade företag, där kapitalet ska användas i hållbara projekt och verksamheter. Följer företagen inte lånevillkoren ska lånen återbetalas eller innehaven avyttras, säger Marko Rado, assisterande fondförvaltare. 

Marko berättar att fonden handlas på alla fondplattformar och via PAM Capital som är det förvaltande bolaget. Fonden har relativt fria placeringsregler gällande ratingbetyg men inte avseende företagens ambitioner att bidra till hållbarhet! 

– Impactfonden är öppen för alla som söker ett hållbart investeringsalternativ där avsikten är att göra investeringar för framtiden, avslutar han.

Läs mer om PAM Capital   

Historiskt förvaltningsresultat är ingen garanti för framtida avkastning och de pengar som investeras i fonden - efter att investerare tagit del av fondbestämmelserna - kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka investerat kapital.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Impactfonden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?