Annons

K-Rautas vd petas

K-Rautas vd Yvonne Magnusson petas från vd-posten efter bara sex månader.

"Jag har fått beskedet att man önskar en snabbare lönsamhetsutveckling", säger hon.

Bild:Claes-Göran Flinck/K-Rauta

Finländska bygg- och järnvaruhandeln K-Rauta vände i fjol en nio år lång förlusttrend.

Trots det väljer bolaget att peta vd:n Yvonne Magnusson efter bara sex månader. 

Anledningen ska vara att lönsamhetsutvecklingen inte varit tillräckligt snabb i det svenska dotterbolaget som dragits med flera förlustår.

”Efter sex månader i bolaget har förändringsresan påbörjats men det är för kort tid för att åstadkomma varaktiga resultat”, säger Yvonne Magnusson till branschtidningen Market.

Hon kom från vd-jobbet på Cervera samt som dotterbolagschef för VIlleroy & Bochs nordiska och baltiska verksamhet och tillsattes som vd för K-Rauta och Onninens svenska verksamhet den 27 mars i år. Tidigare vd:n Johan Viklund satt på posten 4,5 år innan valde att sluta för att byta bransch. Beskedet ansågs ha kommit överraskande.

Rekryteringen i mars sågs som ett steg i att öka tillväxten och lönsamheten i Sverige

”Yvonnes erfarenhet av att skapa lönsamhet i olika typer av verksamheter tillsammans med hennes ledarskapsförmåga är precis vad vi behöver för att implementera vår nya tillväxtstrategi. Jag är helt säker på att under Yvonnes ledning så kommer vår organisation i Sverige att kunna erbjuda ännu bättre kundupplevelser i framtiden, sa Tommi Kasurinen, Senior Vice President för K Group bygg- och teknisk handel, i ett pressmeddelande.

Men drygt ett halvår senare finns det inte längre något förtroende. 

”Min erfarenhet av förändringsarbete, är att man behöver arbeta med både mjuka och hårda värden. Ska man genomföra varaktig förändring, behöver man arbeta med fundamenten såsom processer, ingjuta mod och engagemang bland medarbetare, samt bygga hållbara strategier som är genomförbara. Det kräver tid, tålamod och konsekvens och det var det jag blev anställd för”, säger Yvonne Magnusson till Market.

Hon är ändå glad för tiden som varit. 

”Det har varit en spännande tid och en stor utmaning att integrera Onninen och K-Rauta med två olika affärsmodeller och marknadsförutsättningar", säger Yvonne Magnusson. 

Vem som efterträder som vd är ännu inte känt.

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?