1515
Annons

Justitieministern efter Di:s granskning: Ska bli lättare att vräka kriminella gäng

Regeringen är beredd att gå fastighetsbranschen till mötes och göra det lättare att vräka kriminella gäng. 

Det lovar justitieminister Morgan Johansson (S) efter Di:s granskning av hur brottsorganisationer tagit över bostäder och andra lokaler. 

”Detaljerna kommer vi att presentera redan i nästa vecka”, säger han till Di.

Justitieminister Morgan Johansson (S).
Justitieminister Morgan Johansson (S).Foto:Jesper Frisk

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Innehåll från GBJ ByggAnnons

Småländskt byggföretag har blivit experter på massivträ

Att bygga i massivträ har stora fördelar ur ett hållbarhetsperspektiv. GBJ Bygg var tidiga på den här bollen. Genom sina massivträprojekt bidrar företaget till att utveckla bostadsbyggandet i Sverige.

Att bygga med massivträ, alltså trä som korslagts i skikt och sammanfogats, växer i popularitet. Mycket på grund av materialets klimatfördelar – massivträ är förnyelsebart och lagrar koldioxid. 

– Koldioxidneutraliteten är det främsta argumentet för att bygga i massivträ i stället för med betong och stål. Sedan har materialet även andra fördelar. Det skapar en bättre arbetsmiljö för vår personal på byggarbetsplatsen, och själva stomresningen går fortare jämfört med resning av stål- och betongstommar. Det är även lättare att justera fel längs vägen, berättar Henrik Berg, projekteringsledare och projektansvarig på GBJ Bygg, och fortsätter: 

– Dessutom blir inomhusklimatet för människorna som ska bo och vistas i de färdiga byggnaderna bättre. Träet är fritt från skadliga ämnen och reglerar temperatur och luftfuktighet. 

Läs mer om massivträ här.

Först i Sverige 

Småländska GBJ Bygg var först i Sverige att bygga ett trähus i massivträ; ett LSS-boende i Alvesta med tolv lägenheter fördelade på två våningar. Under samma period genomförde GBJ Bygg även ett annat massivträprojekt, ett femvåningshus med bostadsrätter.

– De här två projekten gav oss värdefulla erfarenheter. I dag har vi byggt förskolor, skolor och kontor på flera orter i Sverige samt påbörjat och slutfört 500 bostäder i Växjö med omnejd. Varje gång vi går in i ett projekt med flerbostadshus i trä är jag ödmjuk inför uppgiften, för det är inte enkelt att uppföra den typen av byggnader som har stränga krav gällande brandskydd och ljudmiljö, säger Henrik Berg.

Utvecklar bostadsbyggandet

Genom sina massivträprojekt har GBJ Bygg bidragit till att utveckla bostadsbyggandet i Sverige, samt genererat stora koldioxidbesparingar. 

– Vi är fortfarande i början av utvecklingen och söker ständigt efter nya lösningar för att bygga ännu smartare i trä. Samtidigt håller vi oss givetvis på tårna för att möta kraven kring delar som energiförbrukning och klimatavtryck som skärps över tid, säger Henrik Berg. 

Nyfiken på GBJ Bygg? Ta reda på mer. 

Om GBJ Bygg
GBJ Bygg startade som ett familjeföretag i Växjö år 1945. I dag är GBJ Bygg ett modernt byggbolag med cirka 250 anställda och kontor på fem orter i Sverige. Företaget utför alla typer av byggarbeten och har massivträ som hjärtefråga. GBJ Bygg har haft en stark tillväxt de senaste åren. 2021 omsatte bolaget 2,5 miljarder kronor.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GBJ Bygg och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?