1515
Annons

Juridiken är snårig i den digitala eran

Fokusera på juridiken för att skapa ekonomiskt värde. Det rådet ger Izettles chefsjurist Oskar Arndt.
”Som entreprenör vill man gärna köra på i full fart. Då missar man ofta att ta reda på om det över huvud taget är juridiskt möjligt att genomföra sin idé”, säger han.

Nya produkter och tjänster kan visa sig vara svåra rent juridiskt, till exempel måste betaltjänsteaktörer som Izettle förhålla sig till regelverk och tillstånd.
Nya produkter och tjänster kan visa sig vara svåra rent juridiskt, till exempel måste betaltjänsteaktörer som Izettle förhålla sig till regelverk och tillstånd.

Roschier har under de senaste åren verkat flitigt i den digitala världen. Advokatbyrån har gett råd till flera digitala bolag om hur de ska tänka kring immaterialrätt, samt biträtt vid transaktioner med fokus på sådana frågor.

Björn Heigis Johansson, partner på byrån med inriktning mot digitalisering, berättar om vikten av att ha koll på regelverken redan när man ger sig in på marknaden.

”I dag kan det gå snabbt för ett startupbolag att bli framgångsrikt på flera geografiska marknader. Eftersom digitala företag ofta bygger på immateriella tillgångar är det oerhört viktigt att ha koll på lagarna kring detta”, säger Björn Heigis Johansson och fortsätter:
”Ofta är patent, varumärken och andra immateriella rättigheter en viktig del av affärerna, så det är alltid bra att prata med en jurist för att undvika fallgropar och dra fördel av sina tillgångar.”

Ett företag som har gått vägen genom den immaterialrättsliga djungeln är Izettle. Bolaget grundades 2010 och har bland annat utvecklat en betaltjänst för mobiltelefoner. Under sin resa till att i dag omsätta nästan 350 miljoner kronor har bolaget stött på flera utmaningar.

”En likhet mellan de flesta digitala startupbolagen är att de hanterar stora mängder kunddata. Då är det oerhört viktigt att veta hur personuppgifter kan och får användas”, säger chefsjuristen Oskar Arndt.

Izettle verkar i fintechsektorn och konkurrerar därmed med etablerade banker. På området finns många regler som aktörerna måste förhålla sig till.
Redan från start behövde Izettle exempelvis ett tillstånd från Finansinspektionen för att få bedriva sin verksamhet.
Men trots att arbetet med tillstånd och anpassning till regelverk ofta har tagit tid menar Oskar Arndt att dessa omvägar inte bara har varit av ondo.

”Man måste förstå att reglerna tjänar ett högre syfte och i längden kan de rent av utgöra en konkurrensfördel. Att leva upp till de höga krav som ställs är en förutsättning för att behålla förtroendet från kunderna i vår sektor”, säger han.

Oskar Arndt menar att alla digitala startupbolag bör ta hjälp av en jurist redan på ett tidigt stadium, bland annat för att se till att bolaget kan dra ekonomisk nytta av det som skapas i bolaget och att detta värde inte tillfaller externa parter.

”Många problem man stöter på under sin startfas angränsar till juridik så genom att anlita en jurist kan man tidigt få guidning i vilka produkter och regelverk som finns på marknaden, så att man inte drabbas av ett bakslag senare.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?