Annons

Juncker: Sommartid hela året

EU-kommissionen kommer att följa européernas vilja att ha sommartid hela året.

Det uppgav EU-basen Jean-Claude Juncker på fredagsmorgonen i tysk tv.

Foto:Geert Vanden Wijngaert

En nätomröstning har gett ett solklart utslag: vintertiden ska bort. Hela 80 procent av de 4,6 miljoner röstande har sagt nej till att ställa om klockan två gånger per år och slippa den eviga frågan: "Hur var det nu? Ska klockan ställas fram eller tillbaka?"

Det har varit oklart hur EU tänker behandla resultatet eftersom omröstningen dels var rådgivande, dels bara knappt 1 procent av alla EU-medborgare röstade.

Men EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker säger till tysk tv att det är meningslöst att först fråga folk om deras åsikt, och sedan strunta i den när den inte passar.

"Folket vill det, vi gör det", sa EU-basen till tv-kanalen ZDF på fredagsmorgonen.

Därför vill EU-kommissionen snabbt starta processen för att införa evig sommartid.

"Det kommer vi att besluta idag", säger Jean-Claude Juncker.

Det är dock en lång process, som kräver godkännande av alla medlemsländer och EU-parlamentet.

Sedan 1996 ställer hela EU fram klockorna en timme den sista söndagen i mars och sedan tillbaka en timme den sista söndagen i oktober. Tanken är att européerna på så sätt kan utnyttja dagsljuset bättre och spara energi - men den verkliga nyttan är omstridd.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?