ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Juncker: Sommartid hela året

  • Foto: Geert Vanden Wijngaert

EU-kommissionen kommer att följa européernas vilja att ha sommartid hela året.

Det uppgav EU-basen Jean-Claude Juncker på fredagsmorgonen i tysk tv.

En nätomröstning har gett ett solklart utslag: vintertiden ska bort. Hela 80 procent av de 4,6 miljoner röstande har sagt nej till att ställa om klockan två gånger per år och slippa den eviga frågan: "Hur var det nu? Ska klockan ställas fram eller tillbaka?"

Det har varit oklart hur EU tänker behandla resultatet eftersom omröstningen dels var rådgivande, dels bara knappt 1 procent av alla EU-medborgare röstade.

Men EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker säger till tysk tv att det är meningslöst att först fråga folk om deras åsikt, och sedan strunta i den när den inte passar.

"Folket vill det, vi gör det", sa EU-basen till tv-kanalen ZDF på fredagsmorgonen.

Därför vill EU-kommissionen snabbt starta processen för att införa evig sommartid.

"Det kommer vi att besluta idag", säger Jean-Claude Juncker.

Det är dock en lång process, som kräver godkännande av alla medlemsländer och EU-parlamentet.

Sedan 1996 ställer hela EU fram klockorna en timme den sista söndagen i mars och sedan tillbaka en timme den sista söndagen i oktober. Tanken är att européerna på så sätt kan utnyttja dagsljuset bättre och spara energi - men den verkliga nyttan är omstridd.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer