1515

Juncker rasar mot Trumps ståltullar – lovar motåtgärder

EU-kommissionen kommer inom de närmsta dagarna att lägga fram förslag på repressalier mot USA:s tullar på stål och aluminium.

Det sade kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i ett uttalande på torsdagskvällen.

Bild:Jean Francois Badias

EU:s motåtgärder kommer att vara förenliga med reglerna i Världshandelsorganisationen WTO, underströk han.

"Vi beklagar kraftigt denna åtgärd, som verkar vara ett flagrant ingrepp för att skydda den inhemska amerikanska industrin och inte baseras på nationella säkerhetsskäl", sade Jean-Claude Juncker.

President Donald Trumps beslut fattades med hjälp av en lag från 1962 om handelsrestriktioner av nationella säkerhetsskäl.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström sade att EU också kommer att starta en tvistelösningsprocedur i WTO mot USA:s åtgärder, där första steget är konsultationer med USA.

"USA:s åtgärder har en negativ effekt på transatlantiska förbindelser och på globala marknader", sade hon.

"De kommer också att höja kostnaderna och minska konsumenters valfrihet i USA", fortsatte hon.

Dessutom kommer kommissionen att övervaka marknadens utveckling. Om stål och aluminium från andra länder nu börjar omdirigeras till EU:s marknad i stora volymer eftersom den amerikanska delvis stängs står kommissionen beredd att införa säkerhetsåtgärder, sade Cecilia Malmström.

Utländska stål- och aluminiumexportörer måste notifiera EU om sin avsikt. Detta gör att kommissionen får vetskap i förväg om stora volymer är på väg till EU.

Kentucky bourbon, motorcyklar från Harley-Davidson och mejeriprodukter från Wisconsin har nämnts i media som möjliga måltavlor för EU:s repressalier.

Dock ska kommissionen nu först noga analysera effekterna av USA:s tullar innan den föreslår en lista med amerikanska produkter till EU-länderna. Det är EU-länderna som fattar det avgörande beslutet.

Cecilia Malmström upprepade EU:s ståndpunkt att roten till problemen inom stål och aluminium på världsmarknaden är överkapacitet i länder som inte tillämpar marknadsbaserad produktion. Kina är det främsta exemplet.

Den europeiska stålorganisationen Eurofer välkomnade kommissionens uttalande att stå redo med snabba säkerhetsåtgärder.

President Donald Trump har valt det mest störande alternativet bland de han hade framför sig, fortsatte Eurofer.

"Från den ena dagen till den andra kommer EU:s stålexport till USA - som var 5 miljoner ton 2017 - att skäras ner drastiskt till omkring 50 procent eller mer. Samma sak kommer att hända för alla andra länder som exporterar stål till USA", sade Eurofers generaldirektör Axel Eggert i ett uttalande.

"Vi väntar oss att tullarna kan begränsa USA:s import med upp mot 20-25 miljoner ton totalt. Detta skulle representera mer än hälften av den totala importen 2017, som var 40 miljoner ton", fortsatte han.


Innehåll från EdenredAnnons

Så motiverar du dina anställda – även om de jobbar hemifrån

I en tid av distansarbete är det viktigt att se till att man tar hand om sin hälsa. Genom att erbjuda Edenreds flexibla förmåner som lunch- och friskvårdsbidrag går det bra, oavsett var jobbet utförs. Och vill man peppa lite extra i största allmänhet finns också Delicard gåvokort, det perfekta sättet att uppmärksamma personer, prestationer eller högtider som till exempel jul.

Mycket är osäkert kring hur framtidens arbetsplats kommer se ut, men många spår att de flesta företag kommer erbjuda distansarbete även efter pandemin. Många förmåner är kopplade till en fysisk arbetsplats, men nu när landskapet ritas om är det viktigt att kunna erbjuda förmåner oavsett var de anställda befinner sig. Edenred erbjuder olika förmåner som är flexibla och uppskattade hos anställda över hela Sverige. Med Edenred Lunchförmån kan de anställda äta bra, och billigare, oavsett om de är på kontoret eller jobbar hemifrån. 

– Som arbetsgivare väljer man hur många månader den anställda har rätt till förmånen och även vilket belopp lunchkortet ska laddas med. Kortet gäller på de flesta restauranger i hela Sverige och går även att använda i många livsmedelsbutiker om man vill göra egen matlåda, säger Alf Reimers, Director of Marketing & Innovation. 

Enkel hantering av friskvårdsbidraget

Samma kort som används till lunchförmånen fungerar även för Edenreds hantering av friskvårdsbidraget.

– Vanligtvis brukar friskvårdsbidrag innebära mycket administration. Men med vår lösning får man sitt friskvårdsbidrag insatt på kortet, alltså samma kort som lunchförmånen, och kvittoredovisningen sker enkelt i en app. Du behöver inte ligga ute med pengar och du behöver inte hålla koll på fysiska kvitton, säger Alf Reimers. 

I appen MyEdenred Sweden kan den anställde snabbt se saldo, gjorda transaktioner och mycket mer för både lunchpengar och friskvårdsbidrag. Genom att kortet har två plånböcker hålls beloppen isär och förmånerna blir lika enkla att utnyttja som att administrera. 

Delicard gåvokort

Att motivera sina anställda är kanske ännu viktigare när distansarbetet breder ut sig. Med Delicard gåvokort blir det väldigt enkelt, oavsett om det är en jul- eller sommargåva eller någon annan typ av uppskattning. Gåvokorten finns i olika prisklasser och mottagaren väljer alltid själv sin gåva. 

– Vårt populäraste kort är Unlimited och där kan den som får kortet välja bland mer än 100 typer av gåvor i en mängd olika kategorier. Vi har bland annat delikatesser, designprylar, upplevelser och fritidsprodukter. Man kan även skänka pengarna till välgörenhet om man skulle vilja, säger Alf Reimers.

Det är självklart härligt att kunna ge bort något som man vet uppskattas. Det är också väldigt enkelt då du som köpare bara behöver välja kort och leveranssätt, därefter tar Edenred hand om resten. 

Om Edenred

Edenred jobbar med glädje, engagemang och lojalitet genom bra förmåner för anställda. Resultatet är effektivare företag, ofta också lägre sjuktal och mindre personalomsättning. Mer om Edenred Lunchförmån, Edenred Friskvårdsbidrag och Edenred Delicard finns på edenred.se.

Mer från Edenred

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Edenred och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?