1515

Juncker: Påtaglig risk för avtalslös brexit

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Risken för en hård brexit är nu påtaglig. Den brittiska regeringen avser lämna EU den 31 oktober med eller utan ett avtal.

Det sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i ett tal i Europaparlamentet på onsdagen, under en debatt om brexit.

Jean-Claude Juncker.
Jean-Claude Juncker.Foto:Geoffroy van der Hasselt

Han refererade till sitt möte med den brittiska premiärministern Boris Johnson i måndags.

"Jag kan inte se er i ögonen och säga att vi gjorde verkliga framsteg. Men – till skillnad från pressrapporteringens bild – var samtalen vänskapliga, konstruktiva och delvis positiva", sade Jean-Claude Juncker.

"I stort sett handlar det om ett beslut av den brittiska regeringen", fortsatte han.

Kommissionens ordförande sade att han inte var emotionellt fäst vid nödlösningen (backstop) i utträdesavtalet, men till målen som nödlösningen uppnår. Han bad Boris Johnson att förklara de alternativa arrangemangen som skulle ersätta nödlösningen, sade han.

Chefsförhandlaren Michel Barnier sade i parlamentet att britterna i måndags förklarade vad de inte tyckte om med nödlösningen. Det räcker inte. Lösningar behövs, sade han.

Den finländska europaminister Tytti Tuppurainen, som deltog i debatten som representant för EU:s ordförandeland Finland, uppmanade EU-länderna att motstå frestelsen att sluta bilaterala överenskommelser med Storbritannien inom olika sektorer.

"Storbritannien har inte lagt fram några nya förslag. I stället har den brittiska regeringen insisterat på sina röda linjer", sade hon.

"Vi står inför mer, inte mindre, osäkerhet. Förberedelserna för en avtalslös brexit måste öka", fortsatte hon.

Michel Barnier sade att frågorna om gränsen, medborgares rättigheter och den brittiska notan till EU inte försvinner om Storbritannien lämnar EU utan avtal. De kommer att finnas kvar även efter och måste lösas.

I ett framtida frihandelsavtal vill EU ha garantier för en jämn spelplan, att Storbritannien inte dumpar sin lagstiftning inom miljö, arbetsmarknad och skatter med mera för att skaffa sig konkurrensfördelar, sade han.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?