1515
Annons

Juncker: Påtaglig risk för avtalslös brexit

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Risken för en hård brexit är nu påtaglig. Den brittiska regeringen avser lämna EU den 31 oktober med eller utan ett avtal.

Det sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i ett tal i Europaparlamentet på onsdagen, under en debatt om brexit.

Jean-Claude Juncker.
Jean-Claude Juncker.Foto:Geoffroy van der Hasselt

Han refererade till sitt möte med den brittiska premiärministern Boris Johnson i måndags.

"Jag kan inte se er i ögonen och säga att vi gjorde verkliga framsteg. Men – till skillnad från pressrapporteringens bild – var samtalen vänskapliga, konstruktiva och delvis positiva", sade Jean-Claude Juncker.

"I stort sett handlar det om ett beslut av den brittiska regeringen", fortsatte han.

Kommissionens ordförande sade att han inte var emotionellt fäst vid nödlösningen (backstop) i utträdesavtalet, men till målen som nödlösningen uppnår. Han bad Boris Johnson att förklara de alternativa arrangemangen som skulle ersätta nödlösningen, sade han.

Chefsförhandlaren Michel Barnier sade i parlamentet att britterna i måndags förklarade vad de inte tyckte om med nödlösningen. Det räcker inte. Lösningar behövs, sade han.

Den finländska europaminister Tytti Tuppurainen, som deltog i debatten som representant för EU:s ordförandeland Finland, uppmanade EU-länderna att motstå frestelsen att sluta bilaterala överenskommelser med Storbritannien inom olika sektorer.

"Storbritannien har inte lagt fram några nya förslag. I stället har den brittiska regeringen insisterat på sina röda linjer", sade hon.

"Vi står inför mer, inte mindre, osäkerhet. Förberedelserna för en avtalslös brexit måste öka", fortsatte hon.

Michel Barnier sade att frågorna om gränsen, medborgares rättigheter och den brittiska notan till EU inte försvinner om Storbritannien lämnar EU utan avtal. De kommer att finnas kvar även efter och måste lösas.

I ett framtida frihandelsavtal vill EU ha garantier för en jämn spelplan, att Storbritannien inte dumpar sin lagstiftning inom miljö, arbetsmarknad och skatter med mera för att skaffa sig konkurrensfördelar, sade han.

Truss spelar högt i jakten på att bli ett nytt Singapore

Den nya brittiska regeringens skattepaket har slagit ned som en bomb. Pundet tokföll i måndags efter att finansminister Kwasi Kwarteng föreslagit de största skattesänkningarna på 50 år. Lägg till lättnader för att täcka skenande energipriser och resultatet är ökad belåning.

Liz Truss.
Liz Truss.Foto:Alberto Pezzali

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Detta är en krönika av en fristående kolumnist. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera