1515
Annons

Julrallyt på Wall Street startar på minus

Tisdagen markerar den officiella starten på julrallyt på Wall Street. Men det blev knappast en klang- och jubelföreställning vid öppningen. 

USA-börserna kommer att stänga klockan 19 under julaftonskvällen svensk tid.

Foto:Richard Drew

S&P 500, Dow Jones och Nasdaqs kompositindex öppnade samtliga strax ovanför nollan men vände därefter ned till runt minus 0,1 procent.

Tisdagen markerar starten på julrallyt på Wall Street. Aktier tenderar att gå ovanligt starkt under de sista fem handelsdagarna av ett år samt de första två av det nya året. S&P 500 har sedan 1950 snittat en uppgång på 1,3 procent under den perioden, rapporterar CNBC.

Flygplansjätten Boeing meddelade under måndagen att bolaget bett leverantörer att pausa leveranserna av delar till den krisdrabbade modellen 737 Max. Beskedet kom timmar efter att Boeing meddelat att man sparkar vd:n Dennis Muilenburg. Aktien backar 0,3 procent.

Aurora Cannabis har fått en rekommendationssänkning från Jeffries till behåll från köp. Aktien backar 3 procent.

Den schweiziska bankjätten Credit Suisse har fått totalt 6,5 miljoner dollar i böter från amerikanska myndigheter för brister i sin tillsyn. Bankens amerikanska enhet ska inte ha övervakat potentiella handelsöverträdelser på ett korrekt sätt. Aktien faller tillbaka 0,3 procent.

Tesla sprängde under måndagen 420-dollarsgränsen, den nivå som Elon Musk för ett drygt år sedan hävdade att han övervägde att köpa ut Tesla för. Elon Musk och Tesla bötfälldes senare för tweeten och tvingades betala motsvarande 20 miljoner dollar var. Under tisdagen inleder Tesla-aktien ned 1,2 procent till 414 dollar. 

Chipptillverkaren Advanced Micro Devices går mot strömmen och stiger 1,5 procent till 46,1 dollar efter att RBC Capital har höjt helårsprognosen Riktkursen höjs från 50 dollar till 53 dollar.

Oljepriserna lyfter efter att den ryske energiministern Alexander Novak uppgett att Opec och Ryssland kommer fortsätta samarbeta kring produktionssänkningar så länge de är ”effektiva och ger resultat.” 

Brentoljan noteras upp 0,6 procent och WTI:n är upp 0,4 procent. Oljejättarna Exxon Mobil och Chevron lyfter 0,2 respektive 0,3 procent på börsen.

 


Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

”Digital teknik tar elaffären till en helt ny nivå”

Ingen stor omställning sker friktionsfritt – inte heller energiomställningen. Det märks inte minst under senaste två åren men allt från historiskt låga elpriser till historiskt höga elpriser. När spelplanen görs om ändras förutsättningarna för både elproducenter och elkonsumenter och det är extra viktigt att ha koll på sina elinköp så att pris och leverans stämmer.

– De kommande åren kommer att bli tuffa för de som inte har god styrning, kontroll och uppföljning av elinköpet, säger Magnus Kjellin, vd och grundare av Energy Sourcing Technology.

Ta kontroll över din elaffär

Vi befinner oss i ett paradigmskifte som ställer helt nya krav på såväl konsulter, riskhantering och inköp och där de som är mest noggranna och pålästa kommer att klara sig bäst. Det spår Magnus Kjellin och betonar att produktion och konsumtion kommer att gå i otakt under omställningen beroende på allt från politiska beslut, tillståndsprocesser, tillgång till resurser för projektering och byggande, byggande av ny elintensiv industri, vätgasfabriker och elproduktion i form av vindkraft och solkraft.

– En sådan genomgripande förändring som vi står inför i energisystemet kan sakna motsvarighet, säger han.

Samtidigt är upphandling och avtalsuppföljning av elavtal ofta ett eftersatt område. Det handlar inte om kompetensbrist, för den är hög, utan om bristande system- och processtöd. Bristande transparens och reglering har gjort att elinköparen sitter rejält i baksätet samtidigt som elleverantören har full kontroll och insyn.

– Elmarknaden påminner om situationen på aktie-, valuta- och räntemarknaden för kanske 20-30 år sedan efter avreglering, men före finanskriser och myndigheters skärpta regler och tillsyn, säger Magnus Kjellin.

”Stort behov av ökad tillsyn och reglering”

Som kund ska man själv kunna analysera sin egen data för att fatta rätt beslut, och som man sedan kan följa upp. En annan utmaning är att snabbt kunna möta ett förändrat behov, hantera klimatavtryck och rapporteringskrav samt löpande åtgärda avvikelser kring inköp.

– De flesta stora och professionella elleverantörerna har samma goda förutsättningar att vara en bra leverantör. Det avgörande är hur man som köpare utformar avtalen. Oftast lönar det sig bäst att teckna avtal med flera leverantörer, ungefär som många större företag arbetar med fler än en bank.

Energy Sourcing Technology har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning inom elinköp. I dag arbetar de gentemot industri och offentlig sektor där elinköp är en stor del av affären.

– Mindre andel baskraft, större andel väderberoende kraft samt elproducentmarknadens successiva utveckling av försäljnings- och prissättningsstrategier kommer att innebära en betydligt mer volatil elmarknad.  Det kommer i sin tur göra uppföljning och kontroll av prissättning mer komplext. Det finns ett stort behov av ökad tillsyn och reglering, säger han.

Många saknar processer för systematisk kontroll och uppföljning

De flesta organisationer, både offentliga och privata aktörer har mycket väl utvecklade upphandlingsprocesser. Samtidigt saknar många organisationer processer för systematisk kontroll och uppföljning av sina avtal under själva avtalstiden.

– Vi vill att bägge parter i en affärsuppgörelse ska ha samma fakta på bordet. Det handlar om rättvisa vilket är själva grundbulten för Energy Sourcing Technology. Hos oss finns både erfarenheten och den digitala tekniken som tar elaffären till en helt ny nivå. Resultatet är besparingar för ditt företag, miljön och samhället.

Så även om elmarknaden just nu kan uppfattas som ett skakigt börsrally från 80-talet har digitaliseringen banat väg för verktyg som kan jämna ut skillnaderna.

– Vi vänder oss till alla bolag som vill ha en transparent affär, ordning och reda utan att för den skull göra avkall på professionell riskhantering och flexibla strategiska lösningar, säger Magnus Kjellin.

Strategi, inköp och kontroll – så får ni digitalt stöd i elaffären 

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?