1515
Annons

Julrallyt på Wall Street startar på minus

Tisdagen markerar den officiella starten på julrallyt på Wall Street. Men det blev knappast en klang- och jubelföreställning vid öppningen. 

USA-börserna kommer att stänga klockan 19 under julaftonskvällen svensk tid.

Foto:Richard Drew

S&P 500, Dow Jones och Nasdaqs kompositindex öppnade samtliga strax ovanför nollan men vände därefter ned till runt minus 0,1 procent.

Tisdagen markerar starten på julrallyt på Wall Street. Aktier tenderar att gå ovanligt starkt under de sista fem handelsdagarna av ett år samt de första två av det nya året. S&P 500 har sedan 1950 snittat en uppgång på 1,3 procent under den perioden, rapporterar CNBC.

Flygplansjätten Boeing meddelade under måndagen att bolaget bett leverantörer att pausa leveranserna av delar till den krisdrabbade modellen 737 Max. Beskedet kom timmar efter att Boeing meddelat att man sparkar vd:n Dennis Muilenburg. Aktien backar 0,3 procent.

Aurora Cannabis har fått en rekommendationssänkning från Jeffries till behåll från köp. Aktien backar 3 procent.

Den schweiziska bankjätten Credit Suisse har fått totalt 6,5 miljoner dollar i böter från amerikanska myndigheter för brister i sin tillsyn. Bankens amerikanska enhet ska inte ha övervakat potentiella handelsöverträdelser på ett korrekt sätt. Aktien faller tillbaka 0,3 procent.

Tesla sprängde under måndagen 420-dollarsgränsen, den nivå som Elon Musk för ett drygt år sedan hävdade att han övervägde att köpa ut Tesla för. Elon Musk och Tesla bötfälldes senare för tweeten och tvingades betala motsvarande 20 miljoner dollar var. Under tisdagen inleder Tesla-aktien ned 1,2 procent till 414 dollar. 

Chipptillverkaren Advanced Micro Devices går mot strömmen och stiger 1,5 procent till 46,1 dollar efter att RBC Capital har höjt helårsprognosen Riktkursen höjs från 50 dollar till 53 dollar.

Oljepriserna lyfter efter att den ryske energiministern Alexander Novak uppgett att Opec och Ryssland kommer fortsätta samarbeta kring produktionssänkningar så länge de är ”effektiva och ger resultat.” 

Brentoljan noteras upp 0,6 procent och WTI:n är upp 0,4 procent. Oljejättarna Exxon Mobil och Chevron lyfter 0,2 respektive 0,3 procent på börsen.

 


Motståndarna är redo för strid: ”Absurt med gruva”

Miljögruppen Pite älvdal laddar för en lång strid mot Boliden. Föreningen har anlitat en miljöjurist som ska föra deras talan. 

”Det är för stort för att klara själva”, säger talespersonen Lena Nordqvist.

Foto:Simon Eliasson

Under de år då det varit tyst om Bolidens planer på att starta en koppargruva i Laver har inte heller mycket hörts från motståndarna. Men hela tiden har föreningen Miljögruppen Pite älvdal haft viss verksamhet.  

Regeringens beslut att tillsätta en utredning om att förändra Natura 2.000-prövningen togs emot med bestörtning av gruvmotståndarna. Nu förbereder de sig för en ny strid. Föreningen har anlitat en miljöjurist och kommer att satsa mer på att verka i domstolarna än på manifestationer.

”Det har varit vår strategi från första början och där har vi tänkt lite annorlunda än i Kallak-fallet. Vi känner att det här är så stort att vi måste ha hjälp av en miljöjurist”, säger Lena Nordqvist. 

Om gruvan i Laver blir av handlar det om ett stort dagbrott som i det första skedet kommer att vara 200 meter djupt. I anslutning till gruvan kommer det finnas en flera kilometer stor damm som kommer att vara över 100 meter över den nuvarande marknivån. Det innebär att en dalgång nära gruvan kommer att tas i anspråk. 

”Det är ett enormt dagbrott med en miljard ton avfall. Att ha en gruva i ett Natura 2.000-område, det går inte. Det är absurt”, säger Lena Nordqvist.

Motståndarnas andra stora invändning är hur Pite älv, en av Sveriges outbyggda älvar, kommer att påverkas av en gruvetablering.

”Det här berör Älvsbyn och hela Piteå kommun som får sitt vatten från älven”, säger Lena Nordqvist. 

Bolidens gruvchef Stefan Romedahl sticker inte under stol med att etableringen kommer att påverka området nära gruvan.

”I det här sammanhanget kommer vi behöva stora arealer både för damm och industriområde. Det kommer att ha en påverkan på närmiljön och det kommer att ha en påverkan på renskötseln”, säger han.  

Däremot försäkrar han och Anders Forsgren, som arbetar med tillståndsprocessen, att företaget kommer att klara vattenfrågorna. 

Anders Forsgren säger att Boliden kommer att arbeta med vattenåtervinning. Under ett normalväderår ska dammen inte behöva tappas på något vatten alls. Inför en eventuell produktionsstart tittar bolaget också på alternativa deponeringstekniker och möjligheterna att minska avfallet genom att utvinna fler produkter.

”Det har hänt otroligt mycket på det här området de senaste åren”, säger Forsgren. 

Även om Laverprojektet ännu inte varit lika infekterat som gruvplanerna i Kallak i Jokkmokks kommun, är Boliden inställt på att det kommer att bli konflikter. 

”Det är klart att folk som är emot gruvindustrin eller som tycker att den här etableringen är jobbig lyfter den åsikten och diskuterar det. Det är fullt normalt när det blir en så här stor etablering” säger Stefan Romedahl. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?