1515
Annons

Julklappar oroar privatekonomin

Oroar du dig över att pengarna inte ska räcka till alla julklappar? Julstressen tär nog på de flesta, och nästan var femte svensk oroar sig för att inte ha råd med julklapparna i år. Störst oro känner barnfamiljer som lägger mest pengar av alla på julfirande.

Bild:Colourbox

I år köper vi julklappar för 3.300 kronor per person i genomsnitt. Enligt Nordeas årliga julundersökning köper män för mer än kvinnor: 3.369 kronor i genomsnitt respektive 3.239 kronor i genomsnitt. Men nästan 20 procent av svenskarna oroar sig för att ha råd med julklapparna, enligt en konsumentundersökning från kredithanteringsbolaget Intrum Justitia.

”Det är ett faktum att julhandelns slår rekord varje år – konsumenter har en stor press på oss att konsumera. Det köps väldigt mycket julklappar. Att var femte svensk oroar sig för att pengarna ska räcka till är anmärkningsvärt” säger Annika Billberg, kommunikationsdirektör Intrum Justitia Group.

”Julen innebär en stor stress och press för många – förväntningarna är höga och man känner krav att göra som alla andra. Särskilt barnfamiljer känner en stor press för att lyckas leverera till sina barn” säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Det är just i barnfamiljer som det läggs mest pengar på julklappar: 4.100 kronor i genomsnitt. Enligt Nordea har barnfamiljer i år ökat hela sin julbudget med sju procent sedan förra året, från 6.535 kronor till 7.029 kronor.

”Jag brukar alltid säga att man ska prata ihop sig med de man firar med – hur mycket julklappar man ska ha och hur mycket de ska kosta. Man måste också vara uppriktig med att vad man har råd att göra och där får man bestämma sig för vad som är viktigt: många barn behöver sina föräldrar och inte nya grejer” säger Ingela Gabrielsson.

Hon tillägger att det är viktigt att önskelistor är just önskelistor – inte inköpslistor.

”Barn jämför sig med andra barn vad man får för resor och prylar och så vidare. Det går lägre och längre ned i åldrarna och det är viktigt att barn lär sig hantera värdet i julklapparna” säger Ingela Gabrielsson.

Enligt Intrum Justitias undersökning uppger en av tio svenskar att de ibland måste låna eller handla på kredit för att köpa julklappar. Enligt Annika Billberg är den ökande Internethandeln en bidragande faktor.

”Under de senaste fem åren har vi förändrat vårt sätt att konsumera: ny teknik gör det möjligt att handla mer, till exempel online. Nya betalningssätt gör det möjligt med nya former av avbetalning och räntefria alternativ, som inte alltid blir så billiga som man först kanske tror” säger Annika Billberg.

Att betala julklapparna på kredit eller avbetalning bör man vara försiktig med enligt Annika Billberg. Saknas pengar och kunskap om räntor och avgifter riskerar klappen att bli väldigt dyr. Hon får medhåll av Ingela Gabrielsson på Nordea:

”Det är inget fel att finansiera julen med lån om man kan betala när räkningarna kommer – det viktiga är att inte hamna i avbetalningskarusellerna. Att betala av på konsumtion är inte roligt och långsiktigt förödande för ekonomin”.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?