ANNONS:
Till Di.se

Julhandeln skapar 20.000 jobbchanser

  • Foto: TT

Många får sitt första jobb inom handel och i år väntas nära varannan handlare anställa inför julruschen. Experterna tipsar om var och hur du får extrajobbet.

Fyra av tio handlare planerar att anställa extrapersonal under julhandeln. Det ger 20.000 extrajobb och ökar skatteintäkterna med 5,3 miljarder kronor, visar nya siffror från Svensk Handel. Det kan jämföras med motsvarande siffror i fjol som var 16.000 jobb respektive 5,2 miljarder kronor mer i skatteintäkter.

”Julhandeln innebär en ordentlig topp och den rejäla försäljningsökningen behöver mötas upp med personal”, säger Jonas Arnberg, chefsekonom på Svensk Handel.

Trots att HUI Research spår att julhandeln kommer att slår rekord, och öka med 3,5 procent, svarar konsumenterna att de planerar att köpa mindre julmat och julklappar, enligt svensk Handel.

Samtidigt pressas handlarna av den växande konkurrensen från utlandet när 28 procent av konsumenterna som handlar på nätet planerar att köpa julklappar utomlands.

”Det ökar trycket på svenska bolag att se sig om efter nya marknader utanför Sverige och Norden”, säger Jonas Arnberg.

Den svenska julhandelns extrajobb framstår dock som småpotatis i jämförelse med exempelvis den amerikanska där enskilda bolag anställer betydligt mer säsongspersonal än hela den svenska handeln tillsammans. Ett exempel är den amerikanska nätjätten Amazon som planerar att anställa 120.000 personer inför årets julrusch.

”Den svenska handeln går å andra sidan bra ur försäljningssynpunkt och jag tror att man ska vara nöjd med omkring 20.000 nya jobb”, säger Jonas Arnberg.

Den som vill tjäna extrapengar över julen har goda chanser att hitta jobb inom bland annat elektronik- och leksakshandeln som möter ett extra stort tryck, enligt Jonas Arnberg.

”Även dagligvaruhandeln är en bransch som söker folk inför både lönehelger och högtider. Det är ofta hög omsättning på personal och man tar ofta in många som är nya”, säger han och påpekar att man som ung inte ska glömma bort e-handelsjättarna.

”Om man bor i Morgongåva är det en god idé att gå förbi Adlibris lager och höra hur deras behov av arbetskraft ser ut.”

För att ha en chans att konkurrera om ett extrajobb är det absolut viktigaste att visa att man har ambition, enligt Peter Röseberg, vd för rekryteringsbolaget Yobber.

"Var tydlig med att du vill ha jobbet. En ganska stor del har bristande motivation och därför är det vitkigt att visa att man är ambitiös", säger han till Di.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies