Julen högtid för svinn

Matsvinnet är nästan lika stort på vägen till kundens matkasse som i hushållen.

För att få bukt med svinnet i hela livsmedelskedjan har Chalmersforskaren Kristina Liljestrand flera olika lösningar som är bra för miljön och ekonomin.

MINSKADE SORTIMENT. Minskade krav på sortimentet kan ha stor påverkan på matsvinnet, enligt forskaren Kristina Liljestrand. ”Det måste kanske inte finnas 20 olika julskinkor i butiken på kvällen den 23 december”, säger hon.
MINSKADE SORTIMENT. Minskade krav på sortimentet kan ha stor påverkan på matsvinnet, enligt forskaren Kristina Liljestrand. ”Det måste kanske inte finnas 20 olika julskinkor i butiken på kvällen den 23 december”, säger hon.

Julen är en av våra största mathelger och samtidigt dör efterfrågan på julens specialiteter ganska tvärt när vi i stället börjar planera nyårs-menyn. I alla led kan det finnas julmat kvar som kastas.

Konsumenterna är visserligen de största syndarna vad gäller matsvinn, men det är nästan lika illa i logistikkedjan innan maten kommer till våra hem. Inom industrin, hos grossister och i detaljhandeln slängs år-ligen uppemot en kvarts miljon ton livsmedel enligt Naturvårdsverket.

”Det beror bland annat på att det finns stora krav på ett brett sortiment och det är svårt att matcha utbud och efterfrågan. Man klarar inte alltid att hålla ledtiderna och livsmedel är ju känsliga produkter”, säger Kristina Liljestrand som är verksam vid institutionen Teknikens ekonomi och organisation vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Hon har nyligen lagt fram sin avhandling om hur miljöpåverkan kan minskas inom logistiksystemen för livsmedel, där frågan om matsvinn är en del. Genom att intervjua producenter, grossister och detaljister har hon identifierat ett antal steg som leder till förbättringar. Informationsdelning är en punkt.

”Ju bättre man är på att dela information och hjälpas åt med träffsäkra prognoser desto mindre blir svinnet”, säger hon.

Hur förpackningarna ser ut bidrar också till att öka hållbarheten. Sedan lyfter hon frågan om hur stort utbudet ska vara.

”Många livsmedel är knutna till en viss säsong och då kan man fundera på sina prioriteringar. Minskade krav på sortimentet under begränsade perioder kan ha stor påverkan på matsvinnet. Det måste kanske inte finnas 20 olika slags julskinkor i butiken på kvällen den 23 december”, säger Kristina Liljestrand.

I sista hand handlar det om att justera priset.

”Men det ses som en nödlösning som inte är hållbar i det långa loppet”, säger hon.

Branschen är medveten om problemet och jobbar för att minska svinnet.

”En av de viktigaste sakerna är att handlarna har en god kännedom om sin lokala marknad och därför beställer så väl anpassade volymer som möjligt”, säger Anna Hedström, pressansvarig teamledare på Ica.

Det finns också butiker som har samarbeten med olika välgörenhetsorganisationer. Andra lagar luncher på mat som närmare sig bäst-före-datum.

”Julskinka kan till exempel bli ingrediens i ost- och skinkpaj”, säger Anna Hedström.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?