1515
Annons

Jordskredsseger för Taiwans president: ”Har visat världen”

Resultatet i Taiwans presidentval blev ett klart och tydligt besked till Kina. Den sittande presidenten Tsai Ing-Wen, vars parti DPP förespråkar formell självständighet, tog hem en jordskredsseger.

Tsai Ing-wen.
Tsai Ing-wen.Foto:AP

Inför tusentals jublande anhängare som samlats utanför partihögkvarteret utropade Tsai Ing-Wen sig till segrare.

”Taiwan har visat världen hur mycket vi värnar vårt fria demokratiska sätt att leva och hur mycket vi värnar vårt land”.

Den officiella rösträkningen visar att Tsai fick 57 procent av rösterna. Hennes huvudmotståndare Han Kuo-Yu, som leder det Kinavänliga KMT, fick 39 procent.

Under sitt tal på lördagskvällen sade Tsai Ing-Wen att hon vill ha en dialog med Kinas ledare och att hon vill ha fred. Men hon uppmanade Peking att respektera att det bara är Taiwans invånare som kan avgöra landets framtid.

”Jag hoppas också att myndigheterna i Peking förstår att det demokratiska Taiwan och vår demokratiskt valda regering inte ger vika för hot och påtryckningar”, sade hon.

Tsai är avskydd av Peking eftersom hon vägrar att acceptera tanken om att Taiwan är en del av ”ett Kina”.

USA gratulerar Tsai Ing-Wen till att hon har blivit återvald. Det amerikanska utrikesdepartementet säger i ett uttalande att Taiwan ”ännu en gång demonstrerat styrkan av landets robusta demokratiska system”.

Joshua Eisenman vid University of Notre Dame i USA säger att alla nu kommer att följa Kinas respons på valresultatet. Frågan är om Kina kommer att fortsätta med sin hårda linje mot Taiwan eller intar en lite mjukare hållning.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?