Annons

Jordbruksverket stoppar stöd – bredbandsprojekt på landsbygden hotas

Bredbandsutbyggnaden på landsbygden kan fördröjas sedan Jordbruksverket stoppat utbetalningarna av bredbandsstöd under resten av året.

Beslutet möter hård kritik från olika bredbandsaktörer.

”Det känns väldigt märkligt i min värld. Människor skriker verkligen efter gedigen bredbandsuppkoppling ute på landsbygden”, säger Johan Kraft, operativ chef på kommunala Gästabudsstaden.

I mars kom Post- och telestyrelsen (PTS) med siffror som visar att takten i den svenska bredbandsutbyggnaden sjunker, samtidigt som det är långt kvar till regeringens mål för bredbandstäckningen. Och på landet, utanför tätorter och småorter, är det fortfarande inte ens hälften av hushållen som har tillgång till snabbt bredband.

Och nyligen kom ett tungt slag mot alla bredbandsivrare ute i glesbygden: Jordbruksverket meddelade att bredbandsstödet och andra projekt- och företagsstöd inom det så kallade landsbygdsprogrammet stoppas under resten av året. Pengarna – en halv miljard kronor varav drygt 200 miljoner skulle ha gått till bredbandsprojekt – ska i stället användas för att möta det oväntat stora intresset för miljöersättningar till främst betesmarker och slåtterängar.

Utöver den halva miljarden räknar Jordbruksverket med att få tillbaka cirka 400 miljoner kronor från projekt som tidigare beviljats stöd men som inte kommer att genomföras fullt ut. Även en del av återflödet kommer från bredbandsprojekt.

Beslutet har rört upp känslorna i Bredbandssverige. På Byanätsforum, som verkar för att främja bredbandsutbyggnaden på landsbygden, bedömer en kritisk Tommy Nilsson, projektledare, att ”ett antal tusen” hushåll berörs, genom att bredbandsprojekt försenas.

Ett av de projekt vars framtid nu är oviss är Gästabudsstadens utbyggnad i Stigtomta utanför Nyköping. Det skulle ge 500–600 hushåll tillgång till fiberuppkoppling. Intresset har varit stort, enligt Johan Kraft.

”Det är väl 430 anmälningar hittills. Och vi hade goda förhoppningar om att få ta del av de här bidragsmedlen.”

Planen var att erbjuda bredbandsanslutningar för omkring 20 000 kronor.

”Utan bidrag så rasslar prislappen iväg till kanske 50-60 000 kronor styck. Och vi tror inte att vi får 500–600 hushåll att nappa på det. Det är en för stor peng”, helt enkelt.

Gästabudsstaden fortsätter dock att ta emot ansökningar, för det fall att nya medel skulle tillkomma. Eller om regeringen skulle stoppa Jordbruksverkets omfördelning – Johan Kraft har själv skrivit till energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) för att få honom att agera.

Han pekar på att regeringen nu under coronakrisen nästan dagligdags presenterar stora krispaket.

”Ska man då dra bort de här pengarna, som i jämförelse nästan är att betrakta som växelpengar? Det är ofattbart”, faktiskt.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera