Annons

Jonas Sjöstedt: "Lööf är tuff tills hon ändrar sig"

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt ger nu beskedet att han inte kommer att släppa fram en Löfven-regering som genomför Lööfs kravlista. 

Vänsterpartiets partiledare är minst sagt kallsinnig till den lista med politiska krav som Centerpartiet berättade om på tisdagen. 

”Vi i är helt ointresserade av en regering som höjer hyrorna så folk måste lämna sina hem eller sänker lönerna med statliga ingrepp. Vi har både krav och förväntningar på sådant vi vill att en regering Löfven inte ska göra och ska göra. Till skillnad mot Annie Lööf så tänker jag ta det i förhandlingsrummet."

Det är fler saker på listan: kraftigt sänkta marginalskatter?
"Sannolikheten att hon skulle få igenom något som ligger snäppet tal höger om Reinfeldt-åren är mycket liten", säger Jonas Sjöstedt och kallar Lööfs lista för "ett förhandlingsbud."

Att man tar bort turordningsreglerna för företag med färre än 50 anställda?
”Det är ytterligare en dålig idé.”

Vad är konsekvensen om du inte kan tolerera den politik de kommer fram till, S och C? "Jag tänker inte föregripa någonting. Jag tänker sätta mig ned med Stefan Löfven och prata om våra förväntningar och krav. Jag kan inte se att Socialdemokraterna kommer att gå med på den här listan.”

Jonas Sjöstedt menar att Annie Lööf driver Sverige mot ett nyval. Han har till och med i flera intervjuer döpt det eventuella nyvalet efter hennes eget namn. 

Det skulle lika gärna kunna bli Jonas Sjöstedt-nyvalet för du har möjlighet att släppa fram en ny regering? 

"Precis. Det är därför vi är beredda att förhandla på riktigt och sätta oss ner och prata med varandra. Annie Lööf har sett till att vi inte haft en regering i tio veckor. Frågan är hur länge till hon tänker hålla på. Jag tror att det bryts genom att man är realistisk och pratar med varandra och det tänker vi göra."

Upplever du att Annie Lööf är seriös i sina intentioner och vill släppa fram Stefan Löfven på riktigt? 

"Jag tror att tonläget är så högt för att hon har ändrat sig så mycket. Nu gör hon tvärt om mot det hon har sagt förut. Hon säger att hon är beredd att släppa fram Stefan Löfven - det tycker jag är bra. Då måste man höja tonläget så mycket för att låta lite tuff", säger han. 

Ett av Centerpartiets krav är att samarbetet med Vänsterpartiet ska avslutas. Det är ett krav Jonas Sjöstedt är oförstående inför. 

"Vi är helt nödvändiga för att det ska bli en Löfven-regering. Det vet Annie Lööf också. Hon är väldigt tuff tills hon ändrar sig. Det som med Stefan Löfven och statsministerskapet. Det finns mycket som de skulle behöva göra upp med oss. Om LSS och landsbygdspolitik och annat."

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera