Annons

Jonas Sjöstedt avgör regeringens dramatiska vecka

Socialdemokraterna är hårt pressade i opinionen och Stefan Löfven står inför flera svåra prövningar de närmaste dagarna.

Trycket är också stort på Vänsterpartiet och Moderaterna efter hotet att fälla arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Ett avgörande väntas på torsdag och konsekvenserna kan bli dramatiska.

Stefan Löfven.
Stefan Löfven.Foto:TT

Det har varit en tuff höst för Socialdemokraterna och Stefan Löfven, med sjunkande opinionssiffror och ett växande internt missnöje med den egna politiken.

Kritikerna pekar på det höga pris som partiet betalar för att få regera med stöd av Centern och Liberalerna och kravet är att S-ledningen driver en hårdare linje mot samarbetspartierna.

Stefan Löfven är också hårt pressad utifrån och möter nu en allt aggressivare opposition från både höger och vänster.

Veckan som kommer riskerar att bli besvärlig för både partiet och regeringen och det är mycket som står på spel.

1. På tisdag kommer SCB:s stora partisympatiundersökning och om den bekräftar S nedgång under hösten så kommer krisstämpeln för partiet att förstärkas.

I den förra mätningen, som presenterades i våras, fick S 27,6 procent, vilket tangerade den lägsta siffran någonsin i SCB:s mätserie. Risken för en ny bottennotering på tisdag är överhängande.

2. På onsdag hålls också ett avgörande möte om energin, som kan bli slutet på den stora uppgörelse som slöts över blockgränsen under den förra mandatperioden.

Både Moderaterna och Kristdemokraterna har hotat att lämna energiuppgörelsen och kräver att regeringen tar initiativ till en ny, uppdaterad överenskommelse där kärnkraften tillåts leva vidare och på sikt även byggas ut. Och kravet är att regeringen kommer med ett sådant besked nu på onsdag, annars kommer hoten att förverkligas.

3. Men den riktigt stora drabbningen väntas på torsdag, när tidsfristen löper ut för hotet om ett misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Bollen ligger just nu hos Vänsterpartiet, som kräver en ny inriktning för Arbetsförmedlingen, och som tidigare gav regeringen två veckor på sig att gå V-kraven till mötes.

Partiet vann en delseger i förra veckan, när Eva Nordmark presenterade en rad förändringar inför den kommande reformeringen av myndigheten.

Men beskedet från V-ledningen är att det krävs mer och att hotet om ett misstroende tills vidare ligger kvar.

Vänsterpartiets agerande följs noga av de andra partierna och de flesta som Di talat med räknar med att V till slut drar tillbaka sitt misstroendehot, även om det finns en stor osäkerhet.

Men om V ändå vill gå vidare och fälla Eva Nordmark, hamnar avgörandet hos Moderaterna, eftersom V inte har tillräckligt många mandat i riksdagen för att på egen hand lägga ett misstroende.

Di har talat med en rad företrädare för M som anser att partiet riskerar att hamna i en mycket besvärlig situation och varnar för att det blir fel hur man än gör.

M är i grunden för en reformering av Arbetsförmedlingen och flera företrädare som Di talat med säger att det finns en rädsla att uppfattas som oseriösa om man lägger ett misstroende tillsammans med V.

Samtidigt kommer trycket på M att agera bli mycket stort, om V vill gå vidare med planerna. 

Sverigedemokraterna lär inte tveka att fälla Eva Nordmark och att Moderaterna då skulle kliva in och rädda kvar en av Stefan Löfvens ministrar, beskrivs av flera som uteslutet.

De flesta företrädare som Di talat med, både inom M och andra partier, tror därför att det till slut blir Jonas Sjöstedt som avgör Eva Nordmarks öde.

Stefan Löfven var i förra veckan påtagligt irriterad när han debatterade mot Jonas Sjöstedt i riksdagen, och han beskrev då Vänsterpartiets agerande som ”mycket besynnerligt”.

Hur Stefan Löfven väljer att agera om oppositionen gör verklighet av sina hot återstår att se. Men det lär knappast passera förbi obemärkt och ytterst finns en möjlighet att utlysa ett nyval. Något Stefan Löfven har hotat med förut.

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?